Suša je uništila ceo Balkan: Zbog lošeg roda voća i povrća zimu dočekujemo bez domaće rakije!

Iako je u gotovo celoj Srpskoj pravljenje domaće rakije već odavno postalo stvar tradicije, ove jeseni će većina rakijskih kotlova samo skupljati prašinu

  • 3

Naime, rod jabuke i šljive je zbog nezapamćene suše podbacio kao što odavno nije, tako da će mnoga domaćinstva u zimu ući bez kapi šljivovice ili jabukovače. Mirko V. sa Manjače kaže da je ranijih godina znao da ispeče i po 50 kotlova, uglavnom šljive, dok ove jeseni nema sirovine ni za desetak litara.

Kako će Srbi bez rakije? Mraz urnisao šljivu, meštani Blaca očajni

Američki magazin pisao o ljutoj srpskoj kapljici: Tri reči bile su dovoljne da objasne sve!

- Zato mi se ne isplati ni vatru ložiti. Zaista ne pamtim kad je godina ovako izdala. Najpre nas je zadesio mraz u proleće, pa suša, tako da smo gotovo u potpunosti ostali bez jabuke i šljive. Ono malo što se zadesilo, taman je za tekuću potrošnju. Razočarani smo, jer kakva je to kuća bez domaće rakije. Bogami, sad ćemo kafu piti samu, a ko želi čašicu nekog žestokog pića, moraće kupovati. O nekoj prodaji nema ni govora, a ranije su mnogi dobro zarađivali na tome - ističe sagovornik.

I prethodnih godina je bilo elementarnih nepogoda, koje bi u dobroj meri uništile rod voća, ali je bilo materijala za rakijske kotlove, u kojima bi završile sve voćke koje su stradale od mrazeva ili suša.

Foto: Telegraf

U Udruženju voćara Republike Srbije naglašavju da ove godine nema ni takvog voća.

- Bez obzira na vremenske prilike, ranijih godina je bilo voća za sve vrste proizvoda. Međutim, ove sezone je opstalo tek malo roda, tako da slobodno možemo da kažemo da nemamo ni konzumnog ni industrijskog voća, a posebno ne onog za pravljenje rakije - ističe predsednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Prema njegovim rečima, ljudi u čijim se voćnjacima zalomilo nešto šljiva, uspeće da naprave pokoju teglu pekmeza, i to je to.

Foto: Profimedia/AFP

- O pravljenju rakije nema ni govora, iako je veći deo Srpske poznat po tome da su u jesen “veseli strojevi” radili punom parom. To je kod nas postala prava tradicija, a niko nije mogao ni da zamisli da ćemo doći u poziciju da nećemo moći da napravimo ni litar. Domaćini su ranijih godina znali da od 15 tona šljive naprave i po 300 kotlova rakije. Sad će, ako žele da uz razgovor popiju koju čašicu, morati da kupuju alkoholna pića - kaže Dojčinović.

U ovom periodu trebalo bi da je u jeku i sezona pravljenja zimnice, ali zbog izuzetno visokih cena povrća, domaćice sve ređe zalaze na pijace. I one koje su odlučile da naprave nešto kiselih salata ili ajvara, kupuju kudikamo manje namirnica.

Domaćinstva koja imaju svoje bašte nisu u ništa boljoj poziciju, s obzirom na to da su vrućine spalile gotovo svo povrće koje su zasadili. Zato će pravljenje zimnice morati da sačeka neka bolja vremena, a građini po salate i ajvare da se zapute u markete.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    2. oktobar 2017 | 11:19

    Treba da mislimo o poslu , kako da radimo, zaradimo i prehranimo se, a ne o rakiji i cigarama!!

  • flamantes

    4. oktobar 2017 | 10:20

    Za ovu sušu je odgovoran ruski HARP

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA