7

Kolinda poručila Majkama Srebrenice da nije "kraljica Balkana" i da ne želi da je porede sa Srbijom za vreme rata u Bosni

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista

Majke Srebrenice uputile su pismo hrvatskoj predsednici povodom njenih nedavnih izjava o BiH. Nedugo nakon toga stigao je i odgovor hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je u svom pismu istakla da ne mrzi narod BiH, da poštuje islam i da podržava ulazak te zemlje u EU. Istakla je da se saoseća sa majkama koje su izgubile svoju decu u ratu i da ne bi volela da njeno političko delovanje upoređuju sa delovanjem Srbije koje je prethodilo ratu u Bosni. Naglašava da nije "kraljica Balkana" već samo predsednica republike Hrvatske.

Kolinda odgovorila Majkama Srebrenice: Najlakše je gledati u prošlost!

Majke Srebrenice su se u pismu upućenom hrvatskoj predsednici pristile Kolindine nedavne izjave o BiH kao uporištu islamističkih radikala, te navode kako ih pokušaj da se od Bošnjaka, koji su najveća žrtva rata, naprave teroristi, ekstremisti i islamska pretnja Evropi, neodoljivo podseća na razdoblje koje je prethodilo „agresiji“ na BiH, javlja N1, a prenosi „Indeks“.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News, Google Maps

- Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše dece i muževa. I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale "kraljicom Balkana" i u Vama videle nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile - stoji u pismu adresiranom na hrvatsku predsednicu.

Iz bošnjačkih udruženja ističu kako se neistinitim izjavama pravi velika šteta BiH i njenom evropskom putu, jer se postavlja pitanje šta će Evropi zemlja za koju se tvrdi da je u njoj deset hiljada potencijalnih terorista.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je reagovala na pismo iz udruženja Majke Srebrenice pa im je i sama uputila pismo gde je iznela sledeće. Pismo prenosimo u celosti.

"Poštovane i drage majke Srebrenice i potpisnici otvorenog pisma,

Iako ga nisam lično primila, u medijima sam pročitala vaše otvoreno pismo. Nezavisno od toga da li ću ga i kada primiti, želim da vam zahvalim na iskreno iznesenim osećajima i mislima. Ako, naime, postoje bilo kakve nedoumice koje bi mogle da naštete odnosima naše dve zemlje i naroda kojima pripadamo, onda je iskrena komunikacija najbolji put da se one otklone.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Bol je ista na svim meridijanima sveta

Vi znate koliko poštujem vašu žrtvu i vaše nastojanje da čuvate istinu o genocidu u Srebrenici. Jer to jeste zločin koji u punoj meri ima oznake genocidnosti. Bila sam sa vama pre dve godine na komemoraciji u Srebrenici pa sam kao majka i žena osetila tugu i bol koju nosite. I moj hrvatski narod, prošao je slične strahote i mnoge hrvatske majke govorile su mi, kao što ste mi i vi govorile, o svom bolu. A ta je bol ista na svim meridijanima sveta.

Moje poštovanje izraženo vama i vašim nevino stradalim bližnjima ujedno je i poštovanje predsednice Republike Hrvatske koje sam izrazila u ime svoje države i svog, hrvatskog naroda. Budući da ste naglasile kako ste me, u najboljoj nameri, smatrale i oslovljavale „kraljicom Balkana“, dužna sam odmah da istaknem kako se nikada nisam sebe tako doživljavala, nego sam samo i jedino predsednica Republike Hrvatske. Ništa više i ništa manje od toga.

Foto: Tanjug / Ap / Amel Emrić

BiH ima moju podršku na putu prema EU

Moja prva dužnost je da štitim državne interese Republike Hrvatske i nacionalne interese hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana. No, isto tako, imam dužnost da gradim mir i odnose saradnje i prijateljstva sa svim državama, pre svega susednima.

Nema zemlje sa kim je potrebnije izgraditi takve odnose od Bosne i Hercegovine. Možda nema država u svetu koje su upućenije jedne na drugu; istorijski, privredno, saobraćajno, kulturno, kao naše dve države. Osim toga, Bosna i Hercegovina je država i domovina i hrvatskoga naroda.

Moja briga o njegovoj dobrobiti, na koju sam obvezana i svojom dužnošću i svojim osećajima, ali i slovom Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, deo je želje za dobrobit svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, bez obzira na veru i naciju. Želim da Bosna i Hercegovina ostvari sve svoje razvojne potencijale i tome sam, kao predsednica vama najbliže države i članice Evropske unije, spremna da pružim svu moguću podršku. Bosna i Hercegovina nije imala, nema i neće imati većeg prijatelja svog evropskog puta od Republike Hrvatske.

Foto: Profimedia/Stella Pictures - daily

Poštujem islam

Naglašavam i svoje iskreno poštovanje prema islamu, kako zbog njegovih načela, tako i zbog ličnog iskustva. Isto tako, izuzetno cenim doprinos hrvatskih državljana islamske vere u Domovinskom ratu. Spominjući to, želim da podsetim da je upravo zahvaljujući ishodu tog rata sprečeno moguće ponavljanje sličnog stradanja u Bihaću.

Stoga, ako sam upozoravala na opasnosti od ekstremizma koji jeste ili bi mogao biti nadahnut iskrivljenim tumačenjima vere koju doživljavam kao veru mira i ljubavi prema bližnjemu, nikada nisam spominjala islam, Bošnjake ili Bosnu i Hercegovinu kao one koji bi mogli da budu među njegovim počiniocima.

Foto: Profimedia/Alamy/Mark Milstein/Northfoto

Stoga ne smatram da su moje reči mogle da pokrenu niti su pokrenule bilo kakav i bilo koji incident koji je mogao da se dogoditi u odnosu na pripadnike islamske vere. Svaki iskaz netrpeljivosti ili čin iz mržnje prema bilo kome, od koga god dolazio, osuđujem.

Iz svega ovoga posve je jasno da Bosnu i Hercegovinu i njene građane ne doživljavam kao pretnju Hrvatskoj. Stoga mi je potpuno neprihvatljivo da se moje političko delovanje na bilo koji način uspoređuje sa „takvim izjavama koje su dolazile iz Srbije (...) u periodu (...) koji je prethodio agresiji na BiH“.

Foto: Tanjug/AP

No uverena sam da delite moje mišljenje da je međunarodni terorizam i bilo koji ekstremizam najveća pretnja miru u svetu i zajedničkim civilizacijskim vrednostima ps nam je zajednička dužnost da prečimo sve ono što našu bliskost može umanjiti ili narušiti.

Hvala vam na pozivu da posetim Bosni i Hercegovini. Biće mi drago da se sretnem sa vama ako bude bilo prilike".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: kolinda-grabar-kitarovic hrvatska bosna-i-hercegovina majke-srebrenice pismo terorizam opasnost srbija rat islam vera evropska-unija balkan
Najnoviji komentari
 • N
  Nataša

  Da li stvarno u BiH ima potencijalnih terorista,tj njih sada zovu islamisti,to su borci koji u ime Alaha ubijaju da bi samo u tim zemljama bio islam,jer oni sebe zovu pravovernima.Ne daj bože ni jednoj majci da izgubi dete,muža ili rođaka.Ako si majka,zašto moraš odmah da naglasiš koje si veroispovesti?Ovo pismo niste pisale jao majke.Ovo pismo su vama pusali Vaši političari i oni koji seju mržnju i ne żele da i njihovi praunučići zaborave govor mržnje.Uostalom ko sada ubija po Evropi?Čija su to deca?

 • V
  Vosa

  Meni samo nije jasno ako su svi zrtve, kako nas Srba nema ni u Krajini, ni Dalmaciji, Zapadnoj Slavoniji, Kosovu... Je l smo sami sebe istrebili i proterali

 • S
  slađa

  I svi se vrate u svoje korito, ali na srpski kamen moraju da se spotaknu. Tu padaju i majke i kraljice. Bol je ista na svim meridijanima, ali je tolerancija na bol ta koja nas razlikuje. Srbi su istrebljivani čitav vek, ali nam je gen takav da izdržimo nemoguće. Muški. Carski.

Ko je džihadista Kenan Kršo: Borio se za ISIS, poznat je po nasilju, pre neki dan je oteo Bosanku (12), hteo je da je oženi?

Dodiku prete smrću: U porukama srpski narod nazivaju genocidnim, ističu da ga "treba istrebiti"!

Nesreća u Bitolju kao iz crtanih filmova: Žena otvorila vrata i ZALEPILA biciklistu koji je baš u tom trenutku prolazio pored vozila

Krvava pijanka: Optužio prijatelja da mu je ukrao telefon, pa ga pretukao do smrti (FOTO)

Pronađena nestala devojčica (12) iz Sarajeva: Iz kuće izašla pre nekoliko dana, niko ne zna gde je bila

Haos u Skoplju: Kolima preprečio put autobusu GSP-a, slomio prozor i prebio vozača bejzbol palicom

Kolindina prva reakcija na presudu Ratku Mladiću

Jovanka je 30 godina tražila sestru Jasminu koju su pijani roditelji odveli... Nikad se nije vratila. Napokon ju je pronašla! (VIDEO)

Ako znate nešto o ovom čoveku, pozovite momentalno policiju: Hrvati nude 5.000 evra za informacije o najtraženijem beguncu u Evropi

Ovako su mediji u regionu preneli vest o doživotnom zatvoru za Ratka Mladića (FOTO)

"Mladiću, da Bog da pelene nosio dok si živ" na jednoj strani Bosne. Na drugoj strani - "Ti si naš heroj" (FOTO)

Hrvati veruju u teoriju zavere: Ovo je smišljeni pokušaj odlaganja presude Mladiću!

HRT se ogradila od svog novinara Stankovića, kojeg su hrvatski veterani napali zbog priče o ratovanju dva brata u Vukovaru (VIDEO)

Snažna eksplozija u toku noći probudila Banjalučane!

Tragedija u Makedoniji: Devojčica poginula pokušavajući da se spasi skokom iz vozila u pokretu

Tompson hrvatske srednjoškolce uči o veri, ljubavi i domovini: Pozvan da predaje u mesecu sećanja na Vukovar

Užas na skopskoj ginekologiji - porodilji doneli sendvič pun ekstazija. Ona je 7 puta rađala, a ovog puta se ne zna ni ko je otac deteta (FOTO)

Pritvorena banda koja je opustošila bankomate u Hrvatskoj: Serijski pljačkaši došli iz Bugarske

Ona se retko viđa: Crna roda posetila Ulcinjsku solanu nakon 15 godina

Roditelji iz Banjaluke u strahu: Osuđeni pedofil se doselio u kuću preko puta osnovne škole

"Psuj ženu, njenu mamu, svinju i današnji dan": Hrvati objasnili kako izgleda svinjokolj uz rakiju iz sata u sat

Hrvatski veterani traže da se suspenduje NOVINAR SRBIN zbog TV priče o ratovanju dva brata u Vukovaru (VIDEO)

Centar Splita je opasan po život za pešake: Šetnja uz zidine samo na sopstvenu odgovornost, svake sekunde može da se uruše

Đorđe je jedini vampirolog u Crnoj Gori: Jedini je objasnio te mitove, a onda je sve stalo za njega (VIDEO)

Kolinda je nosila "zenge" u Vukovaru i digla se velika prašina: A i Srbi su poludeli za istim "ustaškim" čizmama i imaju ih skoro svi (FOTO)

Srbin Predrag ratovao je protiv rođenog brata u Vukovaru: Nisu se videli 26 godina, a ovo je njegova priča (VIDEO)

Čak 57% Crnogoraca bi odmah otišlo iz zemlje: Jedni bi "preko bare", a drugi u zemlju koja im je sasvim logično rešenje

Mrtva svinja plutala Savom, ljudi fotkali sablasan prizor. Čak su isplivala i creva na istom mestu! (FOTO)

Dragi striče Toto, jedini pravi časni čoveče, zauvek ćeš ostati u našim srcima: Crnogorci dali čitulju preminulom narko-bosu Koza Nostre! (FOTO)

Nestala devojčica (12) u Sarajevu: Poslednji put viđena pre dva dana, majka je van sebe, sumnja da je oteta!