7

Kolinda poručila Majkama Srebrenice da nije "kraljica Balkana" i da ne želi da je porede sa Srbijom za vreme rata u Bosni

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista

Majke Srebrenice uputile su pismo hrvatskoj predsednici povodom njenih nedavnih izjava o BiH. Nedugo nakon toga stigao je i odgovor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svom pismu istakla da ne mrzi narod BiH, da poštuje islam i da podržava ulazak te zemlje u EU. Istakla je da se saoseća sa majkama koje su izgubile svoju decu u ratu i da ne bi volela da njeno političko delovanje upoređuju sa delovanjem Srbije koje je prethodilo ratu u Bosni. Naglašava da nije "kraljica Balkana" već samo predsednica republike Hrvatske.

Kolinda odgovorila Majkama Srebrenice: Najlakše je gledati u prošlost!

Majke Srebrenice su se u pismu upućenom hrvatskoj predsednici pristile Kolindine nedavne izjave o BiH kao uporištu islamističkih radikala, te navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva rata, naprave teroristi, ekstremisti i islamska pretnja Evropi, neodoljivo podseća na razdoblje koje je prethodilo „agresiji“ na BiH, javlja N1, a prenosi „Indeks“.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Google Maps

- Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše dece i muževa. I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u Vama videle nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile - stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsednicu.

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je reagovala na pismo iz udruženja Majke Srebrenice pa im je i sama uputila pismo gde je iznela sledeće. Pismo prenosimo u celosti.

"Poštovane i drage majke Srebrenice i potpisnici otvorenog pisma,

Iako ga nisam lično primila, u medijima sam pročitala vaše otvoreno pismo. Nezavisno od toga da li ću ga i kada primiti, želim da vam zahvalim na iskreno iznesenim osećajima i mislima. Ako, naime, postoje bilo kakve nedoumice koje bi mogle da naštete odnosima naše dve zemlje i naroda kojima pripadamo, onda je iskrena komunikacija najbolji put da se one otklone.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Bol je ista na svim meridijanima sveta

Vi znate koliko poštujem vašu žrtvu i vaše nastojanje da čuvate istinu o genocidu u Srebrenici. Jer to jeste zločin koji u punoj meri ima oznake genocidnosti. Bila sam sa vama pre dve godine na komemoraciji u Srebrenici pa sam kao majka i žena osetila tugu i bol koju nosite. I moj hrvatski narod, prošao je slične strahote i mnoge hrvatske majke govorile su mi, kao što ste mi i vi govorile, o svom bolu. A ta je bol ista na svim meridijanima sveta.

Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svog, hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah da istaknem kako se nikada nisam sebe tako doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

BiH ima moju podršku na putu prema EU

Moja prva dužnost je da štitim državne interese Republike Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. No, isto tako, imam dužnost da gradim mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednima.

Nema zemlje sa kim je potrebnije izgraditi takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu; istorijski, privredno, saobraćajno, kulturno, kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina je država i domovina i hrvatskoga naroda.

Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsednica vama najbliže države i članice Evropske unije, spremna da pružim svu moguću podršku. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg prijatelja svog evropskog puta od Republike Hrvatske.

Foto: Profimedia/Stella Pictures - daily

Poštujem islam

Naglašavam i svoje iskreno poštovanje prema islamu, kako zbog njegovih načela, tako i zbog ličnog iskustva. Isto tako, izuzetno cenim doprinos hrvatskih državljana islamske vere u Domovinskom ratu. Spominjući to, želim da podsetim da je upravo zahvaljujući ishodu tog rata sprečeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću.

Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jeste ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vere koju doživljavam kao veru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli da budu među njegovim počiniocima.

Foto: Profimedia/Alamy/Mark Milstein/Northfoto

Stoga ne smatram da su moje reči mogle da pokrenu niti su pokrenule bilo kakav i bilo koji incident koji je mogao da se dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo kome, od koga god dolazio, osuđujem.

Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njene građane ne doživljavam kao pretnju Hrvatskoj. Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način uspoređuje sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH“.

Foto: Tanjug/AP

No uverena sam da delite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima ps nam je zajednička dužnost da prečimo sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

Hvala vam na pozivu da posetim Bosni i Hercegovini. Biće mi drago da se sretnem sa vama ako bude bilo prilike".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Balkan, Bosna i Hercegovina, Evropska unija, Hrvatska, Islam, Kolinda Grabar Kitarović, Majke Srebrenice, opasnost, pismo, Rat, Srbija, Terorizam, Vera

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • N
  Nataša

  Da li stvarno u BiH ima potencijalnih terorista,tj njih sada zovu islamisti,to su borci koji u ime Alaha ubijaju da bi samo u tim zemljama bio islam,jer oni sebe zovu pravovernima.Ne daj bože ni jednoj majci da izgubi dete,muža ili rođaka.Ako si majka,zašto moraš odmah da naglasiš koje si veroispovesti?Ovo pismo niste pisale jao majke.Ovo pismo su vama pusali Vaši političari i oni koji seju mržnju i ne żele da i njihovi praunučići zaborave govor mržnje.Uostalom ko sada ubija po Evropi?Čija su to deca?

 • V
  Vosa

  Meni samo nije jasno ako su svi zrtve, kako nas Srba nema ni u Krajini, ni Dalmaciji, Zapadnoj Slavoniji, Kosovu... Je l smo sami sebe istrebili i proterali

 • S
  slađa

  I svi se vrate u svoje korito, ali na srpski kamen moraju da se spotaknu. Tu padaju i majke i kraljice. Bol je ista na svim meridijanima, ali je tolerancija na bol ta koja nas razlikuje. Srbi su istrebljivani čitav vek, ali nam je gen takav da izdržimo nemoguće. Muški. Carski.

Horor u Republici Srpskoj: Pronađeno telo muškarca u minskom polju

Krvava tuča makedonoskih i grčkih tinejdžera: Sevale pesnice zbog sporazuma o novom imenu države

Monstrum iz Zadra tvrdio da je njega pretučena devojka (18) proganjala: I ranije je tukao žene, a evo koliku kaznu bi mogao da dobije (FOTO)

Snažna oluja pogodila Hrvatsku i donela zahlađenje: Udari vetra išli i do 82 km na čas, ulice se pretvorile u reke (FOTO) (VIDEO)

Cesarov život na novoj adresi: Dečak već dve godine upisan u italijansku školu, a evo šta su poručile hrvatske vlasti (FOTO) (VIDEO)

Građani ne odustaju: Nastavljaju se protesti u Skoplju zbog novog imena Makedonije (FOTO)

Tražila dete po stanu, pa zatekla stravičan prizor na pločniku: Devojčica pala sa 5 sprata i preminula zbog teških povreda glave, kičme i vrata

Plamen od spaljivanja trave izmakao kontroli i odneo jedan život

Heroj hrvatske birokratije: Portir Zdravko govori nemački i engleski jezik, i uvek je spreman da pomogne u ispunjavanju formulara (FOTO)

Prvi u BiH, a sedmi na Balkanu: Ovo je zvanično najbogatiji Bosanac, humani čovek kojeg svi cene

Tri malene sestre zagrljene otišle u smrt: Devojčice izgorele u požaru, pronašli ih pripijene jedne uz drugu (FOTO) (VIDEO)

"Opasan" momak iz Zadra pravdao se policiji zašto je udarao glavom tinejdžerke o lavabo: Majka devojke tvrdi da ga policija štiti (FOTO)

Skoplje ponovo na nogama: Protestanti poručili Ivanovu da bude hrabar i da se ne plaši (FOTO)

Ćerke više nikad neće videti Danijela koji je preminuo u septičkoj jami: Moj tata je žrtvovao svoj život da bi spasio druge

Makedonija puna pedofila: Starac silovao devojčicu (11), mladu čobanicu (16) napao manijak dok je čuvala ovce

Troje male dece poginulo u požaru: Roditelji ih zaključali u kući i otišli u prodavnicu

Silikonske maske "potpis" ubica u Crnoj Gori: Dosetili se kako da ih ne uhvate, ali na jednu stvar nisu mislili

Muškarac (65) mesecima seksualno zlostavljao tri devojčice od 7 godina

Hrvati opet protestovali protiv visokih cena goriva: Policija snimala sve koji su napravili zastoj (VIDEO)

Nestao mladi Hrvat u Nemačkoj: Marin je otišao da zaradi za hleb, ali mu se krajem maja gubi svaki trag (FOTO)

Reperi priredili zabavu u najvećem zatvoru u Makedoniji: Hip-hop odzvanjao u ćelijama (FOTO) (VIDEO)

Vlasti BiH ustupile migrantima kasarnu na korišćenje

Nina krenula za sinom Cesarom u Italiju: Pokušala je da čuje svoje dete, ali se njen bivši muž nije javljao (VIDEO)

Kolinda se bukvalno prepolovila: Predsednica Hrvatske pokazala novu, nikad tanju liniju (FOTO)

Makedonski parlament ratifikovao sporazum o imenu sa Grčkom (FOTO)

Porše kupio udeo u jednoj od najpoznatijih kompanija iz Hrvatske: Želi komadić magije Rimčevih električnih automobila (FOTO)

Nikšićanin Radulović, koji je optužen za planiranje 10 likvidacija, u BiH se tereti za ratne zločine (FOTO)

Besni malinar iz Bijelog Polja poklanja malinjak od 80 ari, a maline dao vrtićima, staračkom domu i porodicama (FOTO) (VIDEO)

Crna Gora uskoro dobija najviši most na prostorima bivše Jugoslavije. Pogledajte kako izgleda iz vazduha (FOTO) (VIDEO)

Raste broj obolelih od morbila u Hrvatskoj: U Dubrovniku zaraženo troje dece

Ponovo protesti ispred Sobranja: Zaev poručio da bi mogao da pokrene smenu predsednika Makedonije

Kataklizma u Makedoniji: Mesto Radoviš pod vodom posle jake oluje

Jeziva smrt u septičkoj jami: Trojica hrvatskih radnika poginula dok su čistili fekalije

Nezapamćena tragedija u Skoplju: Spasio unuku od autobusa koji je jurio ka njima, pa od šoka umro

"Tata nemoj to da mi radiš, nemoj da me vodiš": Dramatičan snimak odvođenja malog Cesara, molio oca da ga ne razdvaja od majke (VIDEO)

Ovo je monstrum koji je brutalno udarao glavom tinejdžerke o umivaonik, završila je u lokvi krvi: Bahati Darko važi u Zadru za opasnog momka (FOTO)

Mali Cesar plakao dok su ga odvajali od majke u Splitu: Odlazi kod oca u Italiju, koji ga je silom uvukao u kola (FOTO) (VIDEO)

Šta Makedonija i Grčka dobijaju, a šta gube promenom imena? Skoplje ulazi u NATO do kraja godine, a ovo će sve morati da se desi pre toga

Dragi sine, tačno je tri meseca kako se nisi vratio u svoj krevet: Potresne reči Davidovog oca opisuju sav bol neutešnog oca (FOTO) (VIDEO)

Krio se u Skadru i Tirani: Stanoviću (22) određen pritvor od 30 dana zbog sumnje da je ubio bogatu Ukrajinku Anastasiju (30)

Ne smiruju se protesti u Skoplju: Okupljeni ispred Sobranja uzvikuju "Makedonija, jedno ime imamo" (FOTO)

Bobana je gledala kako joj roditelji ginu, pokušala samoubistvo i ostala bez obe šake: Sada vodi prodavnicu, srećno je udata i ima dete (FOTO)