13

Jovan je "osuđen" na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent ikada u Srbiji sa ovom dijagnozom, a bolest nikada nije lečena! (FOTO)

Maleni Jovan Stanković ima tek dve godine, a već mu je dijagnostikovan glioblastom multiforme gradus IV - najzloćudniji tumor mozga. Predračun za lečenje je 223.300 evra

Zdrav čovek ima milion želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Ovu rečenicu čuli ste ko zna koliko puta, ali kada znate da na pomoć pozivaju roditelji koji žele da spasu dete, onda taj apel ima posebnu težinu. Svaki roditelj dao bi sve što ima na svetu, samo da vidi dete zdravo i srećno. Umesto da brinu obične, svakodnevne brige, Stankovići su se uhvatili ukoštac sa neprijateljem s kojim ne mogu da se izbore sami.

Deca nam najviše umiru od ovih vrsta kancera: Ako kod mališana primetite bar jedan ovakav znak, ne gubite ni tren, odmah kod lekara! (GRAFIKA)

Nažalost, roditelji Jovana Stankovića iz Beograda suočavaju se sa najtežom životnom bitkom – bitkom za život svog deteta.

Maleni Jovan ima tek dve godine, a od 29. decembra 2017. godine bori se sa izuzetno retkim zloćudnim tumorom mozga. Tog dana Jovan je operisan na Klinici za neurohirugiju KCS. Posle operacije izvršene su patohistološke analize u KCS, koje su pokazale strašnu dijagnozu - Glioblastom multiforme gradus IV - najzloćudniji tumor mozga.

52 NEDELJE ŽIVOTA UZ HEMIOTERAPIJU

Dvogodišnji Jovan je najmlađi pacijent ikada u Srbiji kome je ova dijagnoza postavljena. Prognoze naših lekara bile su neprihvatljive - da Jovan ima još 52 nedelje života uz hemioterapiju - usled nedostatka iskustva i drugih opcija, naši su onkolozi predložili terapiju koja uopšte nije namenjena za lečenje dece ovog uzrasta.

Foto: Facebook/Milica Stanković Ex Božić

OVAKAV TIP TUMORA U SRBIJI NIKADA NIJE LEČEN

Iz Univerzitetske klinike u Hajdelbergu u Nemačkoj, posle završenih opsežnih molekularnih i genetskih analiza, Jovanu je dijagnostikovan infantilni hemisferni gliom – tip tumora mozga kakav u Republici Srbiji nikada nije ni prepoznat ni lečen.

Nemački lekari, koji su među najeminentnijim stručnjacima u ovoj oblasti, poslali su porodici poziv za Jovanovo lečenje, napisavši da se ovaj tip tumora u njihovoj klinici uspešno leči sa dobrim prognozama. Uz poziv za dolazak, poslali su i predračun – na 223.300,00 evra.

I nakon brojnih i iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo, pa nije moguće ni tražiti pomoć od države, ni RFZO-a, ni Ministarstva zdravlja.

IZBOR: EFIKASNO LEČENJE ILI EKSPERIMENTISANJE

Jovanovoj porodici ponuđen je izbor u kojem – sa jedne strane, izvesno najiskusniji lekari na svetu, na osnovu rezultata molekularnih analiza prepoznaju tumor kao jako redak infantilni hemisferni gliom, predlažu Jovanovo efikasno lečenje sa dobrim prognozama i pozivaju dete u svoju ustanovu, a sa druge, domaći lekari koji, sem dobre volje, objektivno ne raspolažu nikakvim iskustvom za primenu adekvatne terapije, te bi bili prisiljeni da eksperimentišu na Jovanu, što je za dečakovu porodicu, neprihvatljivo.

Jovan na lečenje mora da krene što je pre moguće. Svi koji žele i mogu da pomognu, mogu to da učine uplatom na sledeće račune:

Broj dinarskog računa: 205-9011007399671-60

Broj deviznog računa: 9031025387118

SWIFT – BIC: KOBBRSBG

IBAN/ Account Number: RS35205903102538711877

Mnogi su se raspitivali za pomoć putem SMS-a, ali Stankovići kažu da će SMS broj biti aktiviran za 6 radnih dana, jer je takva administrativna procedura.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Beograd, Bolestan, dečak, Dete, Grocka, Pomoć, Tumor na mozgu

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • D
  Dragana Radovic

  Gde su te novoosnovane kompanije i strani investitori? Svi po 10000EUR. Da li je ovo u skladu sa zakonom g-dine Lončar?..I nakon brojnih iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo???????!!!!!

 • R
  RSK

  Da li smo još uvek normalni? Hoćemo li dozvoliti ovo? Nije ni svestan da je živ.... Probudi se Srbijo

 • D
  Dusan

  Nebrinite roditelji ovog malog andjela,ako Srbija ne reaguje kao drzava onda trebamo svi da pomognemo koliko je ko u mogucnosti.Jos uvek nadam se postoje plemeniti ljudi.Drz se junacino i sretno Ti bilo.

Vidovdanska akcija: Napuštena deca sa smetnjama u razvoju čekaju na nas (FOTO) (VIDEO)

Posetite u petak pijacu u Obrenovcu, kupite nešto domaće i pomozite obolelilma od retkih bolesti

Maleni Filip (5) ne može da kaže kada nesnosni bolovi prostruje kroz njegovo telo. Izgubio je moć govora zbog zloćudnog tumora i metastaza

Najgora vest presekla je sve Aleksandrove planove i snove, ali nade još ima. Pomozimo mu da se izleči

Srpski humanitarci koji su do sada isporučili 176 tona pomoći dobili specijalan status u Ujedinjenim Nacijama (FOTO)

Maloj Jovani život visi o koncu, ali bukvalno! Do 8. juna mora da se prikupi još 29.000 evra

Stefan (20) već 2 godine vodi bitku za život: Ima leukemiju i trpi jake bolove, potrebna mu je naša pomoć da pobedi opaku bolest (FOTO)

Održana Humanitarna modna revija Purity akademije: Cilj je ostvaren, Jovan u ponedeljak nastavlja lečenje (FOTO)

Radovan veruje da je "napravljen od čvrstog materijala" i da će jednog dana stati na noge, a do toga mu fali još jedna operacija

Aleksandar je na putu da pobedi opaku bolest, a u tome će mu trebati naša pomoć

Mladom niškom novinaru potrebna pomoć: Pomozimo Bambiju da pobedi leukemiju i dalje uspešno izveštava sa utakmica! (FOTO)

Skupili smo pare za Aleksandara (10), ali on nije dočekao operaciju: Spas mu je izmakao za samo 10 dana (FOTO)

Mali Danijel čeka čak dve transplantacije, novo srce i pluća: Nikada neće reći da mu je loše, samo se sruši, nema ga (VIDEO)

Filipovi snovi, nade i očekivanja srušili su se u sekundi: Potrebna mu je naša pomoć da pobedi opaku bolest

NURDOR otvorio novu bolnicu (FOTO)

Ovo je moja poslednja faza u borbi sa leukemijom: Nikola je skupio snagu, snimio video koji para dušu i zamolio za jednu stvar (VIDEO)

Mali Dimitrije je prvih 72 sata na ovom svetu bio na liniji između života i smrti: Ne hoda i ne govori, ali njegov osmeh kaže sve

Aca (11) ne može da trči, da stigne drugare, on je veliki momak da bi ga majka nosila do škole (FOTO)

Humanost na delu: Učenici PTT škole igraju za Vasu (FOTO)

Porodična drama u Nišu: Nenadu se iskomplikovalo lečenje retkog limfoma, a njegovu suprugu Marinu čeka operacija velikog tumora na mozgu

Njena mama je imala 6 pobačaja pre nego što se Tea rodila: Roditeljima tek sada predstoji bitka za mezimicu (FOTO)

Slike koje bole i sa kojih se čuje krik: Aleksandru (13) su zbog tumora odstranjena oba oka, a njegove sestre se vuku po podu (FOTO)

Aleksa (9) ne hoda i ne govori: Njegova porodica nema novca za lečenja i potrebna im je naša pomoć (FOTO)

Svi smo ustali za Mašu (9) kojoj je jedan bol promenio život: Njeni drugari, njihovi roditelji, glumci sve čine samo da opet zapleše (FOTO)

Probudimo se: Mladoj novinarki Marini hitno potrebna sredstva za lečenje od tumora na mozgu (FOTO)

Aleksandar je preživeo tešku saobraćajku, ali je ostao nepokretan i ne može da govori: Sada moramo svi da igramo za njega!

Petra (2) voli život, ali tumor na mozgu može da je spreči da živi: Pomozimo joj da i dalje bude vesela devojčica (FOTO)

Nikoli i dalje treba pomoć: Njegovi roditelji su prodali stan kako bi bili s njim tokom lečenja, sad je red na nas

Malog Acu (10) ništa više ne deli od operacije u junu: Naši ljudi iz Švajcarske sakupili su novac za njegovo lečenje (FOTO)

SRBIJO, POMOZI: Irena zbog nemaštine daje deci da jedu hleb i šećer - mališani gladuju dok neguju nepokretnog oca

Nedeljka je izgubila jedno dete i lavovski se bori da spase mlađeg sina: Aleksandar je od rođenja nepokretan i potrebna mu je naša pomoć

Božidar ima 3 godine, ne hoda i ne govori: Na početku je sve bilo u redu, a onda su roditelji primetili da se nešto čudno događa

Fudbaler Raša je povredio nogu, a kada su mu skinuli gips i videli šta se desilo ispod, shvatio je da počinje najbitnija utakmica u njegovom životu (FOTO)

Mladi lečeni od najtežih bolesti skijaju na Kopaoniku (FOTO)

Svi igramo za Mirka koji je 14. februara 2016. godine na Kopaoniku doživeo nesreću na skijanju. Od tog dana je u komi

Uni su potrebni trombociti da bi mogla da živi: Boluje od retkog sindroma, i to je jedini način da je spasemo (FOTO)

Mirko je doživeo nesreću na Kopaoniku za Dan zaljubljenih, Ana čeka godinu dana da se probudi iz kome: Pojavila se jedna velika šansa (FOTO)

Anđela je najmlađa pesnikinja u Srbiji, naša pomoć joj je sada potrebna više nego ikad: U sredu đuskamo za njene korake

Cilj im je da jednog dana Lola (4) zaigra sa njima: Humanitarni koncert KUD "Abrašević" iz Pančeva za lečenje svoje drugarice (FOTO) (VIDEO)

Partizanov novinar bije najvažniju bitku: Sin Željka Pantića teško bolestan, moli za pomoć! Isaiju čeka utakmica života (FOTO) (VIDEO)

Ivona je posle porođaja pala u komu i u tom je stanju već 3 godine: Cela Gračanica se udružila da joj pomogne jer nema novac za lečenje

Nemanji je potreban novac za oporavak: Nesrećni mladić pogođen je tokom lova u glavu, i sada nema sredstva za lečenje