≫ 

Hrvati nas ponovo krive za požare: Počeli da hapse decu iz Srbije, a jedan vatrogasac ih pita "koji vam je k..." (FOTO) (VIDEO)

U policijskoj stanici Knin juče je privedeno više osoba koje se dovodi u vezu s požarima na tom području Šibeničko-kninske županije

  • 48

Posle brojnih požara koji su juče buknuli u zadarskoj županiji, na Fejsbuk stranici "Vatrogasci - Oni su naši heroji", pojavila se objava o uzrocima požara, a hrvatski mediji navode da se u objavama na društvenim mrežama za to veoma često krive Srbi.

Novi požar u Hrvatskoj: Zbog vatre koja se širi zatvorena Jadranska magistrala (VIDEO)

Vatra u Hrvatskoj stigla i do srpskih kuća: Vozači beže u suprotnom smeru na auto-putu, stravični požari vide se čak iz svemira (FOTO) (VIDEO)

U objavi "Malo o požarima" piše da postoji mnogo različitih uzroka požara, ali da nije zanimljivo ako je uzrok udar munje, iskrenje dalekovoda, odbačeni pikavac iz automobila i slično, već se najviše čuje "podmetnuto".

- Ako je podmetnuto to može biti i puka nesreća, jer neki nikako da shvate da se leti ne pali roštiljčić u prirodi, može biti da neko vari u svom dvorištu pa iskrica odleti (bilo je toga), može i ono famozno čišćenje terena za prenamenu parcele u građevinsku. Ali svi su spremni da viču - ''To su oni što mrze sve hrvatsko'' - piše u objavi.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Administrator profila dalje navodi da ako i jeste ljudski faktor, u Hrvatskoj živi najviše Hrvata, a onda manje ostalih, ali se opet čuje "oni".

- Oni mogu biti Romi, Česi, Italijani, muslimani i oni drugi. Pogađate što se viče? - ''Srbi, naravno''. I ko sad može izaći na kraj sa takvom masovnom histerijom? Pa ljudi moji, koji vam je? - navodi se u objavi.

Kako se navodi, ovog leta je bilo preko 200 požara i za svega 10-ak se zna ko ih je potpalio.

- Definitivno s nama nešto nije u redu. Komentarima na objave pokazujemo koliko malo znamo. Pokazujemo koliko smo nekulturni, živčani, paranoični i netolerantni. Pokazujemo kako ne znamo analizirati uzroke i posledice, razmotriti sve opcije, izabrati najverojatniju. I svejedno se ograditi da imamo premalo informacija, da ono što pročitamo na moćnom internetu često bude daleko od istine - navodi administrator.

Dodaje se i da se mora razviti svesnost odgovornosti za reči koje izričemo, a koje mogu nekog povrediti, mogu širiti mržnju i histeriju, mogu činiti zlo.

- Te reči su razornija iskrica u mnogo žešćem požaru od ovih koji haraju Dalmacijom. Jer, nažalost, strah me da je količina te ludosti dovoljna da se skupe u rulju i krenu na linč paleći ''onima'' sela, automobile, njive...Vidim da bi neki vešali, streljali, mučili.... Čitam i da bi krv u potocima.....Ima li kraja više svemu - objavljeno je na stranici.

UHAPŠENO PET MALOLETNIKA

U policijskoj stanici Knin juče je privedeno više osoba koje se dovodi u vezu s požarima na tom području Šibeničko-kninske županije, potvrdili su u policiji.

Uhapšene osobe policiji je prijavio nadzornik Nacionalnog parka Krka, a reč je o petorici maloletnika i jednom 18-godišnjaku, sznaje ŠibenikIN. Četvorica su iz obližnjeg sela Radića Donjih, a ostala dvojica državljani Republike Srbije, njihovi rođaci koji leti dolaze u selo.

Zaposlena u Nacionalnom parku Krk, vraćala se kući kad je na putu videla te mladiće na biciklima ispod nadvožnjaka na raskrsnici Kistanje-Knin-Oklaj. Bili su joj jako sumnjivi pa je javila to čuvarima prirode u parku nakon čega je nadzornik NP Krka po opisu zaključio da je verovatno reč o grupi lokalnih momaka i odlučio da ih pronađe. Otišao je u selo i stupio s njima u kontakt, a oni su mu priznali da su zapalili vatru, saznao je ŠibenikIN od izvora bliskog istrazi.

Nadzorniku parka rekli su da je vatru danas oko 13 sati zapalio 17-godišnjak i da se ona otela kontroli i da su je uzalud pokušali da je ugase. Kad su shvatili da je "vrag odneo šalu", jer su izazvali veliki požar, pobegli su.

Foto: Telegraf

Nakon razgovora s mladićima, nadzornik Nacionalnog parka Krka sve je ispričao policiji koja je odmah privela šestoricu osumnjičenih. Punoletan je samo brat 17-godišnjaka koji je zapalio vatru.

Mladići su navodno od pre poznati policiji, ali i lokalnom Centru za socijalnu pomoć.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je uhapšeno ukupno sedam, ali nije poznato da li je ta sedma osoba neko od prijatelja mladića ili je reč o zasebnom hapšenju.

HRVATSKI ZAKONI

Zakonom o zaštiti od požara, za izazivanje požara je za fizičku osobu predviđena novčana kazna u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna (2.000-20.000 evra) ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehata u iznosu od 2.000 do 15.000 kuna (270-2.000 evra).

Printskrin: Tanjug

Istim Zakonom za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna (2.000-20.000 evra), a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2.000 do 15.000 kuna (270-2.000 evra).

Isto tako, nepromišljenim paljenjem vatre građani mogu počiniti i kazneno delo dovođenja u opasnost života i imovine opšte opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je delo počinjeno iz nehata, a ako je počinjeno s namerom, propisana je kazna zatvora od šest meseci do pet godina, zavisno od posledica.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovac g-8

    22. avgust 2017 | 11:07

    Ми смо им криви за све . Само нас џарају а после им ђаво крив.

  • Mix

    22. avgust 2017 | 11:32

    U pravu su....kad im se izvinemo i priznamo agresiju srbije,verovatno nas vise nece hapsiti...a i dozvolice nam da vozimo srpske tablice u hrvatskoj....i kupacemo se na njihovom moru...bio bi red...

  • Ceca

    22. avgust 2017 | 12:57

    Njima su Srbi za sve krivi...ne vole ni da cuju za nas a da nas vide to posebno ne vole. .e zato ja Hrvatsku zaobilazim u sirokim luku...ni tranzitno ne idem preko "njihove lijepe"...ma ni avionom ako je moguce nebih proletela iznad nje...daleko im lepa kuca. ..sto dalje mi od njih i oni od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA