ZARONIO U MRAČNE DUBINE PODVODNE PEĆINE KOD SKOPLJA: Trebalo mu 5 sati da siđe na dubinu od 240 metara i obori lični rekord (FOTO)

Svetski poznati speleolog i ronilac iz Poljske, Kšištof Starnavski nije otkrio kakvu tajnu krije podvodna pećina Vrelo na jezeru Matka, nedaleko od Skoplja

  • 0

Svetski poznati speleolog i ronilac iz Poljske, Kšištof Starnavski nije otkrio kakvu tajnu krije dno podvodne pećine Vrelo na jezeru Matka, nedaleko od Skoplja.

Ana i Igor pozvali goste na venčanje i tražili još jedan svadbeni poklon, pored koverte: Sada o njima pričaju svi Balkanci (FOTO)

Spuštajući se na dubinu od fantastičnih 240 metara, on je danas uspeo da obori sopstveni rekord od prošle godine, kada je zagnjurio na dubinu od 230 metara, ali ipak nije uspeo da dodirne dno.

Poljskom spelognjuracu je trebalo više od pet sati da se supusti na dubinu od 240 metara. Njega su pratili članovi njegovog tima i gnjurci kluba Vrelo i Akvatek iz Skoplja. On je gnjurio sa specijalnim sistemom za podvodno plivanje nazvanim rebrider, sa kojim gnjurci mogu daleko duže da se zadrže pod vodom.

- Vrelo Matka je izvanredna pećina sa kristalno čistom vodom i ogromnim galerijama. Uz pomoć makedonskog tima gnjuraca, predvođenih klubom Akvatek, napravili smo istraživanje pećine do 240 metara u dubinu i više od 800 metara u dužinu.

Foto: Krzysztof Stranawski

- Utvrdili smo još mnogo mogućnosti za dalja istraživanja u sledećim ekspedicijama. Ja sam u porazi za najdubljom pećinom u svetu, a vrelo Matka ima najveći potencijal da postane najdublja pećina koju je istražio čovek, izjavio je Kšištof Starnavski nakon današnjeg velikog uspeha.

Prošle godine Starnavski je stigao do dubine od 230 metara, čime je srušio rekord italijanskog speleogunjurca Luiđija Kazatija, koji se 2010. godine spustio do dubine od 212 metara.

Podvodnu pećinu Vrelo do sada su više puta istraživali domaći i strani gnjurci, ali je ispitan samo deo njene unutrašnjosti, tako da se još ne zna gde se sve prostore, da li ima i koliko krakova i na kojoj dubini se nalazi njeno dno.

Speleolozi veruju da je Vrelo Matke duboko čak 330 metara, a ako se dogodine u nastavku istraživanja to i potvrdi, ono će biti najdublja podvodna pećina na svetu.

Taj rekord za sada drži Bušmanova rupa, podvodna pećina u Južnoj Africi, gde se došlo do dubine od 282 metra.

Foto: Krzysztof Stranawski

Najstarije veštačko jezero u Makedoniji, Matka, što na makedonskom jeziku znači „materica“, nastalo je pregrađivanjem reke Treske polukružnom branom na kojoj je 1937. godine izgrađena hidrocentrala.

Uzani kanjon je dužine 28 kilometara u donjem toku reke Treske, 15 kilometara severozapadno od Skoplja.

Obuhvata oko 5.000 hektara jezera Matka, strme litice kanjona su visoke do 1.000 metara, a plene uzbudljive pećine i živopisni srednjovekovni manastiri. Jezero Matka je duboko između 35 i 40 metara i na momente deluje jezivo i strašno.

Duž jezera, kroz stene je probijena uska pešačka staza, kojom je pravi izazov prošetati, pa to čine samo najhrabriji.

Foto: Krzysztof Stranawski

U kanjonu Matka postoji 10 pećina, najkraća je dužine 20 metara, a najduža 176 metara. Na desnoj obali reke Treska, u kanjonu Matke postoji podvodna pećina Vrelo, jedna od 77 najboljih prirodnih lokacija na svetu u okviru projekta Sedam svetskih čuda prirode.

Njena dubina još nije definisana, mada speleognjurci veruju da je duboka 330 metara. Ako se to i potvrdi, Vrelo će biti najdublja podvodna pećina na svetu.

Ulaz u Vrelo se nalazi oko 1,5 kilometara od brane. Takođe postoji i nadzemni deo iznad ulaza u pećinu pod nazivom Suva, u kojem se nalaze stalaktiti i stalagmiti, uključujući jedan veliki u sredini pećine poznat pod imenom Šišarka.

Uporedo sa istraživanjima podvodne pećine Vrelo Matka, stručnjaci Makedonske akademije nauka i umetnosti obavljaju ispitivanja vode i sedimentacije.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA