≫ 

Mišković rekao sudiji da je više od 5 godina bez pasoša! A sudija je na to odgovorio tri brutalne reči

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi da je pomagao sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranka Bardić

  • 68

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je iz drugog pokušaja trebalo da počne ponovoljeno suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku Miškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Mišković zajaukao: Nije ljudski da ceo dan sedim u sudu, ako morate, osudite me odmah, samo mi ne narušavajte zdravlje!

Suđenje je i ovog puta odloženo iz istog razloga kao i krajem oktobra, odnosno jer nije stigla odluka Apelacinog suda po žalbama koje su izjavili advokati Miškovića u pogledu statusa kiparskog preduzeća “Hemslejd” - da li od njega može da se oduzme imovinska korist i u tom smislu eventualno pozove predstavnik tog društva da prisustvuje suđenju.

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranka Bardić.

10.20 Inače, Apelacioni sud, kako je rečeno na današnjem ročištu, nije još dostavio svoju odluku Specijalnom sudu ni o zahtevu Miroslava Miškovića da mu se vrati jemstvo u iznosu od 11 do 12 miliona evra.

10.15  - S tim u vezi sud donosi rešenje da se glavni pretres danas ne održi - navela je predsedvajući veća. Sudija je obrazložila da je tek juče od Apelacionog suda dobila spise a da je trebalo da se odluči po žalbi veća od 8.11.

10.10  Sudsko veće je donelo odluku nakon iznošenja mišljenja branioca optuženih i tužioca da se glavni pretres odloži dok se Apelacioni sud ne izjasni o tome da li je firma Hemslejd ima status trećeg lica, a od čega zavisi da li će biti pozvana na glavni pretres.

Foto: Marko Todorović

10.05 - Sudija, više od pet godina sam bez pasoša - rekao je mlađi Mišković. - Obratite se pismeno - odgovorila mu je sudija. Marko je izašao za govornicu, nakon što je sudija saopštila da se glavni pretres odlaže i zamolio da se obrati, ali ga je ona prekinula i rekla mu da se obrati pismeno.

10.00  U sudu se vodi polemika da li će danas uopšte biti održan glavni pretres u ovom ponovljenom suđenju, jer firma "Hemslejd" nije pozvana. Inače firma, "Hemslejd" je u vlasništvu Miroslava i Marka Miškovića, i po optužnici iz 2005. godine ona je dala kredit Milu Đuraškoviću od 23 miliona evra.

9.40 Tužilaštvo se protivi ovom predlogu uz obrazloženje da se radi o dva različuita postupka, da ne postoji međusobna veza, pa je i sud stanovišta da je usvajanje predloga neosnovano.

9.3o Na samom početku suđenja sudija je podsetila da je advokat Vladimir Vukčević na prošlom ročištu dao predlog da se ovaj postupak spoji sa postupkom koji se vodi u Višem sudu u Kruševcu protiv njegove klijentkinje Ljillane Kostić. Taj predlog je, međutim, danas odbijen.

9.25 Stigli su Miroslav Mišković i Milo Đurašković.

9.20 U  Specijalni sud je stigao Marko Mišković, gde se u 9.30 očekuje početak ponovljenog suđenja.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću, takođe, zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Ðurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković  osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Ðurašković, kao i još četiri okrivljena, su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Konkretno, Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično delo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeca. Marko Mišković i Milo Ðurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od 1 do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mišković je tražio od suda da mu se vrati 11 od 12 miliona evra položenog novca na ime jemstva da neće pobeći tokom sudskog postuka ili da se odredi upis hipoteke na njegovim nekretninama u visini jemstva, ali je Specijalni sud taj zahtev odbio. Međutim, odlučujući po žalbi Miškovićevog branioca, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo tu odluku i naložio ponovno odlučivanje o zahtevu Miškovića, rekla je juče portparol tog suda Mirjana Piljić.

Daljinac

(lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hulk

    24. novembar 2017 | 10:55

    Auuu...što mu je rekla brutalne reči...mogu mu pjevati svi pod prozor...

  • Bg

    24. novembar 2017 | 11:51

    Na odgovor će čekati još pet godina.

  • Gagi

    24. novembar 2017 | 14:16

    Polako će ''Doći maca na vratanca''. Ne može niko da utaji preko 300 miliona dinara poreza i da prođe nekažnjeno za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA