Ni najlukaviji krijumčari ne mogu da prođu skener srpskih carinika: Za 14 sekundi oni nađu SVE!

Zahvaljujući naprednoj i preciznoj tehnologiji, sadržaj vozila se vidi kao na dlanu

  • 3

Na graničnom prelazu Preševo nedavno je zaustavljen kombi koji je na prvi pogled izgledao prazno, međutim iskusni carinici su ipak odlučili da ga pregledaju i specijalnim mobilnim skenerom. Posle samo nekoliko minuta otkriveno je osam ilegalnih putnika, gotovo polumrtvih, zbijenih u neprimetnom bunkeru u plafonu kombija, pišu Novosti.

Vozio je majku (70) za Nemačku. Čim su došli na granicu, carinik je rekao starici da izađe iz kola i SKINE GAĆE! Pozvao je i pojačanje! (FOTO)

Nerealno gde su sve uspeli da sakriju migrante u pokušaju da pređu carinu (FOTO)

Prevozili 17 migranata u kombiju BEZ PROZORA I SEDIŠTA: Među njima bilo i dete od 10 godina

Ovaj slučaj je samo jedan od više stotina koji su u poslednjih šest godina rasvetljeni uz pomoć tehnoloških uređaja najnovije generacije, mobilnih skenera. Zraci ove tehnologije prodiru i kroz 30 centimetara debeo čelik, pa se sve vidi kao na dlanu. Oni "vide" tovar sakriven i na nemogućim mestima, u zidovima kamiona, akumulatorima automobila, ugrađenim nevidljivim bunkerima.

Odeljenje za suzbijanje krijumčarenja Uprave carine, je do sada, zahvaljujući radu ovih uređaja otkrili 1.444 kilograma droge, 202 ilegalna migranata i 57.799 boksova cigareta.

- Za 14 sekundi ovi uređaji snime unutrašnjost prikolice kamiona i na monitore proslede kompjuterizovane slike na kojima se sadržaj jasno vidi - kaže Ivan Pejović, šef Odseka za tehničku podršku, Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina.

Uprava carine raspolaže jednim stacioniranim skenerom i 10 mobilnih, raspoređenih na svim frekventnim prelazima, još dva za pregled ručnog prtljaga, a ima i osam uređaja za kontrolu tečnosti.

Foto: Uprava carina

- O tome koliko nam pomažu u svakodnevnom radu, govore i podaci o svakodnevnom radu, govore i podaci o zaplenama do kojih je došlo upravo zahvaljujući njima, 908 kilograma marihuane sakrivene u selidbenim stvarima, 21.000 boksova cigareta u teleskopskoj dizalici, 1.672 grama kokaina u podu automobila - nabraja upečatljive primere Pejović za Novosti.

Krijumčari smišljaju razne načine da sakriju robu, ne znajući da sa ovom tehnologijom sve može da se vidi.

- Iz duplog dna hladnjače je, na primer, izvučeno 678 kilograma marihuane, jer je carinicima bilo sumnjivo to što hladnjača putuje prazna. U metalnim cevima krova kamiona bilo je sakriveno 38,5 kilograma heriona, a dodatnu analizu carinici su radili jer im nije bilo logično da se na izuzetno dug put ide bez robe, jer je to neisplativo - priča Pejović.

Foto: Uprava carina

Krijumčari su vrlo maštoviti.

- Iz fotelja i dvoseda izvađeno je 63 kilograma marihuane, a u tovaru gumenog granulata nađeno je 16.000 boksova cigareta. Nedavno je u rezervnom točku automobila skenerom otkriveno 7,5 kilograma marihuane, a dva kilograma heroina u akumulatoru drugog vozila. Desilo nam se da smo na Horgošu otkrili 137 kilograma marihuane, sakrivene u specijalno izdubljenim letvama koje nose ceradu kamiona - kaže Pejović.

Da bi se koristili skeneri, potrebni su iskustvo i obučenost, a više od svega osećaj carinika da nešto treba proveriti.

- Mnogo je parametara na osnovu kojih se odlučujemo da upotrebimo skener. Najčešće su to ponašanje, činjenice iz putne isprave, kao i ruta kojom se kreću - kaže sagovornik.

Većina cigareta i narkotika krijumčari se iz pravca Kosova i Metohije, Albanije, Turske, Crne Gore i Makedonije.

Naši carinici uspevaju da pronađu ono što drugi ne uspeju, a sumnjive terete znaju da proveravaju i po 12 sati.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA