Skoro 500 dece nestalo je od početka 2018. u Srbiji: Osmoro dece još od prošle godine nije pronađeno

Srbija i dalje nema "čajld alerta", sistem koji postoji u 12 evropskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti.

  • 3

Samo za prvih pet meseci ove godine u Srbiji je prijavljen nestanak 471 deteta, piše "Politika". Gotovo trostruko veći broj (1.334) prijavljen je prošle godine, a posebno zabrinjavajući podatak jeste da osmoro nestale dece do danas nije pronađeno.

Nesreće se nižu u Novom Sadu: Poginuo motociklista, a na jednom mestu se vozila sudaraju barem jednom nedeljno

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić" i otac ubijene devojčice Tijane, smatra da broj nestale dece i maloletnika predstavlja alarm za društvo. 

Osmoro dece od prošle godine nije pronađeno Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

On je podsetio da je Fondacija prošle godine pokrenula Registar nestalih osoba u Srbiiji, sa ciljem da se broj nestalih učini vidljivim za populaciju, jer podaci i fotografije, osim policiji, nikom drugom nisu dostupni. 

- Fondacija zastupa stav da ovakvim pristupom podacima o nestalim osobama, koji nije otvoren, javnost ne može da se uključi u potragu i doprinese pronalasku nestalih, pre svega maloletnika -  kaže Jurić.

On smatra da bi veliki korak u pronalaženju nestale dece bilo uvođenje "čajld alerta", sistema koji postoji u 12 evropskih zemalja i koji se pokreće kada postoji realna procena da je dete u opasnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    2. jul 2018 | 09:12

    To je veoma zabrinjavajući podatak. Neka se policija skine malo sa grbače vozača i neka radi nešto korisnije za društvo, recimo efikasnije pronalaženje dece...

  • M

    2. jul 2018 | 10:48

    Od nalazenja dece Boki nemoze da se puni budzet,zato jure vozace

  • Zabrinuta

    2. jul 2018 | 10:53

    Nazalost sa ovim podatkom ne izlaze u javnost da pokazu koliko su neefikasni vec samo ono sto njima odgovara . Za sve sto je dobro je zasluzna drzava , isto tako i za sve lose je zasluzna drzava ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA