7

Kolinda poručila Majkama Srebrenice da nije "kraljica Balkana" i da ne želi da je porede sa Srbijom za vreme rata u Bosni

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista

Majke Srebrenice uputile su pismo hrvatskoj predsednici povodom njenih nedavnih izjava o BiH. Nedugo nakon toga stigao je i odgovor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svom pismu istakla da ne mrzi narod BiH, da poštuje islam i da podržava ulazak te zemlje u EU. Istakla je da se saoseća sa majkama koje su izgubile svoju decu u ratu i da ne bi volela da njeno političko delovanje upoređuju sa delovanjem Srbije koje je prethodilo ratu u Bosni. Naglašava da nije "kraljica Balkana" već samo predsednica republike Hrvatske.

Kolinda odgovorila Majkama Srebrenice: Najlakše je gledati u prošlost!

Majke Srebrenice su se u pismu upućenom hrvatskoj predsednici pristile Kolindine nedavne izjave o BiH kao uporištu islamističkih radikala, te navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva rata, naprave teroristi, ekstremisti i islamska pretnja Evropi, neodoljivo podseća na razdoblje koje je prethodilo „agresiji“ na BiH, javlja N1, a prenosi „Indeks“.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Google Maps

- Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše dece i muževa. I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u Vama videle nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile - stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsednicu.

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je reagovala na pismo iz udruženja Majke Srebrenice pa im je i sama uputila pismo gde je iznela sledeće. Pismo prenosimo u celosti.

"Poštovane i drage majke Srebrenice i potpisnici otvorenog pisma,

Iako ga nisam lično primila, u medijima sam pročitala vaše otvoreno pismo. Nezavisno od toga da li ću ga i kada primiti, želim da vam zahvalim na iskreno iznesenim osećajima i mislima. Ako, naime, postoje bilo kakve nedoumice koje bi mogle da naštete odnosima naše dve zemlje i naroda kojima pripadamo, onda je iskrena komunikacija najbolji put da se one otklone.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Bol je ista na svim meridijanima sveta

Vi znate koliko poštujem vašu žrtvu i vaše nastojanje da čuvate istinu o genocidu u Srebrenici. Jer to jeste zločin koji u punoj meri ima oznake genocidnosti. Bila sam sa vama pre dve godine na komemoraciji u Srebrenici pa sam kao majka i žena osetila tugu i bol koju nosite. I moj hrvatski narod, prošao je slične strahote i mnoge hrvatske majke govorile su mi, kao što ste mi i vi govorile, o svom bolu. A ta je bol ista na svim meridijanima sveta.

Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svog, hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah da istaknem kako se nikada nisam sebe tako doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

BiH ima moju podršku na putu prema EU

Moja prva dužnost je da štitim državne interese Republike Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. No, isto tako, imam dužnost da gradim mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednima.

Nema zemlje sa kim je potrebnije izgraditi takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu; istorijski, privredno, saobraćajno, kulturno, kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina je država i domovina i hrvatskoga naroda.

Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsednica vama najbliže države i članice Evropske unije, spremna da pružim svu moguću podršku. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg prijatelja svog evropskog puta od Republike Hrvatske.

Foto: Profimedia/Stella Pictures - daily

Poštujem islam

Naglašavam i svoje iskreno poštovanje prema islamu, kako zbog njegovih načela, tako i zbog ličnog iskustva. Isto tako, izuzetno cenim doprinos hrvatskih državljana islamske vere u Domovinskom ratu. Spominjući to, želim da podsetim da je upravo zahvaljujući ishodu tog rata sprečeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću.

Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jeste ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vere koju doživljavam kao veru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli da budu među njegovim počiniocima.

Foto: Profimedia/Alamy/Mark Milstein/Northfoto

Stoga ne smatram da su moje reči mogle da pokrenu niti su pokrenule bilo kakav i bilo koji incident koji je mogao da se dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo kome, od koga god dolazio, osuđujem.

Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njene građane ne doživljavam kao pretnju Hrvatskoj. Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način uspoređuje sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH“.

Foto: Tanjug/AP

No uverena sam da delite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima ps nam je zajednička dužnost da prečimo sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

Hvala vam na pozivu da posetim Bosni i Hercegovini. Biće mi drago da se sretnem sa vama ako bude bilo prilike".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: kolinda-grabar-kitarovic hrvatska bosna-i-hercegovina majke-srebrenice pismo terorizam opasnost srbija rat islam vera evropska-unija balkan
Najnoviji komentari
 • N
  Nataša

  Da li stvarno u BiH ima potencijalnih terorista,tj njih sada zovu islamisti,to su borci koji u ime Alaha ubijaju da bi samo u tim zemljama bio islam,jer oni sebe zovu pravovernima.Ne daj bože ni jednoj majci da izgubi dete,muža ili rođaka.Ako si majka,zašto moraš odmah da naglasiš koje si veroispovesti?Ovo pismo niste pisale jao majke.Ovo pismo su vama pusali Vaši političari i oni koji seju mržnju i ne żele da i njihovi praunučići zaborave govor mržnje.Uostalom ko sada ubija po Evropi?Čija su to deca?

 • V
  Vosa

  Meni samo nije jasno ako su svi zrtve, kako nas Srba nema ni u Krajini, ni Dalmaciji, Zapadnoj Slavoniji, Kosovu... Je l smo sami sebe istrebili i proterali

 • S
  slađa

  I svi se vrate u svoje korito, ali na srpski kamen moraju da se spotaknu. Tu padaju i majke i kraljice. Bol je ista na svim meridijanima, ali je tolerancija na bol ta koja nas razlikuje. Srbi su istrebljivani čitav vek, ali nam je gen takav da izdržimo nemoguće. Muški. Carski.

Kataklizma u Istri: Protutnjale četiri pijavice, padao grad, a u Puli potop (FOTO) (VIDEO)

PANIKA U HRVATSKOJ: Tinejdžer uleteo u kafić prepun gostiju, izvadio nož i izbo sedmoro!

Na igralištu išamarao ženu, pobegao i zaključao se u kuću: Svađa i opsada u Klisu počela zbog rođendana!

Ovaj Hrvat beži iz Hrvatske: Neću da živim sa ustašama i zločincima koji sanjaju novi Jasenovac!

Bosanka ušla u radnju i na najapsurdniju foru uzela od prodavca 50 EVRA: Kamere su snimile njenu tehniku (VIDEO)

Hrvati konačno proterali "za dom spremni" iz školske lektire!

Bizarna tragedija kod Kičeva: Muž sekao drva, stablo palo na njegovu suprugu i ubilo je! Selo u šoku!

Proglašeni pobednici SoMo Borca, najvažnije regionalne digitalne nagrade

Telekom Srbija i Red communication osvojili region: „Teslin vremeplov“ dobitnik BalCannes nagrade

Zakasnili na sopstveno venčanje zbog gej parade: Crnogorski policajci nisu dali mladoj i mladoženji da prođu (FOTO)

VREMENSKI ALARM NA BALKANU: Nevreme i jake oluje iz Hrvatske prete i Srbiji

Saška Kovačević je namamila sveštenika na seks, a nekad je bila vrhunski sportista: Snimila je perverzije i napravila haos! (VIDEO)

Crnogorska gej parada ima novog junaka: Otac se pojavio u šetnji sa urnebesnom porukom! (FOTO)

Vlasnici ostavili poruku na vratima kafića u Dalmaciji, pa nastavili da piju! (FOTO)

Gojko je izvukao jaje na oko iz jezera, a onda je jaje OŽIVELO. Svi u panici, doktorka Olja odmah reagovala! (FOTO) (VIDEO)

Bravo za Trebinje: Svako dete koje ide u školu na selu dobija 7.600 dinara mesečno!

Parada ponosa u Podgorici "Čojstvom protiv nasilja": Svaki gej je tim nazivom poručio Crnogorcima šta je važno za mir i slogu (FOTO)

Vatrena crnka Saška koja je snimala sveštenika tokom seksa i ucenjivala ga, poznata je političarka i prvakinja u karateu (FOTO)

Hrvati hoće da ukinu Srbima jedino pravo od kog im zavisi opstanak

Nastavlja se sukob Hrvata i Slovenaca: Plenković pred celim svetom odustao od dogovora sa Cerarom (FOTO) (VIDEO)

Drama na Jadranu: Zapalila se luksuzna jahta blizu obale, čule se i eksplozije (VIDEO)

Preko bola, krvi i znoja do Svetog Vasilija Ostroškog! Dragan i Jadranko pešačili su devet dana da bi se poklonili moštima

Pobesnela prostitutka: Napala i opljačkala čoveka koji ju je odbio

Pedofilski skandal u Baru: Muškarac iz Prizrena (60) obljubio maloletnicu (14) na poslu

Hrvati sklonili bilbord na kojem je Melanija, pa stavili satiričnu poruku i savet umesto prve dame SAD (FOTO)

Odbrana kapetana Dragana u Splitu: Ovo je opresivni fašistički progon nad Srbima, ratni zločin pre rata u Kninu je smejurija!

Mala Bosanka je rođena bez ruku i sa kraćom nogom: Ona je čudo od deteta i već zna šta želi da postane kada poraste (VIDEO)

Horor u Zadru: Pronađeno telo žene na pločniku, a policija već zna ko je kriv za njenu smrt!

Stevan je obišao tor i zatekao jeziv prizor: 40 ovaca sa rasporenim utrobama, ležalo u sopstvenoj krvi (FOTO)

Status Sarajke o porođaju podigao sve žene na noge: "Svi ti ruku guraju kao da je dole tombola. Još samo domar da gurne"