Tirana moli Zagreb da ne izručuje Srbiji Albanca koji je upravljao dronom: Čeka se odluka hrvatskog Vrhovnog suda

- Postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji - napisao je albanski ministar pravde u pismu hrvatskom kolegi

  • 21
Ismail Morinaj

Foto: Tanjug/AP

Albanija je od vlasti u Zagrebu zatražila da ne izručuju Srbiji, Ismaila Morinu koji je upravljao dronom na utakmici između Srbije i Albanije, navodeći da su "optužbe protiv njega političke", kao i da bi mu u slučaju ekstradicije "život bio ugrožen", pišu mediji u Tirani, a o ovom slučaju treba da se oglasi hrvatski Vrhovni sud.

Albanski navijač neće biti izručen Srbiji zahvaljujući bivšem hrvatskom predsedniku! (FOTO)

Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije zatražio politički azil u Hrvatskoj

- Smatramo da postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji - napisao je albanski ministar pravde Gazmend Bardi u pismu hrvatskom kolegi, naglašavajući da u optužnici protiv Morine "postoji dovoljno elemenata kako bi se taj dokument ocenio kao politički".

- Uvereni smo da bi život Ismaila Morine bio ugrožen ukoliko bi bio izručen Srbiji - navodi se u pismu albanskog ministra pravde.

Pismo albanskog ministra usledilo je posle hapšenja Morine u Dubrovniku i odluke prvostepenog suda da omogući njegovo izručenje Srbiji. Morina je krajem jula zatražio politički azil u Hrvatskoj i podneo žalbu Vrhovnom sudu na odluku o izručenju.

Printskrin: Youtube/Digitalb

Morina je osumnjičen da je na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u oktobru 2014. u Beogradu upravljao dronom sa zastavom na kojoj je bila mapa "Etničke Albanije", što je pokrenulo talas nasilja, nakon čega je utakmica prekinuta.

Hrvatsko pravosuđe se još nije oglašavalo povodom molbe Ismaila Morine da mu se u toj državi dodeli politički azil. Prema navodima njegovog advokata Darka Butigana, ekstradicioni postupak pred Vrhovnim sudom mogao bi da potraje nekoliko meseci.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Albanska policija je 7. oktobra 2015. godine, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor.

Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije u saopštenju poziva vladu te zemlje da "interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    10. avgust 2017 | 17:51

    Nista ni od tog izrucenja jer Siptari se bore za svoje junake za razliku od nas.

  • Miloje Bubanja

    10. avgust 2017 | 18:01

    hrvatska laz je velika i podmukla,sve prljave poslove na balkanu su radili oni i muslimani,a mi nagrabusili,sada kada su hrvati u prilici da dokazu evropi da su oni ispravni da puste ovog albanca nasim vlastima, oni oklevaju, provalice ih Evropa,zasto cekaju

  • Ibro

    10. avgust 2017 | 20:38

    Sad trazimo da ga izruce, u sretna vremena bi on bio rahmetli vec davno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA