Najizolovanije selo na Balkanu: Ovde je vreme stalo, bez prodavnica i telefona. Ima samo 6 stanovnika, ne znaju ko im je predsednik (VIDEO)

U digitalno doba stanovnici žive u potpunoj izolaciji od informacija iz zemlje i sveta

  • 2
Ilustracija: Selo Foto: Youtube/VillageVilovi

Kao pre 200 godina, bez lekara, poštara, prodavnice, telefonskih signala, tako se živi u najizolovanijem selu u Hrvatskoj - Drenovcima Osredačkim.

Celo selo stalo je samo u jednu kuću: Četiri duše su tamo ostale, nemaju vode, skoro su dobili struju, a kažu da žive fino na svom kršu! (VIDEO)

Uz fizičku izloaciju zbog lošeg puta koji nekoliko puta preseca državnu granicu, stanovnici žive izolovani i od informacija. Selo se nalazi u blizini Gračaca i Knina, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom. Ovde danas živi tek šestoro stalno naseljenih stanovnika. Gospođi Smilji praznik je kad joj neko dođe u goste.

- Nema tu poštara, nema tu ništa! Do lekara idem pola dana dok dođem i odem jer idem u Knin. Ako ste čuli za Knin! - kaže Smilja Ševo iz Drenovca Osredačkog.

Ako neko želi da dođe do Drenovca, mora da pređe granicu za pogranični promet, iz Hrvatske mora se ući u Bosnu i Hercegovinu i opet iz BiH u Hrvatsku. A radno vreme ovog graničnog prelaza takvo je da granicu možete preći samo tokom dana.

Uz dozvolu za jednokratni prelaz do Drenovca se probija makadamom, 15 kilometara. Put koji preseca granicu Drenovac je potpuno izolovao od ostatka Hrvatske. Tuda je prošla trasa nikad završenog autoputa u bivšoj državi, a tik uz selo nalazi se napuštena Unska pruga, uz koju je živelo više od 20 porodica.

Struja je u ovo selo posle 15 godina mraka stigla tek lani, i to donacijom solarnih ploča, i to je jedini dašak 21. veka u ovom mestu. Pokretna prodavnica iz Bosne svrati jednom nedeljno, ako imate sreće, uhvatićete samo bosanski telefonski signal.

Da stanovnici ovog mesta zbog potpune izolovanosti ne znaju ko je predsednik njihove države, možete se uveriti i sami i pogledati kompletnu repottažu o Drenovcu OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ http://dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA