Mnogi napuštaju Hrvatsku, a Ina se vratila sa savršenom idejom: Osmislila je jednu stvar neophodnu za miran san najmlađih (FOTO)

U nekoliko kvadrata, protekle dve godine, nastaju mekani, plavičasti, sivkasti, ružičasti, beli i drugi nežni dodaci za miran dečji san

  • 3

Ina Bedalov, radnica firme "Dada&Rocco", smeštene u Supetru u Hrvatskoj, na posao dolazi pevajući. Ona je zadužena za krojenje zaštitnih navlaka za rešetke dečjih krevetaca, piše slobodnadalmacija.hr.

Ormar - ne. Polica - ne. Zatvor - ne. Ovo je krevetić za bebe blizance, i na prodaju je (FOTO)

- Ameriku sam našla na Braču! Vratila sam se na ostrvo bez posla, bez prihoda, nakon dvadeset i pet godina rada u Italiji u krojačkoj struci i užasnih uslova rada i naišla na predivne poslodavce koji vas pitaju "Kako ste?", "Jeste li dobro?" - gotovo sa suzama u očima govori Ina Bedalov.

Iako skučen, mali prostor u kom Ina radi prepun je boja i pozitivne atmosfere. U tih nekoliko kvadrata protekle dve godine nastaju mekani, plavičasti, sivkasti, ružičasti, beli i drugi nežni dodaci za miran dečji san, a šest žena predano kroje, šiju, slažu, biraju uzorke i pakuju konačni proizvod u zgodne kartonske kutije, ukrašavajući ih ukrasnom trakom.

Sve s osmehom kakav mogu da imaju samo zadovoljne osobe.

Najveći osmeh ipak pripada 29-godišnjoj Daniri Glavinić, osnivačici brenda "Dada&Rocco", koja je rođenjem svog prvog deteta došla na ideju izrade zaštitnih navlaka.

- Kad se moja beba rodila pre šest godina dobila je konvulzije. Kupila sam onu zaštitu za krevetac, ali bi ga to skroz zatvorilo, nisam mogla da ga vidim. Skinula sam jednu stranu zaštite, ali je onda on lupao u rešetke, pa sam došla na ideju da bi za ovaj problem bilo najidealnije da se izrade zaštitne navlake od sunđera za svaku rešetku kako bi štitile detetovu glavicu od udaraca u krevetac, a pri tom imate nesmetan pogled na dete u svakom trenutku.

Rekla sam to mami i ona je odmah sela za mašinu i celu noć crtala i krojila. Bilo mi je tada čudno kako se niko pre toga nije setio!

Posle toga su prijatelji koji bi došli u posetu bili oduševljeni navlakama i tako je krenulo. Ideja se razvijala, čekali su papire za pokretanje brenda i pre dve godine krenuli u celu priču. Ona kaže da je sve stavila na Fejsbuk i odmah znala da će ljudi kliknuti jer je proizvod "stvarno dobar i koristan, a i lepo izgleda".

Posle navlaka proširen je asortiman proizvoda, pa je došla na red i dvostrana posteljina, mekana i prozračna, izrađena od najboljih, sto posto pamučnih materijala.

- Svaki komadić naše posteljine ručno je izrađen i u svaki deo je uloženo puno truda i ljubavi. Svi su unikati jer se rade po narudžbi, kako kupac izrazi želju. Pazimo da je sve hrvatsko, od kartonskih kutija, trakica, do tkanina iz Čateksa - kaže Danira, koja je zaštitne navlake za rešetke krevetaca zaštitila pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo uz pomoć Društva inovatora "Diatus" iz Splita.

Prijatno se iznenadila kada je pre dve godine za svoj izum sigurnih navlaka dobila srebrnu plaketu na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA, gdje joj je konkurisalo 150 izlagača, a još nije ni pokrenula posao.

U ovoj majčinsko-preduzetničkoj priči otišla je korak dalje - uz pomoć mame Simone Fabijanović napisala je projekt i dobila sredstva iz evropskih fondova za proširenje proizvodnje i kupovinu mašina.

- Već su nam i ona nedovoljna budući da ćemo proizvodnju još morati da proširujemo jer za sada potražnja premašuje proizvodnju. Imamo distributera za Sloveniju, ali imamo potražnju za našim proizvodima iz cele Evrope i Amerike. Za sada prodajemo samo preko interneta - dodaje mama Simona, pokazujući nam nežne navlake, ogradice, posteljinu i novi proizvod - baby nest (gnezdo), odnosno male "paketine" za bebice. Biće to pravi hit među roditeljima i onima koji traže ideju za babine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA