≫ 

Vrhovni gospodar tame - vrhunska akcija FBI i srpske policije: Krali podatke od Amerikanaca, ucenjivali ih, a "pali" zbog Srbina (FOTO)

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe "The Dark Overlord". Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema

  • 8

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je sproveo američki Federalni istražni biro (FBI).

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge.

Federalni istražitelji prisluškivali Trampovog advokata: Pratili su njegove pozive, a jedan je bio upućen ka Beloj kući

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac.

Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin (BITCOIN), a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe "The Dark Overlord". Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Grupa hakera je na svom Tviter profilu obaveštavala pratioce o aktivnostina; Foto: Twitter

UCENA HOLIVUDA

U aprilu 2017,  grupa hakera koja sebe naziva "Vrhovni gospodar tame" emitovala je tada neobjavljenu 10. epizodu popularne serije "Orange is new black". Zatim su nakon nekoliko meseci pretili da će pre svetske premijere objaviti film "Pirati sa Kariba: Salazar Rivendž" ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

Tokom leta 2017. godine jedan od hakera iz pomenute grupe ukrao je podatke veličine 1,5 terabajta i tražio 5,5 miliona bitkoina za otkup.

Kada su objavljeni pomenuti sadržaji, među njima je bilo epizoda serija koje nisu još uvek emitovane, kao i nacrta scenarija još uvek nesnimljenih epizoda.

Video: Dvojica Srba adiministrirala servis "WEBSTRESSER"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urke

    16. maj 2018 | 10:46

    Ja hvala Bogu nikada nisam imao problema sa hakerima, ali su me na facebook proganjale sekte. Jedan ili jedna ne znam da li je muško ili žensko non stop su mi slali lažne zahteve za prijateljstvo. I kako ga blokiram tako za minut iznikne novi profil. Sve dok sam zabranio da mi se uopšte šalju zahtevi za prijateljstva. Sećam se da se taj lik ili ko god bio predstavljao kao Lidija Hemert.

  • thedarkoverlod

    16. maj 2018 | 10:41

    Ja ih ne bi uhapsio.. Vec bi ih nagradio. Svaka čast momci!

  • Тодорић

    16. maj 2018 | 11:33

    Супер,фби хапси наше,а не поступа код куће због Фејса. Демократија,или демосу кратиш право...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA