Neverovatno prebacivanje loptice odgovornosti: Ko je dozvolio monstrumu da viđa sina bez nadzora

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrdi da je Marko Nikolić (43) viđao dete u takvim uslovima na osnovu odluke suda, sud, sa druge strane tvrdi da se sve radi na osnovu mišljenja socijalnih radnika. Monstrum maltretirao i socijalne radnike koji su ga u više navrata prijavljivali

  • 50
Ubica, Marko Nikolić,Maja Djordjevic, Đorđević, ubistvo, Rakovica, centar sa socijalni rad Foto: Facebook/Maja Đorđević, Telegraf, Srpski telegraf

Radnici Centra za spocijalni rad u Rakovici, prema čijim kolegama se, takođe, nasilnički ponašao Marko Nikolić (43) koji je pre dva dana zverski zadavio sina Mihaila (4,5) a zatim izbo Maju Đorđević (38) koja mu je to dete i rodila, u više navrata su ga prijavljivali za nasilničko i preteće ponašanje, saznaje Telegraf.rs u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Maja je znala šta će se desiti, i da bi zaštitila dete, pala je u dugove i svoj život jednom odlukom suda pretvorila u pakao (FOTO)

Isplivali novi detalji: Davio je dete na groblju, doveo ga sa penom u ustima u Centar za socijalni rad

Nikolić je, da podsetimo, u sredu doveo sina Mihaila, koji je taj dan proveo sa njim, u Centar za socijalni rad da ga vrati majci Maji Đorđević. Sina je doveo u maltene besvesnom stanju i sa penom u ustima. Dete je tresnuo o pod i udavio ga a zatim je na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, izbo nožem i majku svog deteta.

Savladali su ga komunalni policajci nakon čega je uhapšen.

Foto: Srpski telegraf

On je, kako nam je ispričano u Majinog porodici, malterirao sve redom u njihovoj familiji, ali i radnike Centra za socijalni rad u Rakovici. Jednoj radnici je automobil polio kiselinom, druga - pravnica, sa njim se zbog nasilja sudila, a sve redom je u Centru postrojavao.

U nadležnom ministarstvu kažu za Telegraf.rs da je on više puta prijavljivan zbog toga.

- Na osnovu saznanja, u više navrata Gradski centar za socijalni rad Beograd - Odeljenje Rakovica, je nadležnim organima unutrašnjih poslova prijavljivao njegovo određeno nasilničko i preteće ponašanje - kažu u Ministarstvu za rad.

Ova činjenica još glasnije postavlja pitanje, kako su onda radnici tog istog Centra mogli da dozvole takvom čoveku da on Mihaila viđa svake srede na 7,5 sati odnosno u nekontrolisanim uslovima. To znači da je mogao da uzme dete ujutru i da sa njim provede tih 7,5 sati bilo kako i bilo gde bez prisustva majke, socijalnog radnika, policijske asistencije, bez bilo čijeg nadzora.

Foto: Telegraf

Zašto mu je to dozvoljeno ako je komisija bolnice "Laza Lazarević", na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović, koja je radila veštačenje, ustanovila da ima šestostruki poremećaj, i da može dete da viđa samo dva dana zaredom po tri sata?

U potražnji za odgovorom, naišli smo na prebacivanje loptice odnosno odgovornosti. Dok socijalni radnici tvrde da je on viđao dete u takvim uslovima na osnovu odluke suda, sud pak tvrdi da se sve radi na osnovu mišljenja socijalnih radnika.

Jezive fotografije sa lica mesta NAJSTRAŠNIJEG ZLOČINA u Srbiji (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Ovo su anđeli koji su zverski ubijeni u Centru za socijalni rad u Rakovici (FOTO)

Foto: Facebook/Maja Đorđević

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na naše pitanje zašto su Nikoliću dozvolili da viđa dete svake srede 7,5 sati u nekontrolisanim uslovima ako je komsija rekla da može da ga viđa dva dana zaredom po tri sata, tvrde da ne odgovara istini formulacija da je Centar dozvolio viđanje u takvim uslovima.

- U svim slučajevima kada se radi o zaštiti prava deteta na viđanje sa roditeljem sa kojim ne živi, bez obzira na to da li se radi o bračnoj ili vanbračnoj zajednici, odluku o načinu viđanja donosi nadležni Sud. Sud je u obavezi da u skladu sa članom 270 Porodičnog zakona u tom postupku pribavi nalaz i stručno mišljenje Centra za socijalni rad. Taj nalaz i stručno mišljenje predstavljaju samo jedan od dokaza koji se izvodi u postupku i podleže sudijskoj slobodnoj oceni - objašnjavaju u Ministarstvu.

U njemu dodaju da se na osnovu svega ovog može videti da nije Centar za socijalni rad taj koji donosi odluku, a posebno ukoliko sud u postupku ima i nalaz Komisije bolnice koji navodite.

Foto: Telegraf

- Ministarstvo i Centar za socijalni rad ne mogu dati podatke o tome da li je sud raspolagao nalazom komisije te ili neke druge bolice, i da li takav nalaz postoji, s obzirom na to da je iz ovakvih postupaka javnost isključena. U svakom slučaju, ne odgovara istini formulacija iz pitanja da je Centar dozvolio viđanje u nekontrolisanim uslovima - tvrde u nadležnom ministarstvu u preciziradju da u svim slučajevima sačinjavanja nalaza i stručnog mišljenja u postupku za zaštitu prava deteta učestvuje stručni tim Centra za socijalni rad koji u svom sastavu ima različite stručne profile - psihologa, pedagoga, socijalnog radnika i pravnika.

Sa druge strane, i u Prvom i u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, navode da sud dosnosi odluku na osnovu mišljenja radnika za socijalni rad.

Na Božić je prvi put pretukao Maju i pretio da će ubiti sinčića i njenu sestru: Zbog toga je danas trebalo da se sudi monstrumu

OVO SU REČI MONSTRUMA DOK SU GA DRŽALI NA ZEMLJI: Policajci otkrili šta je ubica govorio dok su mu pored oživljavali sina (FOTO) (VIDEO)

Foto: Telegraf

Portparol Drugog osnovnog suda u Beogradu Irina Kovačević objasnila je za Tanjug da Nikolić nije dete viđao u "kontrolisanim uslovima" jer je odluka o restrikitivnim uslovima viđanja iz 2013. izmenjena 2015. godine.

Odluka je izmenjena u skladu sa mišljenjem Centra za socijalni rad u Rakovici koji je zaključio da je u interesu deteta da ne viđa oca u tako restriktivnim uslovima. Važeća privremena mera Drugog osnovnog suda u Beogradu od 22. juna 2015, koja je potvrđena rešenjem Višeg suda od 13. oktobra 2015, ne predviđa viđanje oca sa detetom u kontrolisanim uslovima. Privremenom merom iz 2015. promenjena je odluka Prvog osnovnog suda od 10. oktobra 2013. godine, kojom je bio određen model viđanja oca sa detetom u kontrolisanim uslovima - precizirala je Kovačević.

Prema važećoj meri, koja je bila na snazi i u sredu kada je Nikolić počinio monstruozan zločin, bio je određen model viđanja prema kojem svake srede od 8.30 preuzima dete iz obraništa "Kanarinac" i vraća ga istog dana u 15.30 u prostorije Centra za socijalni rad u Rakovici.

Portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu Ida Nikitović rekla je za Tanjug da sud donosi odluku o "održavanja ličnih odnosa roditelja sa detetom" na osnovu mišljenja Centra za socijalni rad odnosno nalaza i mišljenja veštaka, ako je ono određeno.

Što se tiče viđanja u kontrolisanim uslovima, Nikitović kaže da ih sud određuje, kada Centar proceni da postoji konflikt između roditelja ili se pak sumnja u podobnost drugog roditelja. To, kako je navela znači, da se viđanje tog roditelja i deteta odvija u prisustvu stručnog radnika Centra za socijalni rad, kako bi se pratio odnos roditelja sa detetom.

Daljinac baner

(Lj. Račić- lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA