150 DŽIHADISTA SE VRAĆA KUĆI NA BALKAN: Preti velika opasnost, borili su se na strani ISIS-a i spremni su na sve!

Zapadni Balkan je glavni put za strane borce, a time se povećava i opasnost od terorističkih napada u regionu

  • 10

Evropi i Zapadnom Balkanu preti velika opasnost od boraca ISIS iz Sirije i Iraka koji se vraćaju kući, jer su oni spremni na terorizam i nasilni ekstremizam. Ova zabrinjavajuća ocena je izrečena u Skoplju prilikom otvaranja regionalne vežbe „Strani teroristički borci – promovisanje prevencije i otpora“.

Horor priča bivše "prve dame" ISIS-a: Kako je iz islama prešla u hrišćanstvo i šta je pretrpela zbog toga (FOTO)

- Povećan broj stranih boraca se vraća kući. Pentagon procenjuje da će se od 3.000 do 5.000 njih adaptirati u Evropi i preduzeti napade, a povećavaju se pretnje i od domaćih ekstremista - rekao je Ričard Prosen iz Stejt Departmenta.

Zapadni Balkan je glavni put za strane borce, a time se povećava i opasnost od terorističkih napada u regionu.

I Makedonija se suočava sa povećanom pretnjom po njenu bezbednost, jer se 150 makedonskih državljana, koji su se borili na strani Islamske države u Siriji i Iraku, vraćaju kući.

- Ni jedna država ne može sama da odgovori na ove pretnje, pa je potrebna saradnja sa EU, komšijama i SAD, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli je ocenio da svi treba da budu uključeni u borbu protiv terorizma, Vlada, građani i kompanije.

- Ne može samo MUP da se bori protiv loših momaka. Potrebna je međusektorska saradnja i u samoj Vladi, a mogu da pomognu i građani. Prednost Makedonije je u tome što je mala zemlja i svako se sa svakim zna, pa ako se i pojavi neko nepoznat i sumljiv u komšiluku, veoma brzo može da se otkrije, a borba protiv terorizma je upravo borba protiv nepoznatog - rekao je Bejli.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пацифиста

    8. novembar 2017 | 10:48

    Кинези ће своје да побију док још не стигну до Кине. То је права државна политика ... у стању су да прегазе цело село због једног јединог терористе.

  • mihailovic

    8. novembar 2017 | 12:04

    Kakvo vracanje na Balkan ? Sve ISIS povratnike streljati na licu mesta jos na granici ! Njima nema pomoci to su ubice sa ispranim mozgom ako ga uopste imaju.

  • Dejan Prvi

    8. novembar 2017 | 14:12

    Ne razumem "vracaju se kuci". Pa koliko granica treba da predju a da ih niko ne uhapsi, a navodno se zna ko su i koliko ih je. Tu nesto debelo ne stima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA