17

I dalje verujem da Jelena nije ubijena 2. aprila, ova slika majice je neoboriv dokaz: Forenzičar Nenad Šipka o detaljima istrage ubistva Jelene Marjanović (VIDEO)

Direktor Centra za forenzička istraživanja tvrdi za Telegraf. rs da je Jelena ubijena u noći između 1. i 2. aprila 2016. a ne 2. aprila posle 15 časova, isključuje mogućnost da je ubijena na nasipu, i pita se kako je to Jelena divna majka, snajka, žena i ćerka a nije pozvala bolesnu majku od 17.30 1. aprila do sutradan kada je navodno trčala

Intervju sa Nenadom Šipkom 1. deo

U ponedeljak se navršava tačno dve godine kako je 2. aprila 2016. godine zverski ubijena pevačica Jelena Marjanović Krsmanović. Prema verziji koja se čuja od tada, a koja se na kraju, navodi i u optužnici, majka male Jane usmrćena je na nasipu u naselju Crvenka u Borči a njeno zverski unakaženo telo pronađeno je sutradan, 3. aprila u kanalu podno tog istog nasipa.

Intervju sa Nenadom Šipkom 2. deo

Koga smo zatekli na pomenu uoči godišnjice ubistva Jelene Marjanović: Jedno ime se posebno izdvaja

Međutim, dve godine kasnije na pitanja na koje smo naizgled imali odgovore, nemamo ih, ili su suprotna onome što piše u optužnici. Na pitanje "gde" imamo i odgovor da se ubistvo nije dogodilo na nasipu, a na pitanje "kada" odgovor je da se nije desilo 2. aprila.

Foto: A. Nalbantjan

Za dve godine tokom istrage ispitano je više desetina svedoka, a u pritvoru se od 15. septembra prošle godine, kao osumnjičen za ovo ubistvo nalazi njen suprug Zoran Marjanović. Protiv njega je u februaru ove godine Više tužilaštvo podiglo optužnicu ali je ona u međuvremenu vraćena na dopunu.

Istragu o ubistvu Jelene Marjanović, pored državnih organa, na zahtev porodice Krsmanović vodi i Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada, a do čega su forenzičari ove institucije došli tokom istrage razgovaramo sa direktorom Centra Nenadom Šipkom.

 • U ponedeljak se navršava tačno dve godine od Jeleninog ubistva 2. aprila 2016. godine, a ovaj zločin je dobio epitet najmisteriozniji. Da li je to opravdano?

- Prvo bih vas korigovao u samom startu. Rekli ste "navršava se dve godine od ubistva na nasipu 2. aprila..." Mi smo od starta rekli da se događaj nije desio na nasipu i da je Jelenino telo dovezeno na nasip dan pre nego što je događaj zvanično i počeo. Znači u noći između 1. i 2. aprila 2016. godine.  

Foto: CFI doo Novi Sad

- A, odgovor na pitanje da li je ovo najmisteriozniji zločin u Srbiji je - i da i ne. Da, jer već dve godine nema procesa, osumnjičeni u ovom slučaju Zoran Marjanović je u pritvoru ali se čekalo više od godinu i po dana da se slučaj započne. Što se tiče samog događaja on za nas nije misteriozan. Gotovo sa sigurnošću mogu reći da se zna više od 95 odsto činjenica kako se događaj odigrao. Naravno, kao privatnici, mi neke radnje ne možemo da izvršimo da bismo imali celinu, i javnost je upoznata sa tim. Međutim, kroz evoluciju slučaja od našeg uklučivanja do danas, došli smo do mnogih saznanja koji ukazuju na to da se ovaj zločin može razrešeti.

- Tokom postupka dobili smo materijak u vidu fotografija sa uviđaja, zapisnik, kopije i fotografije sa obdukcije koje su sasvim dovoljni da se izvrši rekonstrukcija i da se da odgovor na pitanje da li je Jelena ubijena na nasipu ili ne. To su između ostalog koristili i dr Zoran Stanković i Milan Kunjadić u svom kombinovanom nalazu...

 • Rekli ste da je ovo rešiv slučaj. Koliko smo onda sada dve godine kasnije daleko od kompletne istine o ovom zločinu?

- Iskoristio bih izraz tako blizu a tako daleko...

Nenad Šipka u razgovoru sa novinarkom Telegraf.rs portala Foto: Marko Jovanović

 • Šta nedostaje?

- Nedostaje da se prvo promeni startna osnova. Ako u startu nastupate da se događaj desio na nasipu, možemo da čekamo godine i godine da prođu da dođe do razrešenje slučaja. Jer, događaj se nije desio na nasipu.

 • Vi se slepo držite te teze da se ubistvo Jelene nije dogodilo na nasipu?

- Slepo? Mi smo dobro progledali. Mi ne odstupamo ni milimetar od našeg stava da se događaj odnosno da Jelena udarce koji su doveli do njene smrti nije zadobila na tlu nasipa i u vodi kanala.

Rekonstrukcija Jeleninog ubistva Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

 • Možemo gledaocima i čitaocima portala Telegraf.rs da objasnimo na osnovu čega tvrdite da nije ubijena na nasipu?

- Karakter Jeleninih rana na glavi je takav da je moralo doći do obilnog krvarenja. Da je bilo gde na tlu nasipa došlo do zadavanja udaraca, na nasipu bi bili obilni tragovi krvi koji bi psi u noći pretrage morali da pronađu, a koje bi morali da nađu i policijaci i ljudi koji su radili pretragu s obzirom na to da su nastupali u formaciji češlja ili grabulje od nasipa do kanala. Tragovi krvi su morali biti nađeni.

- Bilo gde da je ubijena dalje od mesta gde je pronađena, nju su morali da vide posetioci kojih je na nasipu bilo. Sam Zoran u jednoj sms ili viber poruci je rekao osobi iz bliskog okruženja "oni iz Centra za forenzička istraživanja ne znaju da je na nasipu u trenutku kada se događaj desio bilo 10 do 12 ljudi. Moje kontra pitanje tome je, ako je bilo 10 do 12 ljudi, kako niko nije čuo vrisak pevačice koji je marao biti prodoran u trenutku kada je zadobijala ubod u desni lakat i u poglavinu gde su joj nanete lakše telesne povrede... Ali, da ne pretpostavljamo hipotetički da je moralo da se čuje ili moralo da se vidi, sigurno je da su tragovi krvi morali postojati. Tragovi krvi su morali biti i na Jeleninoj odeći.

Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

- A, pod broj jedan, u optužnici je navedeno da su u kombinovanom veštačenju veštaci utvrdili da se događaj desio u vodi kanala iz razloga što je ona bila u nekom sedećem, klečećem, polusavijenom položaju i da je krv natapala gornje delove njene majice spreda i otpozadi. Mi smo to pokazali još u septembru 2017. i od tada govorimo kako Jelenina majica na sebi nema kapi krvi. To se jasno vidi sa fotografija sa uviđaja. Za nas je neshvatljiv previd eminentnih stručnjaka koji prave tako kardinalnu grešku koja ruši optužnicu jer su posmatrali samo fotografije koje su sastavljene u Institutu za sudsku medicinu neposredno pre obdukcije. Na tim fotografijama majice jesu krvave spreda i otpozadi ali to je natapano krvlju i vodom iz Jelenine glave prilikom transporta. Na fotografijama sa uviđaja jasno se vidi da je Jelenina majica čista i da na njoj nema kapi krvi.

Uznemirujuće: Jelenina majica BEZ KRVI Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

- Sa druge strane, da se događaj desio u vodi u kanalu nedvosmisleno je da bi na njenim čarapama, s obzirom na to da se u optužnici navodi da su joj obe patike spale dok je bežala, moralo biti tragova blata. Na Jeleninim čarapama nema tragova blata... Mi smo čvrstog ubveđenja da se događaj zadavanja udaraca nije dogodio na tlu nasipa i u kanalu?

 • Gde onda i kad onda?

- Kada bih vam to rekao, rešio bih predmet.

 • Pomogli biste Zoranu?

- Mi smo i ovim što smo izneli pomogli Zoranovoj odbrani da se dođe do informacija da se događaj nije mogao desiti na nasipu, kao što piše u optužnici. Ako tužilaštvo bude insistiralo i dalje na tome da se događaj desio na nasipu, ne vidimo drugi ishod suđenja nego oslobađajuće presuda za Zorana. Jer smo činjenično stanje iz optužnice prvo mi pobili a to će vrlo lako i četvorica advokata koji su u timu Zoranove odbrane.

Jelenina noga uslikana na mestu zločina Foto: Telegraf/centar za forenzicka istrazivanja

 • Znači, ako se striktno budu držali optužnice Zoran će uskoro biti slobodan čovek?

- Tako je. A odgovor na pitanje gde je onda ubijen je i težak a na neki način i lak. Imamo informaciju da je Jelena poslednji put viđena 1. aprila 2016. godine u 17.30 sati kada je došla iz vrtića sa malom Janom. Tada je dovela i vaspitačicu. Razišle su se i ona je sa malom Janom ušla u kuću... Da bi se dobio odgovor gde je i kada ubijena, mora se izvršiti ispitivanje kretanja svih ukućana od tog dana od 17.30 a pogotovo Jelenino na osnovu analize baznih stanica, i listinga telefona - sa kim je bila u kontaktu i utvrditi gde se događaj desio. Jer, ne zaboravite Jelena je bila u kući od 17.30 sati 1. aprila do 15 sati 2. aprila.

Zoran Marjanović Foto: Telegraf

 • Da li ste našli jednog svedoka koji je video Jelenu u tom periodu?

- Imali smo svedoka koji se javio i koji je rekao da se sa Jelenom dogovorio da se vide u subutu ujutru da bi joj dao zelje za sarmice. Taj svedok je čekao Jelenu u subotu i nije je video. Mi ovim ništa ne prejudiciramo samo tražimo da javi neko ko ju je video u tom periodu. Dakle, ovaj slučaj nije nerešiv ali samo u slučaju da se odustane od verzije da se događaj desio na nasipu.

 • U pritvoru je Zoran, Jelenin suprug, ima li bar jedan neoboriv dokaz protiv njega?

- Ako pođemo od optužnice, i kažemo da se događaj desio na nasipu, Zoran nije ubica. Isključujemo da je bilo ko to uradio na nasipu a s tim u vezi isključujemo da je to uradio Zoran Marjanović.

Kompletan intervju sa gospodinom Šipkom pogledajte u videu na početku teksta. 

Daljinac

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Tagovi: Crvenka, Jelena Marjanović, Nasip u Borči, Nenad Šipka, Ubistvo Jelene Marjanović, Zoran Marjanović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (17)
Poređaj komentare:
 • S
  srbin iz srbije

  Slucaj nije tezak za resavanje,ali je nesto drugo zabrinjavajuce.Ako imas vezu,poznanstva i pare mozes da prikrijes zlocin i to je ono sto zabrinjava.

 • I
  Ina

  Koliko osoba je pozvala od 17.30 01.04. do 02.04. 17.00 sati? Da li broj poziva odgovara broju poziva predhodni dana? Prost racun.

 • 1
  1april

  Evo upravo javljaju na rts da je reseno ubistvo jelene

Novopazarac (60) primoravao dečaka na oralni seks: Uhapsili su ga čim je otkriveno kakve je užasne stvari radio

Pokušao je da sakrije dve mašine u šleperu, ali nije ni slutio da će ga zaustaviti kod Bogutovca i pronaći njegovu "mečku" (FOTO)

Odbijen zahtev za uslovni otpust Milićeva: Ne kaje se zbog dela koje je počinio i minimalizuje ga

Horor u Senti: U dvorištu porodične kuće iskopana 2 skeleta

Smrt u Grobljanskoj ulici: Muškarac se razneo bombom u Leštanima

Tužilac traži doživotnu robiju za Srbe zbog ubistva na Zakintosu, odbrana tvrdi: Srpski narod nije sklon rasizmu

Krvavi preokret u Sjenici: Majka i kćerka nisu u isto vreme prerezale vene, jedna od njih je živela 3 dana duže

Žestoka svađa gej-para na Novom Beogradu: Konzumiranje droge za silovanje završilo se davljenjem, grebanjem i intervencijom policije

Zašto je ubijen Radoš Joksimović? Postoje 2 verzije likvidacije MMA borca u Kragujevcu

Profesor pretučen ispred kragujevačke škole: Huligani divljali, on ih upozorio da prestanu, pa su počeli svirepo da ga udaraju

U Bugarskoj uhapšen jedan od vođa Kavačkog klana

Teška saobraćajka kod Smedereva: Poginula žena (73) za volanom "lend rovera", dve osobe prevezene u bolnicu

Presuda za nesreću u Sićevu: Usmrtili putara - dobili nanogice!

Dileri iz Beograda krenuli na Zakintos sa turističkom agencijom: Sakrili su "eksere" u flašu soka i naleteli na žednog policajca na granici

Nedeljka komšija napao sekirom nakon svađe: Teško povređen muškarac u Rumi

Naoružani mladići u pancirima sedeli u novosadskom lokalu kada ih je zaskočila policija: Kod jednog našli metak u cevi

Majka i kćerka iz Sjenice na zidovima ispisale poslednju poruku, pa prerezale vene: "Sad je smešno, ali neće biti kad vas stigne kletva"

Preminuo muškarac koji je izgoreo u požaru u Novom Sadu: Ušao je u stan i upalio svetlo, iste sekunde odjeknula je eksplozija

Frizerka i njen ljubavnik smrskali starcu glavu flašom, a onda im je njen muž pomogao da se rastosiljaju tela

Uhapšen ubica (21) MMA borca: Ušetao je u kafić sa kacigom na glavi, ispalio dva hica u Radoša i pobegao na skuteru

Težak udes kod Beške: Muškarac sa ozbiljnim povredama glave prevezen u Urgentni centar

Poginuo još jedan radnik: Mladića (20) iz Subotice udarila struja dok je popravljao na banderi, pa je od jačine napona ispao iz korpe

Radoš Joksimović preživeo upucavanje 2016. godine. Večeras je MMA borac ubijen u sličnoj sačekuši samo nedelju dana nakon što je proslavio rođendan

Ubijen Radoš Joksimović u Kragujevcu: Napadač pucao poznatom MMA borcu u grudi nasred restorana

Mumin neće na slobodu: Optuženi za ranjavanje Peconija ostaje u pritvoru

Stravičan prizor kod Svilajnca: Policija pronašla leš čoveka u autu, ubice ga ostavile da truli

Tragedija na Čukarici: Majka i ćerka popile esenciju i umrle (FOTO)

"Pali" nasilnici iz Aleksinca: Uhapšeni pripadnici kriminalnog miljea koji su izboli i pretukli tinejdžera i starca (FOTO)

Policija je presrela Crnogorca u Beogradu i munjevito ga izvukla na asfalt: Kada su videli šta ima u autu, odmah su ga uhapsili (FOTO) (VIDEO)

Dečak hteo da pije vodu, istrčao iz automobila i poginuo pred rođendan: Ispovest majke nastradalog Mladena (8) kod Bora

Spremao je ogrev, a onda se dogodila tragedija: Nišlija nije uspeo da se izmakne pred stablom koje je sekao njegov prijatelj

Velika tragedija u Obrenovcu: Žena skočila sa 8. sprata prekoputa osnovne škole

Dve žene pronađene mrtve u Sjenici: Kraj beživotnih tela bio je i žilet

Filip Lakatuš, koji se izbo zbog smrti svoje bebe, nema 19, već 26 uboda: Rane zaceljuju, ali ne i srce za sinom (FOTO)

Zelenaši Kocići su imali dobro razvijenu taktiku koja se završavala na šalteru: Kako je bračni par iz Prokuplja koristio socijalne slučajeve

Dok je otac točio lekovitu vodu na česmi, na njegovog sina (8) je naleteo "volvo": Uhapšen vozač, rešava se misterija tragova kočenja

Ubica biznismena iz Surdulice brani se ćutanjem, a zločin je skrivan godinu dana: Sudio se sa nesuđenim zetom oko 8.000 evra i kuće (FOTO)

Pre 24 godine navijač Rada ušetao je u kafić na Vidikovcu i ispalio više hitaca u Ivana Pavlovića: Danas je osuđen na 13 godina zatvora

Maltretirao je porodicu i pretio da će se razneti plinskom bocom: Muškarac iz Zemuna prebačen u "Lazu" nakon drame

Albanac je luksuznu "mečku" natovario drogom, ali nije uspeo da prevari srpske carinike (FOTO)

Presudio surduličkom biznismenu koji se zabavljao se sa njegovom sestrom (FOTO)

Šok u Šidu: Jedva punoletni migrant silovao majku troje dece (25), o zločinu je ćutala sve dok nije shvatila da je trudna