Stefan je ponos Mostara: Iako je živeo u nemaštini, pomogli su mu da završi fakultet. A on je ovako vratio svojim sugrađanima

Potiče iz porodice "slabijeg imovinskog statusa", ali ga to nije sprečilo da pomaže drugima kojima je to neophodno

  • 3

Mostarac Stefan Stanić postao je prava inspiracija za sve mlade u svom kraju, pre svega zbog toga što je izuzetan student, vredan radnik i veliki humanitarac.

Nudim besplatno stanovanje studentkinji u centru Beograda, u 150 kvadrata: Baka sve rasplakala oglasom, a ima samo 1 uslov (FOTO)

Za njega je javnost u Bosni i Hercegovini prvobitno je čula jer potiče iz porodice "slabijeg imovinskog statusa", baš poput 18 odsto stanovništva koje živi ispod granice siromaštva, dok je 48 odsto na samoj granici i ne može da osigura jedan obrok dnevno.

- Dok je baka bila živa, njena penzija je donekle olakšavala situaciju, ali čak i tada, bili smo kategorija kojoj je potrebna socijalna pomoć - ispričao je Stefan, inače mladić s natprosečnim uspehom na trećoj godini Fakulteta informacionih tehnologija.

Upravo je siromaštvo razlog što je Stefan razmišljao da napusti studije kako bi mogao da se posveti zarađivanju novca za život.

Foto: Marko Todorović

- Fakultet košta, ali ja sam se uvek nekako snalazio za novac. Kada bih imao besplatno studiranje mogao bih da se fokusiram i svoje ocene korigujem do maksimuma. U jednom trenutku sam osetio da radeći noću više nemam vremena za učenje i obaveze na fakultetu, tako da je nešto već počelo da ispašta. Bio sam primoran potražiti drugo rešenje ili odustati od studiranja - navodi mladić za Al Džaziru, koji objašnjava da poznanicima po preporuci drži instrukcije iz programiranja, a noću putem veb aplikacije honorarno radi za klijente u drugim vremenskim zonama.

Ipak, od odustajanja nema ni reči jer su mu se javili ljudi iz Udruženja “Zajedno za naš grad” koji su mu obezbedili stipendiju od oko 75 evra, za koju je dužan da odradi oko 25 sati u sklopu aktivnosti humanitarnog rada udruženja.

Međutim, Stefan nije samo uredno odradio obveze, nego je u međuvremenu i postao deo tima kada je višestruko premašio radno vreme učesvujući u nizu akcija.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    2. oktobar 2017 | 00:44

    Lepa I poucna prica. Zelim Stefanu uspeh u zivotu.

  • Kolega

    2. oktobar 2017 | 01:54

    Svaka cast kolega!

  • Renata

    2. oktobar 2017 | 22:57

    Ako 48 posto stanovnistva koji su na rubu egzistencije ne mogu da obezbede jedan obrok dnevno,sta onda onih osamnaest posto moze sto je ispod ruba egzistencije? Ova statistika mi nije jasna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA