4

Druga strana autizma, novi svet, novi jezik: Otac osmislio najlepši poklon za svoju autističnu ćerku (FOTO)

Zoran Kardula je sastavio knjigu "Guš i Bac" da bi se bar malo podigla svest o autizmu

Poznati makedonski umetnik, slikar, grafičar i dizajner, Zoran Kardula nije mogao da smisli lepši poklon za svoju autističnu ćerku Erato Kardula ( 11 ). On je upotrebio 47 reči koje je izmislila i koje izgovara njegova njegova ćerkica, i od njih je stvorio knjigu.

OVO JE JEDINA ISTINA: MMR vakcina nije uzrok autizma, država ne sme da prekine vakcinaciju dece

Pošto su te reči razumljive samo maloj Erati, njenom ocu Zoranu i majci Dominiki, umetnik ih je preveo na 19 jezika, a njene reči objavljene u knjizi je ukrasio sa 47 ilustracija stvorenih od 33 kreativnih ljudi.

Knjiga se zove "Guš i Bac". To je skraćenica makedonskih reči "gušni" ( zagrli ) i "baci" ( poljubi ), a promovisana je sinoć u Skoplju povodom obeležavanja 3.
decembra, međunarodnog dana osoba ometenih u razvoju.

Otac male devojčice kaže da je cilj knjige "Guš i Bac" da se podigne svest o autizmu i integracija osoba i dece sa ovakvim stanjem u društvo.

- Erato je slabo verbalna. Ima reči koje ume jasno da izgovori, ali i takvih koje su samo njene. Lako izgovara reči kada su odvojene na slogove, a kada treba da ih spoji, te reči izgvara po svome. Reči koje ona izgovara su uvek iste i namenske. Priželjkujem da možemo da razgovaramo sa njom, ali tada bi ona trebala da uđe u naš svet za kojim sam sigurna da nije srećniji od njenog - kaže Dominika Kardula, majka male Erato.

Ona objašnjava da je za njih, kao roditelje, traumatičnji bio polazak u redovnu osnovnu školu njihove ćerkice, nego saznanje da ima autizam. Iako se obrazovni sistem deklarativno zalaže za inkluziju ( pravo sve dece na obrazovanje ) osoba sa posebnim obrazovnim potrebama, u praksi je nešto sasvim drugo, a sa tim se upravo suočila porodica Kardula.

- Pokazalo se da od inkluzije nema ni "I". U tom periodu od jedne godine, iz škole nisu ništa učinili da obezbede odgovarajući kadar za pomoć. Koliko god je postojala volja kod personala i nastavnika, nisu u tome uspeli - kaže Dominika Kardula.

Ona dodaje da su deca brzo prihvatila Erato, ali ne i neki roditelji, koji nisu hteli da dete sa autizmom uči sa njihovom decom jer su smatrali da remeti celo odelenje.

Upravo zbog ovih problema, otac male Erato, Zoran Kardula je sastavio knjigu "Guš i Bac" da bi se bar malo podigla svest o autizmu.

Reči Erato su zvuk njenog unutrašnjeg sveta. Meni zvuče znatiželjno, optimistički, toplo... Erato kaže "bibivi", a mi "bombone". Erato kaže "sita", a mi "cedevita". Ona kaže "kapi", a mi "pukanke" ( popkorn )... Možda Erato "naše" reči unosi u svoj svet, pretvara ih u svoj jezik koji joj je udobniji, orgovarajućiji, zvučniji, smatra filolog Vesna Kostovska.

Novinar i publicista Branko Tričkovski kaže da je Zoran Kardula uspeo da se oslobodi blefa i umišljenosti sebe kao umetnika.

- On i njegovo delo su čista uzvišenost, izraz koji je iznad uobičajene predstave o slobodi, druga orbita naših razumevanja o sebi. Erato je bombona koja ruši monopol naše mentalne matematike. Zajedno sa knjigom, izložbama, slikama, grafikama, sa filozofijom života, to bi moglo da bude nova religija – kardulizam, nadahnuto je izjavio Tričkovski.

Tokom promocije, prodavala se knjiga "Guš i Bac", ilustracije, razglednice i bedževi, a sav prikupljeni novac će biti upotrebljen za rad sa defektologom i logopedom za onu decu sa autizmom čiji roditelji za to nemaju dovoljno sredstava.

Daljinac

(D.J.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: makedonija poklon autizam umetnik knjiga
Najnoviji komentari
 • .
  . Anica

  Koliko će dete sa posebnim potrebama biti prihvaćeno u školi zavisi isključivo od pristupa nastavnika i roditelja njegovih drugova iz odeljenja. Deca se uče po modelu i kopiraju odrasle iz svoje okoline.

 • N
  Nikola

  Neki nikada ni ne otkriju da imaju autizam, ceo život se muče, drugi ih omalovažavaju, a oni onda steknu mišljenje o sebi da su loši ili nesposobni. Škole treba da posvete više pažnje deci sa posebnim potrebama i da im pomognu da izdrže ovo naše društvo. Biti osoba sa posebnim potrebama ne znači da je neko nesposoban, samo znači da razmišlja na nesvakidašnji način i da mu treba podrška okoline.

 • V
  Velinka

  Bar svaka treća škola bi morala da ima stručnjake za decu sa posebnim potrebama, ako ne mogu sve škole.

Požar u staračkom domu u Sloveniji: Šest osoba povređeno, jedan stanar ima opekotine opasne po život

Hag poljuljao ugled "oca hrvatske nacije": Otkrio nezgodnu zaostavštinu Franje Tuđmana

LEPA VEST ZA SVE KOJI LETUJU U CRNOJ GORI: Ulaz na plaže se više neće naplaćivati, a postoji novo pravilo i za suncobrane i ležaljke

Oni koji najbolje poznaju ISIS objavili studiju: Šta će biti sa zapadnim Balkanom posle sloma Islamske države

Slikarka spremala likvidaciju Baranina: U njenoj kući pronađen arsenal oružja (FOTO)

Moderni srpsko-hrvatski brak: Zagrebačka voditeljka se udala za Željka iz Beograda (FOTO)

U Sarajevu okrvavili ruke Trampu, pa mu poručili: Jerusalim je glavni grad Palestine (FOTO) (VIDEO)

Dečak (11) iz Banjaluke povređen posle eksplozije petarde u flaši: Može da izgubi oči, stiže u Beograd na hitnu operaciju

Otimačina oko haških dokumenata: 10 miliona tajnih stranica krije najmračniju tajnu Jugoslavije

Bračni par se vratio iz Norveške u BiH, pa su pokrenuli sopstveni posao: Od svoje pekare dobro žive, a hleb uvek poklone onome ko ne može da ga kupi

Ulica crvenih fenjera u Skoplju: Prolaznici satima, otvorenih usta, posmatrali brutalno seksi devojke (FOTO)

Tuga u Zenici: Majku troje dece zabolela kičma, stavila flaster protiv bolova, i umrla

"Ona hoda na visokim petama, rešava sve probleme, ona je super, tu nema dileme": Kolinda dobila pesmu

Razbojnik je upao u poštu, oteo novac pa pokušao da pobegne: Spečio ga je mladić, i to golim rukama

Sava i Rajko su zajedno pobegli iz pakla Jasenovca, a onda su se sreli posle 25 godina

Neverovatne fotografije Skoplja koje se guši u zagađenosti! Balkan ovo ne pamti

Put "Nove Makedonije" - ima li svetla na kraju tunela?

Drama u Sarajevu: Prevrnuo se rolerkoster, u vagonu bili otac i ćerka

More izbacilo ogromnu minu na poznatu dubrovačku plažu: Opasna eksplozivna naprava izazvala pravu pometnju (FOTO) (VIDEO)

Mladić (18) silovao maloletnicu u koju je smrtno zaljubljen: Vezao joj ruke, noge i usta, a onda je obljubio na gradskom stadionu

Oglasila se supruga huligana iz Splita: Srbi prenose neproverene informacije da su u hotelskoj sobi pronašli oružje i drogu

Dečak iz Koprivnice nestao pre 3 dana: Tragali su za njim, sve dok jutros nije PAO sa krova školske dvorane (VIDEO)

Zmija se bije u glavu, Tuđman je bio zločinac: General bivše JNA tvrdi da se ne boji ničega

Sveštenik don Andrija kupio novi besni "mercedes" od novca vernika, a oni idu gladnog stomaka u Nemačku da rade?!

Tuđman se za samo dve nedelje iz agresora pretvorio u žrtvu: Hrvatski portal o saopštenju koje je "mnoge zateklo i nasmejalo"

Kolinda napravila selfi sa kamilom u štali i pokrenula rusvaj na internetu! (FOTO)

Pronađeno telo jednog od mladića koji su juče upali u reku Miljacku

U dvorištu vajara Steve bile su skulpture Putina i Trampa: Posle orkanskog vetra, "jedan PADE, drugi OSTA"! (FOTO) (VIDEO)

I Hrvatska ulazi u šengensku zonu!

"Merkator" opljačkan uz pretnju pištoljem: Policija na nogama zbog drame u Sarajevu