Sa konferencije o investicijama u srpskoj energetici: EPS-ove investicije su garant stabilnosti

U Srbiji je pokrenut snažan investicioni ciklus u sektoru energetike vredan više od tri milijarde evra, koji će obezbediti dugoročnu energetsku bezbednost zemlje, izjavio je Aleksandar Antić ministar rudarstva i energetike na konferenciji „Investicije i novi kapaciteti - garant energetske bezbednosti"

  • 0

Uz podršku Vlade, u poslednje dve godine Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ potpuno je posvećeno realizaciji velikih, strateških investicionih projekata koji se odnose na primenu najsavremenijih tehnologija, povećanje energetske efikasnosti, izgradnju novih, modernih postrojenja i revitalizaciju starih i pouzdanih.

- Puno radimo, imamo snažan investicioni ciklus za koji duboko verujem da doživljava dodatni zamajac, koji će kapitalno uticati na našu energetsku bezbednost - rekao je Antić.

Od kraja 2015. godine mnogi projekti su uspešno restartovani. Pokrenuta je realizacija izgradnje novog termo bloka u Kostolcu, zatim „zelenog“ projekta u Kolubari, modernizacija HE „Zvornik“ i malih hidroelektrana, izgradnja postrojenja za odsumporavanje i prvog EPS-ovog vetroparka u Kostolcu. Radovima na „Đerdapu 1“, HE „Zvornik“ i HE „Bajina Bašta“, hidro kapaciteti su povećani za 140 megavata, dok je snaga termo kapaciteta veća za 220 megavata radovima na TENT A, TENT B i TE „Kostolac B“.

Foto: Promo

- To znači da smo od 2015. do 2017. godine kroz navedene projekte revitalizacija, nabavki savremene opreme, zaštite životne sredine i pripremnih aktivnosti za gradnju novih kapaciteta - realizovali 1,2 milijarde evra investicija u svim delatnostima: proizvodnji energije, proizvodnji uglja, distributivnom sistemu i kvalitetu snabdevanja - poručio je Vladimir Marković, direktor Sektora za ključne investicione projekte JP EPS.

Kada je reč o strateškim ciljevima JP EPS od 2018. do 2027. godine, prioriteti su usmereni na sigurnost snabdevanja, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizaciju, ekonomsku održivost i dalju realizaciju investicija.

- Zato će u oblast rudarstva biti uloženo 1,1 milijarda evra, u termo sektor 1,7 milijarde evra, u obnovljive izvore 0,7 milijardi, a u distributivne i korporativne projekte 1,4 milijarde. Ukupno posmatrano, investiciona ulaganja do 2027. godine iznosiće 4,9 milijardi evra - dodao je Marković.

Konferencija koja je okupila stručnu javnost održana je u organizaciji energetskog portala „Balkanmagazin“.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA