≫ 

Snouden iz Prokuplja: Srpski klinac srušio 4 miliona sajtova po svetu, a imao dvojku iz programiranja

Jovan M. (19) iz Prokuplja uhapšen je u utorak zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande

  • 61

Jovan M. (19) iz Prokuplja uhapšen je u utorak zbog sumnje da je bio na čelu hakerske bande koja je po narudžbi klijenata srušila čak 4 miliona sajtova po celom svetu. Na meti hakerskih napada bile su banke, državne institucije, policija i onlajn sajtovi za igru širom planete, ali nijedan nije bio iz Srbije, piše Informer.

Pala dvojica srpskih tinejdžera-hakera koja su vodila najveći svetski ilegalni servis za napade (FOTO) (VIDEO)

Pored Jovana M, u međunarodnoj policijskoj akciji priveden je i Vukašin D. (21) iz Rume, ali on nije bio visoko rangiran u toj hakerskoj "družini". Jovan M. je do pre mesec dana bio učenik četvrtog razreda Tehničke škole "15. maj" u Prokuplju, ali je zbog velikog broja izostanaka, više od 300, prešao na vanredno školovanje. Jovan je, čudne li ironije, iz stručnih premeta Programiranje i Računarske mreže imao dvojke.

Jovan M: Upućeni kažu da je zaluđen kompjuterima, Foto: Facebook

Njegovi školski drugovi kažu da je on zaluđen kompjuterima, ali ih je šokirala vest da je uhapšen zbog hakerisanja:

"ČAČKAO" PO INTERNETU

- Istina, voleo je da "čačka" malo više po internetu. Upadao je na sajtove nekih političkih partija i posle im slao obaveštenja na šta da obrate pažnju, gd eim je sajt slab, nezaštićen, davao im savete i slično. Mislim da mu je tužilaštvo pre dve godine izreklo zabranu da koristi računar ili tako nešto, baš po prijavi nekih organizacija - priča jedan njegov školski drug.

U školi u kojoj se Jovan školovao za elektrotehničara računara nisu želeli da komentarišu njegovo hapšenje.

"KLIKER" ZA RAČUNARE

- Jovan ima "kliker" za tehniku, posebno računare, ali to je za njega sve bila igra i zabava. Po ceo dan je znao da visi na internetu, da skida neke fore, da istražuje. Nije krio da je opsednut kompjuterima, ali ko bi rekao da je bio na čelu neke međunarodne bande - čudi se Jovanov poznanik iz Prokuplja.

Inače, Jovana su u tom gradu već prozvali Prokupački Snouden, po Edvardu Snoudenu, američkom stručnjaku za kompjutere i bivšem agentu CIA i Nacionalne agencije za bezbednost.

"Pravi" Snouden, Foto: Tanjug/AP

Snouden je obelodanio 1,7 miliona poverljivih dokumenata, koja otkrivaju detalje globalnog špijuniranja američkih službi po celom svetu. Zanimljivo je da je i Snouden, kao i Jovan M, imao slabe ocene u školi.

VIDEO: Dvojica Srba administrirala servis "WEBSTRESSER"

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kasper👻

    26. april 2018 | 09:11

    Jes' da je to kriminalna radnja ali Amerikanci takve iskoriste za rad u 'službi' a ne bacaju ih u tamnicu. Nekad, kad smo bili država, i naša 'služba' je koristila slične kadrove.

  • Skitnica

    26. april 2018 | 13:10

    Odma ih zaposliti u BIA ili KOS sluzbu,takvi se ne ostavljaju na ulici.

  • Mile

    26. april 2018 | 11:55

    Nema veze sa Snoudenom, pre ce biti Kevin Mitnik. S tim sto je Mitnik od crackera presao u hakere. Ove termine treba razlikovati. Malog, ako je tacno da je upozoravao na propuste (sto znaci da je eticki pozitivan), treba dodatno edukovati i zaposliti kao strucnjaka za bezbednost. Tako se to radi. Preobratis!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA