SBPOK i BIA uhvatili bandu domaćih falsifikatora: Pali posle ubistva u Maleziji, a ubice koristile upravo lažne srpske pasoše

Petoro Kraljevčana, dvojica Beograđana, trojica Kruševljana i jedan Novopazarac po raznim štekovima izrađivali falš vozačke i saobraćajne dozvole, lične karte, pasoše...

  • 0
Biometrijski pasoš, dinari, novac Foto: Telegraf

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili su 11 osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izrađivali falsifikovana dokumenta Republike Srbije i zemalja Evropske unije.

Ubice palestinskog inženjera koristile srpske pasoše: Likvidiran čovek koji je pregovarao sa Severnom Korejom o nabavci oružja (VIDEO)

Hapšenje ove grupe usledilo je samo nekoliko nedelja posle ubistva u Maleziji kada su korišćeni lažni srpski pasoši.

Fotografije ubica koje su u Maleziji koristile lažne srpske pasoše da ubiju Palestinca Foto: Malaysia Nacional Police

Uhapšeno je petoro Kraljevčana, dvojica Beograđana, trojica Kruševljana i jedan Novopazarac. Sumnja se da je izvesni S. M. iz Kraljeva od 2016. do 2018. organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi imali tačno utvrđene uloge i zadatke u izradi različitih falsifikovanih ličnih i drugih dokumenata Republike Srbije i država Evropske unije.

Sumnja se da su izradom tih dokumenta, osumnjičeni naručiocima stvorili uslove za izvršenje različitih krivičnih dela - od prelaska državne granice, otvaranja bankovnih računa, različitih prevara, pa čak i do likvidacija.

Zaplenjena lažna dokumenta Foto: MUP Srbije, printskrin

Osumnjičeni S. M. se tereti da je organizovao izradu i štampanje falsifikovanih dokumenata u iznajmljenim stanovima širom Srbije tako što je na računarima obavljao pripremu i štampanje visokokvalitetnih falsifikovanih dokumenata koja su se u mnogim državama mogla koristiti kao originalna.

Članovi grupe, nakon što su dobijali fotografije i podatke od naručioca dokumenata, na uređajima visoke rezolucije, obavljali skeniranje, obradu i izrađivali vozačke i saobraćajne dozvole, lične karte, pasoše i druga dokumenta. Postoje osnovi sumnje da je kriminalna grupa imala razgranatu mrežu distribucije i naručilaca dokumenata širom Evropske unije.

Izvršenjem ovih krivičnih dela članovi grupe su, kako se sumnja, zaradili 16,7 miliona dinara.

VIDEO Pogledajte kako je policija otkrila ilegalnu štampariju novca i dokumenata

(I. Č./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA