≫ 

Slučaj "dron": Srbija od Italije zatražila izručenje Morine

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje

  • 4
Ismail Morinaj

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo pravde uputilo je Italiji molbu za izručenje Albanca Ismaila Morine, koji se sumnjiči da je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Hrvatski ministar pravde odbio izručenje Albanca Morine Srbiji (FOTO)

Uz molbu je italijanskim nadležnim organima poslata i prateća dokumentacija protiv Morine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde. Ismail Morina u albanskom pritvoru.

Morina se našao u Italiji pošto je nedavno hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković odbio da da saglasnost za njegovo izručenje Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Morina je zbog toga iz Hrvatske prebačen u Italiju, gde prema pisanju albanskih medija ima boravište, a sada se tamo nalazi u pritvoru.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji, Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanje verske, rasne i nacionalne mržnje, jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu. On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po srpskoj poternici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije. U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke, Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

- U konkretnom slučaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminisan tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan - navodi se u odluci.

VIDEO Ovaj incident je naterao proizvođače dronova da fabrički ograniče njihovu upotrebu. Oni sada više ne mogu da lete svuda niti da povrede ljude:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar Mड़ञणम

    18. april 2018 | 11:31

    Cista glupost, Srbija ne trazi Haradinaja koji na dusi nosi stotine Srba a trazice nekog zbog drona. Da nije Albanac i da je nekim slucajem to neki Srbin uradio trazili bi ga i osudili na par desetina godina.

  • Boban

    18. april 2018 | 11:33

    Opet se brukate i kompromitujete.

  • Kiza007

    18. april 2018 | 12:39

    Nek ga nikad ne izruce samo nek ga cimaju stalno da nosonja ne moze da spava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA