Potresne reči porodice žene zaražene HIV-om: Prijatelji, porodica i komšije izbegavaju našu kuću

Doktorke su posle njene smrti upozorile da nema potrebe da se stvar iznosi u novine

  • 10

Porodica žene iz Južnobačkog okruga, koja je preko transfuzije krvi zaražena HIV virusom i koja je kasnije preminula, obratila se javnosti i tvrdi da je nesrećna žena inficirana u martu, a da je porodica o svemu tome obaveštena šest meseci kasnije - i to dva dana nakon što je ona sahranjena.

Preminula žena koju su zarazili HIV-om u Novom Sadu: Primila krv od dugogodišnjeg davaoca, on nije znao da je bolestan

Zastupnici preminule žene tvrde da su doktorke posle njene smrti upozorile njenu ćerku, njenog unuka i ćerkinu prijateljicu, koji su tada bili prisutni, da nema potrebe da se stvar iznosi u novine, a da im ne treba ni advokat.

- Doktorke su im kazale da bi nesrećna žena svakako umrla, jer kad nije bilo leka za glumca M. M. (skoro sigurno Marinko Madžgalj, koji je preminuo od raka, prim. nov), ne bi bilo ni za nju jer je ona svakako bila u poodmakloj fazi svoje osnovne bolesti - tvrde zastupnici porodice za "Blic".

LEČILI SU JE JAKIM ANTIBIOTICIMA 

Pacijentkinja, čiji indetitet zbog prava na privatnost nećemo objavljivati, u martu ove godine je operisana od karcinoma pankreasa.

- Hemioterapiju je počela da prima u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i već posle prvih transfuzija bilo je jasno da nešto ozbiljno nije u redu sa njenom krvnom slikom. Njeno zdravstveno stanje se ubrzo pogoršavalo... Dobijala je visoke temperature, imala jezu, drhtavicu, povraćanje, slabost u nogama i slično.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

- Sredinom septembra je 10 dana ležala u bolnici zbog ovih simptoma, lečili su je jakim antibioticima i krajem meseca je otpustili kući. Ona je polako umirala... Imala je visoke temperature zbog kojih je gubila svest, imala bolove u zglobovima, drhtavicu i jezu od kojih se znala izgubiti potpuno, povraćati, kašljati. Potpuno je izgubila apetit, svakog dana je kopnila - kažu u advokatskoj kancelariji koja zastupa porodicu preminule žene.

POGREŠNA KRV 

Advokati porodice navode da su se o nesrećnoj ženi od prve operacije u martu, pa do smrti, brinuli članovi porodice koji su je kupali, hranili, "skupljali njene telesne izlučevine, uključujući urin i krv".

- Prvi put kada je porodici nešto bilo sumnjivo desilo se 23. oktobra, kada je muža nesrećne žene pozvala lekarka iz Novog Sada, rekavši mu kako je njegovoj supruzi data "pogrešna krv", te da će ona poslati nekoga da ponovo izvade krv njegovoj supruzi za dodatnu analizu - objašnjavaju zastupnici porodice.

Nakon dan-dva, iz lokalnog doma zdravlja došli su laboranti, uzeli krv i otišli, bez da je iko rekao o kakvoj "pogrešnoj krvi" se radi, tvrdi porodica.

Foto: Telegraf

- Uplašeni, članovi porodice odlaze na Institut za onkologiju tražeći pojašnjenje i celokupnu lekarsku dokumentaciju i istoriju bolesti. Tamo im je objašnjeno da Institut nema ništa sa kvalitetom krvi koju daje pacijentima i da je tu kraj njihove brige, što je porodica prihvatila to kao činjenicu.

- Ista doktorka koja im se prvi put javila obavestila ih je da će im sutra ujutru doneti rezultate. To je bila sreda. Sutradan ih ponovo zovu, međutim, i javljaju da moraju još neke testove da obave i da će im se javiti tek sledećeg utorka, s tim da će neko morati lično da dođe u Zavod za transfuziju krvi u Novom Sadu po rezultate - navode zastupnici porodice.

ŠOKANTAN SASTANAK DVA DANA POSLE SMRTI 

Tada još, kako tvrde zastupnici, porodici niko nije rekao šta se dešava i da postoji sumnja na HIV virus, iako su mnogi članovi porodice u neposrednom kontaktu sa obolelom. Nesrećna žena je preminula u petak, 27. oktobra, a kako tvrde zastupnici imala je "visoku temperaturu i jezivu groznicu".

- Uzrok smrti je konstatovao lekar iz lokalnog doma zdravlja i rekao je da se radi o kanceru. Niko nije radio obdukciju, niti je porodica to tražila, s obzirom na to da u vreme njene smrti i sahrane još niko nije ni sanjao o tome da ona u grob sa sobom osim kancera nosi i virus HIV-a.

Foto: Telegraf

- Dva dana nakon majčine smrti, ćerka nesrećne žene odlazi na sastanak u Zavod za transfuziju krvi u Novom Sadu, gde su je ponovo zvali kako bi uzela rezultate analize. Na sastanak je otišla sa sinom i prijateljicom, a vest da joj je majka zaražena HIV-om preko transfuzije doktorke su joj saopštile ne razmišljajući ko je sa njom - tvrde zastupnici porodice preminule žene.

Dobila je i potvrdu o tome, a doktorke su joj objasnile da je donor njihov dugogodišnji donator krvi i da nisu sumnjali u njega, da on nije dao ispravne podatke o načinu života koji je vodio, da oni zbog "perioda prozora" nisu mogli da znaju na vreme da je on HIV pozitivan, kao i da je njena majka jedina zaražena njegovom krvlju putem krvnih pločica. Rekli su da plazmu nije primio niko jer nije valjala, odnosno da je "bila masna" i da su oni istu uništili.

Foto: AP/Tanjug

Doktorke su tom prilikom upozorile porodicu nesrećne žene da nema potrebe da se sve iznosi u novine, da im ne treba ni advokat i, kako tvrde zastupnici, uporedili njen slučaj sa slučajem "glumca M. M".

PRIJATELJI, KUMOVI, PORODICA I KOMŠIJE IZBEGAVAJU NAŠU KUĆU

Zastupnici porodice ističu da su ćerka i unuk ostali u šoku, ali da je pakao tek počeo. Od trenutka saznanja da je nesrećna žena putem transfuzije dobila virus HIV-a cela porodica je u strahu da su i sami zaraženi.

- U mestu gde je živela se ovo pročulo. Prijatelji, kumovi, pa i porodica i komšije izbegavaju njihovu kuću, posebno muža pokojne. Kreće njihova stigmatizacija i život im se polako, ali sigurno pretvorio u pakao. Niko od nadležnih ih nije pozvao da ih posavetuje i objasni kako se prenosi HIV virus, niti da se, opreza radi, testiraju na HIV virus.

- Ovo bi bilo u interesu ne samo njihovog života i zdravlja, već u interesu života i zdravlja svih građana Južnobačkog okruga - kažu zastupnici porodice.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ante

    12. decembar 2017 | 20:18

    Zašto se ne zabrani homoseksualcima i lezbejkama da daju krv, jer su oni 98% nosioci HIV virusa!!

  • Diksi

    12. decembar 2017 | 20:10

    Zaražena žena. Toliko godina. Uz lekare. I sad posle smrti hiv+. Štace porodica dali su svesni svi.... Užass. Smeniti sve lekare koji su učestvovali u prevari. I ne pružanje adekvatne lekarske pomoći

  • Diksi

    12. decembar 2017 | 19:39

    Ništa mi nije jasno, tolike godine, lekari i oni posle smrti žene saznaju da je Hiv pozitivno, alo ljudi pa operacija... Ne mogu da verujem da infektolg bar ne kaže o čemu se radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA