≫ 

Dolijala srpska porodica Korleone: Jedna pogrešna odluka skupo koštala novosadskog narko-bosa

Radoslav Cvijović Cviko (63), saradnik Kosmajca i Čumeta, organizator kriminalne narko-grupe koja je trgovala kokainom širom Evrope, uhapšen u je policijskoj akciji koja se spremala mesecima. Da li je jedna pogrešna odluka od pre dva meseca bila presudna za ovo hapšenje

  • 28

Vest o dvosatnoj blokadi jednog dela Novog Sada u četvrtak uveče odjeknula je Srbijom poput bombe. Tek kada je akcija završena, javnost je saznala o čemu je zapravo reč, i da se radi o najvećoj akciji srpske policije i specijalaca u poslednjih nekoliko godina.

Pripadnici policije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno – informativne agencije, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i policijom i tužilaštvom Republike Češke, uhapsili u Pragu i Novom Sadu organizovanu kriminalnu grupu koja se sumnjiči za trgovinu kokainom.

Ovako je pao novosadski kralj kokaina: Specijalci zaustavili crni "porše", pa otišli na tajnu lokaciju. Grad je bio blokiran više od 3 sata (SNIMAK CELE AKCIJE)

Novi Sad pod opsadom policije: Blokirana kuća, na sve strane Žandarmerija i Specijalne antiterorističke jedinice

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Uhapšeni su: Radoslav Cvijović Cviko (63) iz Novog Sada, državljanin Crne Gore, njegov zet Slavko Pavlov (40), poznati trener koji živi u nemačkom gradu Ulm i sin Branislav Cvijović (39) iz Novog Sada, kao i Josip Capik (59), državljanin Srbije i Mađarske i Branislav Bikić (45) državljanin Srbije i Češke.

Foto: MUP

Prema pisanju srpskih medija, srpska porodica Korleone dolijala je zbog jedne pogrešne odluke donete pre dva meseca. Tome prethodi čitava istorija narko-biznisa, ali da krenemo ispočetka.

Prijateljstvo sa Čumetom i Kosmajcem

Radoslav Cvijović Cviko osumnjičen da je šef međunarodne narko-bande, bio je blizak saradnik Ljubiše Buhe Čumeta i dobar prijatelj kontroverznog biznismena Dragoslava Kosmajca.

Policija je pretresla veliki broj objekata koji su njegovom vlasništvu  i vlasništvu njegove porodice u Srbiji, a u Novom Sadu i Češkoj nađeno je oko osam kilograma kokaina, 110.000 evra i zaplenjeno im je  nekoliko automobila marke "porše panamera", "audi A8", "mercedes" i druga vozila manje vrednosti.

Dragoslav Kosmajac, Centralni zatvor, CZ Foto: Marko Todorović

Crnogorsko bratstvo

Cviko je održavao bliske prijateljske odnose sa Branislavom Branom Mićunovićem i Rajkom Rajanom Lučićem sa kojim deli vlasništvo nad nekim nekretninama u Novom Sadu. Sa Lučićem i sada pokojnim Ratkom Buturovićem - Batom Kankanom došao je u Novi Sad pre četvrt veka. Svojevremeno im je sastajalište bilo poznati kafić i kockarnica na novosadskom Bulevaru oslobođenja, gde su se viđali skoro svaki dan.

Za razliku od svojih prijatelja Cvijović nikada nije voleo da se eksponira i pojavljuje u medijima.

Foto: Instagram

Hapšen zbog "zbrojevke"

Cvijović je u Srbiji hapšen 2009. godine u akciji "Morava". Tada u njegovoj kući nije nađena droga, već samo pištolj "zbrojevka" i 22 metka. Navodno je uhapšen kada je otvorio vrata policajcu  da bi mu ovaj uručio kovertu za "sudski poziv". Tadašnji ministar policije Milorad Veljović saopštio je da je u Novom Sadu uhapšen jak ogranak crnogorske dilerske mafije, a posebno je istakao ime Radoslava Cvijovića.

Foto: MUP

Drogu "rasturali" širom Evrope

Postoje osnovi sumnje da je ova organizovana kriminalna grupa u dužem vremenskom periodu nabavljala i distrubuirala kokain na teritorijama Srbije, Mađarske, Austrije, Italije, Nemačke, Slovačke i Češke i prodavala ga i u drugim evropskim zemljama.

Cvikov zet i sin su imali zaduženje da nadgledaju transport droge. Obično su kokain prenosili sa dva vozila, tako što je prvi automobil bio izvidnica, a u drugom su prenosili drogu.

Foto: MUP

Policija ih pratila mesecima, jedna pogrešna odluka ih skupo koštala

Akcija je trajala nekoliko meseci, u saradnji srpske i češke policije otkriveno je da je ova grupa kokain unosila u Evropu preko luka u Holandiji i zatim ga distribuirala u Nemačku i Italiju.

Međutim pre oko dva meseca grupa je odlučila da kokain preusmeri iz Italije na Češku i Mađarsku, što se ispostavila kao pogrešna odluka po njih. Jedan od razloga je to što je u Italiji ova droga jeftinija. Na italijanskom tržištu kilogram košta oko 27.000, a u Češkoj 40.000 evra.

Foto: MUP Srbije

Pogledajte video kako je izgledalo hapšenje:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka R.

    11. novembar 2017 | 11:10

    Bravo policijo za akciju ..drogu u lekove koristiti ..a imovinu drzava da im oduzme i auta prodati na tender i novac uloziti bolesnima i sirotinji i kuce popraviti!!

  • kamy

    11. novembar 2017 | 16:15

    I sta sad', svi ce biti uskoro na slobodi kao i Kosmajac?! Voleo bih da nisam u pravu, videcemo mozda se i cudo desi???

  • milos

    11. novembar 2017 | 15:15

    Nije ni cudo sto su imali gnezdo u novom sasdu kad je pola policije crnogorci iz Vrbasa . Prvo otpustiti pola policije dovesti ozbiljne nekorumpirane profesionalce koji nemaju rodjake bracu sestre strike i ostalo u crnoj gori i problem ce biti pola resen .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA