Doktori medicine i stomatolozi u BiH stupaju u generalni štrajk

Potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog veća i sve ostalo što je predviđeno zakonom

  • 9

Savez Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH stupiće u generalni štrajk od 6. novembra.

U BiH ŽIVI MNOGO MANJE SRBA: Greška u rezultatima popisa stanovnika, evo koji je tačan broj

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljeno je da procedura za organizovanje generalnog štrajka kreće od ponedeljka, 23. oktobra, kada će pripremiti sve dokumente i poslati ih federalnom Ministarstvu zdravlja, kao i najavu štrajka u pisanoj formi.

Takođe, potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog veća i sve ostalo što je predviđeno zakonom.

- Imamo jasno definisane naše zahteve. Tražimo samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora do čega nije došlo. Zdravstveni sistem u FBiH nepovratno se narušava tako što doktori medicine, najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze - rekao je Rifat Rijad Zaid, zamenik predsednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

On je dodao da građani moraju znati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ni za 20 godina koliko je potrebno da se obuči jedan specijalista i preuzme svoj kabinet.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

- Nismo optimisti da će u ovih 10 dana biti postignut neki dogovor. Možda neki kantoni potpišu kolektivni ugovor, ali u štrajk se ide. Najbliži potpisivanju su Kanton Sarajevo i Zeničko-dobojski kanton, ali ništa se još nije promenilo - rekao je Zaid.

Lekari traže satnicu od 2,35 KM, smanjenje broja radnih sati sedmično na 37,5 radnih časova i porast koeficijenta za doktore medicine i stomatologije, specijaliste i suspecijaliste za 1,2.

Kako je rekao predsednik Sindikata doktora medicine i stomatologa Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović, lekari opšte prakse u tom kantonu imaju koeficijent 3,3, specijalisti 4,2, suspecijalisti 4,4.

Foto: Milena Đorđević

Predsednik sarajevskog sindikata, Izet Hočko, rekao je da su vodili pregovore i da su naišli na pozitivne reakcije, te se nadaju da će ubrzo potpisati kolektivni ugovor jer su dali minimalne zahteve.

Niko od pacijenata kojima bude trebala hitna zdravstvena usluga neće biti oštećen niti vraćen, prenose federalni mediji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    21. oktobar 2017 | 20:06

    Stomatolozi u Srbiji dzelati bez presedana,uopste neuredjena delatnost,ko nama garantuje kad sednemo na stolicu da nam radi kako treba,drugo kad naplate zasto nedaju garanciju a ne posle deset dana dodjes i on ti naplati ponovo za isti zub,nekad zub kad se uradi bude citavu deceniju i duze,rade bez rukavica,one solje nemenjaju,zakazuju po mesec dana a cekaonice prazne,drzavna inspekcija nikog ne kaznjava,a kad se pozalite ta ista osoba ode na jos bolje radno mesto,drzava mora stati tom bezobrazluku i poceti kaznjavati i deliti otkaz ko neradi nesavesno i da uvedu garanciju na njihov rad to jest za zub,moramo se izboriti a ne cutati za peavo pacijenata da nam se radi savesno i kvalitetno!!!!

  • draleRS

    21. oktobar 2017 | 19:53

    ne stupaju u Bih nego u federaciji,to je pola Bih jer je druga polovina Republika Srpska

  • TRUMP 23

    23. oktobar 2017 | 10:55

    Zalosno kako male satnice imaju doktori i zubari nije nista neobicno sto odlaze mada mi je u neku ruku zao i vlada bi trebala da uslisi njihove zahtjeve.Ko god nije zadovoljan sa zdrastvom u cijeloj bivsoj Jugi nek ode u inostranstvo pa ce vidjeti i pored placenog zdrastvenog osiguranja koliko ce morati iskesirati na kraju za bilo koji vid usluge.I prestanite kritikovati zdrastvene radnike najbolji u svijetu.U Americi minimalac se placa 11.5 dolara po satu a sramotno koju dozu odgovornosti imaju doktori a ne mogu dobiti 2.5 po satu.Nek se svi srame na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA