Profesora iz Niša pretukla žena i on je prijavio. Završila je u zatvoru, on se debelo pokajao, ali je bilo kasno

Muškarci ređe prijavljuju nasilje pa se stiče utisak da su žrtve uglavnom žene. Oni se teško odlučuju da zatraže pomoć jer ne žele da se predstave kao slabiji

  • 20
Nasilje nad muškarcima, Nasilje u porodici, zlostavljanje, žena tuče muškarca, bije, porodično, pesnica, silovanje, mučenje, pretukla Foto: A. Nalbantjan

Jedan Nišlija, inače univerzitetski profesor koji je prijavio svoju suprugu sa takođe akademskim zvanjem zbog nasilja u porodici, debelo se zbog toga pokajao.

SVAKOG DESETOG SRBINA BIJE ŽENA: I muževi su žrtve porodičnog nasilja, ali se to sakriva?!

Zabrinuti suprug je, čak lično pisao žalbu na odluku Prekršjanog suda kojom joj je izrečena kazna zatvora od 30 dana zbog prekršaja zabrane prilaska.

Međutim, Apelacioni sud nije imao razumevanja za naprasno bračno pomirenje pa je potvrdio prvostepenu odluku da nasilnica provede u zatvoru u Požarevcu mesec dana.

Ovo je samo jedan od nesvakidašnjih slučajeva sa kojima se grupa za suzbijanje nasilja u porodici PU Niš srela za proteklih šest meseci otkako je stupio na snagu novi zakon.

- Imali smo slučaj jedne žene koja je bila nasilna prema suprugu i detetu zbog čega joj je izrečena zabrana prilaska porodici. Ona se oglušila o tu zabranu i uz saglasnost supruga se vratila kući. On nas je obavestio da su se izmirili, te da nema potrebe za našom daljom intervencijom. Međutim, taj njegov zahtev nije uticao na naše postupanje, jer zakon predviđa sankcionisanje nasilnika koji prekrše zabranu prilaska žrtvi. To se desilo i u ovom slučaju, ta žena je dobila kaznu zatvora od 45 dana.

- Nismo ovlašćeni da suspendujemo izrečenu meru, niti zakon predviđa takvu mogućnost. Štaviše, da smo se poveli za emocijama i uvažili molbu tog čoveka da nasilnica ostane u porodičnom domu, policija bi bila odgovorna za eventualne posledice koje bi trpela bilo žrtva bilo sama nasilnica – objašnjava primenu novog zakona rukovodilac grupe za nasilje u porodici Nataša Zorić Živanović.

Foto: Telegraf Nataša Zorić Živanović

- Ona je naglasila da žrtve porodičnog nasilja nisu, kako se obično misli isključivo žene, jer se u svom radu susrela sa veoma ozbiljnim slučajevima zlostavljanja muških članova porodice. Muškarci ređe prijavljuju nasilje pa se stiče utisak da su žrtve uglavnom žene. Oni se teško odlučuju da zatraže pomoć jer ne žele da se predstave kao slabiji.

- Svako može biti žrtva nasilja ali svako ko za to sazna, treba da ga prijavi. Takođe, veoma je važno istaći da kada se mi uključimo rešavanje takve situacije, povlačenja više nema. Mi smo samo ljudi, imamo emocije, nije nam lako da razdvajamo porodicu ali nam je dužnost da to uradimo da bismo žrtve zaštitili – kaže Zorić Živanović.

Od 1. juna otkako je stupio na snagu novi Zakon o sprečavanju nasilja o porodici na području Niša izrečeno je ukupno 797 mera, od kojih 553 zabrane komunikacije a u 244 slučaja, nasilnici su udaljeni iz domova u kojima su živeli sa svojim žrtvama. Istovremeno, izrečeno je i 56 prekršajnih kazni, među kojima su i kazne zatvora. U 65 slučajeva ustanovljeno je da se radi o nasilnicima povratnicima.

Daljinac

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kenybrat

    1. decembar 2017 | 00:59

    Svaka ti cast brate kad SI dozvolio da Te zena pretuce, I sto si je potom druknuo muriji. Pa si ih posle molio da je puste da Te opet pretuce. Svaka cast

  • VAN

    30. novembar 2017 | 19:43

    Molim da se pod hitno urade sigurne kuće za i muškarce, koji trpe nasilje od pijanih i pobesnelih žena. Nekad se žene nisu mogle upoređivati sa prvim muškarcima, jer su bile daleko vrednije i bolje od njih. Sad se žene koje su obolele od radikalnog feminizma upoređuju sa nikakvim muškarcima jer su daleko gore od njih.

  • Batko

    1. decembar 2017 | 07:06

    Žene fizički mnogo manjoj meri zlostavljaju muškarce uglavnom to prenose na decu, ali psihički žene su tu daleko ispred muškaraca ucenjuju na različite načine, histerušu, prete, izazivaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA