Dečaci iz škole "Dragojlo Dudić" koji su terali drugaricu na oralni seks - neće snositi gotovo nikakve posledice!

- Siguran sam da će i ovi dečaci, ali i njihovi roditelji proći bez ikakve kazne - kaže advokat Ljubiša Živadinović

  • 8

Dvojica učenika osmog razreda Osnovne škole "Dragojlo Dudić" iz beogradskog naselja Mali Mokri Lug dve godine su prisiljavali drugaricu iz škole na oralni seks, ali za to neće snositi gotovo nikakve posledice, piše Informer.

Plaćeni ste da trpite mog sina i mene: Otac, čiji je sin primoravao učenicu na oralni seks, vređao nastavnike škole u Malom Mokrom Lugu

Prema zakonskim propisima, pošto se radi o mlađim maloletnicima koji su u vreme izvršenja dela imali manje od 14 godina, jedina moguća kazna im je "pojačani vaspitni rad".

Dvojica malih siledžija neće čak biti ni izbačeni iz škole.

Međutim, čak i ako se dokaže da su dvojica učenika terali svoju drugaricu na oralni seks, oni praktično uopšte neće odgovarati za to. Specijalista školske psihologije Biljana Lajović, koja u Ministarstvu prosvete radi kao koordinatorka Jedinice za prevenciju nasilja, objašnjava šta zakon predviđa za ovakve slučajeve.

Foto: sxc.hu/lusi

- Pošto se, prema devojčicinoj priči, maltretiranje i zlostavljanje događalo van škole, nastavničko veće ih neće kazniti. Za postupak maloletničkog nasilja odgovaraju najviše roditelji, ali pre toga ovaj slučaj mora detaljno da se istraži i da se utvrde sve činjenice. To radi pravosuđe i policija. Do tada, dečaci će u školi imati pojačan vaspitni rad, ali neće biti isključeni sa nastave. Takođe, pošto su mlađi maloletnici, zakon praktično ne predviđa sankcije za njih u klasičnom smislu te reči - objašnjava Biljana Lajović.

Advokat Ljubiša Živadinović naglašava da će odgovorna lica u ovom slučaju proći nekažnjeno, jer prema postojećem zakonu, oni se vode kao maloletna lica koja su krivično neodgovorna, jer imaju manje od 14 godina!

Foto: Milena Đorđević

- Zakon predviđa da se u ovakvim slučajevima, s obzirom na godine odgovornih, krivično gone njihovi roditelji, ali nažalost u praksi je to sasvim drugačije. Zato sam siguran da će i ovi dečaci, ali i njihovi roditelji proći bez ikakve kazne - naglašava Živadinović i dodaje da Zakon mora da se poštuje i primenjuje kako bi se smanjio broj maloletničkih krivičnih dela.

U Ministarstvu prosvete kažu da će po hitnom postupku istražiti ovaj slučaj.

- U ovom trenutku najvažnije je da škola utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem. Mi ćemo, kao i do sada, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, postupiti u skladu sa nadležnostima koje imamo i sprovesti sve preventivne mere kako bi se ovaj vid ponašanja hitno sankcionisao - poručuju iz Ministarstva prosvete.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DEJAN

    21. novembar 2017 | 10:56

    E pa da sam ja roditelj te djevojcice..uzeo bi pravdu u svoje ruke..pa nek se onda sudstvo pita sta i kako..

  • slađa

    20. novembar 2017 | 22:51

    O čemu se ovde radi?! Da li pristojni građani i njihova deca treba sami da uzmu pravdu u svoje ruke? Dokle više ponižavanja za ovu devojčicu, njene roditelje, nastavnike, društvo? Ministarstvo jedno, drugo, treće...Državo? Sram vas bilo sve do jednoga ako ovo prođe nekažnjeno.

  • NekoKo

    21. novembar 2017 | 00:49

    Pa i ona nadtavnica što je kačila slike na Fejs nije to radila u školi pa je dobila otkaz. Uzgred toliko o demokratiji i slobodi kada čovek na sopstvenim profilu ne sme bez posledica da postavi slike koje pojazuju sopstveno telo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA