≫ 

Počinje kapitalni remont bloka TENT A4

Jači EPS za energetsku nezavisnost Srbije

  • 0

Realizacija projekta kapitalnog remonta bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A" (TENT) počela je uvodnim sastankom predstavnika "Elektroprivrede Srbije" sa izvođačima radova.

To je jedna od najznačajnijih investicija ove godine u sistemu "Elektroprivrede Srbije". Ulaganjem oko 53,5 miliona evra povećaće se snaga bloka na 332 megavata, produžiti radni vek i unaprediti energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Na sastanku u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani dogovorena je dinamika radova koji bi trebalo da počnu u martu.

- Revitalizacijom bloka A4 u TENT A EPS nastavlja tradiciju da svake godine ulaže značajna sredstva u modernizaciju postrojenja. Kroz ovakve i druge investicije, poput započetog projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A, želimo da ova termoelektrana u kojoj se proizvodi više od polovine srpske struje bude dugovečna i jedna od najmodernijih termoelektrana, ne samo u regionu, već i u Evropi - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS na uvodnom sastanku.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Grčić je istakao da je od velike važnosti za TENT odluka da se blokovi A1 i A2 modernizuju, da im se vrati stari sjaj i nastave da rade.

Planirane su velike investicije i u drugim delovima EPS-a, da bi se svi kapaciteti unapredili i proširili.

- Želimo da od EPS-a napravimo takvo preduzeće koje će u svakom momentu moći da snabdeva bilo kog potrošača u Srbiji. To podrazumeva veći broj trafostanica, moderniju distributivnu mrežu, proširenje kapaciteta u rudnicima. Ako sve to uradimo, bićemo lider u elektroenergetskom sektoru u čitavom regionu. Cilj nam je da EPS značajno ojačamo i unapredimo kako bismo u potpunosti obezbedili energetsku nezavisnost Srbije tako da, za najviše pet godina, neće biti potrebe za uvozom ni jednog jedinog kilovat-sata električne energije, čak ni u zimskom periodu kada je potrošnja značajno veća, a proizvodnja otežana – rekao je Grčić i dodao da je od početka godine EPS zaradio 13,5 miliona evra od izvoza električne energije.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina.

- Plan je da remont traje nešto manje od pet meseci i da završetkom radova dobijemo potpuno obnovljen termoblok za stabilno snabdevanje u narednim decenijama. Svi pripremni poslovi su završeni i obezbeđene su dozvole za izvođenje radova - rekao je Glišo Klasnić, koji rukovodi projektom revitalizacije bloka A4 u TENT A.

U ovom značajnom projektu učestvovaće više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektro gradnje od kojih su mnoge i ranijih godina sa uspehom obavljale remontne radove na ostalim TENT-ovim postrojenjima. Sa završetnkom radova na bloku A4 biće zaokružena faza revitalizacija 300 megavatnih blokova na lokaciji TENT A. Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina uspešnog rada.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA