Tajni ispraćaj Slobodana Praljka na zagrebačkom groblju: Samo nekoliko ljudi ispunilo poslednju želju ratnog zločinca

Praljak je pre dve godine napisao oproštajno pismo u kojem je naveo svoju poslednju želju

  • 72

U četvrtak je u tajnosti u krematorijumu zagrebačkog groblja Mirogoj ispraćen Slobodan Praljak, koji se ubio ispijanjem otrova u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora za ratne zločine u BiH.

Prlić i ostali iz Haga poslali pismo Praljkovoj porodici: Čin vašeg Slobodana, našeg komšije iz ćelije A210, čin je upozorenja!

Praljak je ispraćen u četvrtak u krematorijumu, a na ispraćaju su bili prisutni samo članovi najuže porodice i nekolicina bliskih prijatelja, javio je HRT.

Njegovo je telo nakon obdukcije, na kojoj je utvrđeno da se ubio cijanidom, prebačeno iz Haga u velikoj tajnosti, baš kao što se i predviđalo. Obaveštenje o Praljkovoj sahrani nije bila objavljena na veb stranicama Gradskih groblja.

Foto: Tanjug/AP

Praljak je pre dve godine napisao oproštajno pismo u kojem je naveo svoju poslednju želju, piše Index.hr.

- Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju - stajalo je u tom pismu.

Foto: AP/Tanjug

Komemoracija u ponedeljak u Lisinskom

Komemoracija za Praljka biće održana u ponedeljak, tačno u podne u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Komemoracija će se održati u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora.

Predsednik zbora Pavao Miljavac najavio je kako je scenario komemoracije organizovan u dogovoru sa porodicom i najbližim prijateljima.

"Praljak je svojim činom uskratio pravdu žrtvama"

Da podsetimo, Praljkovo samoubistvo u haškoj sudnici izazvalo je burne reakcije širom Hrvatske, ali i sveta. Velika većina hrvatskih političara i mainstream medija Praljkov je čin nazivalo herojskim, a mnogi su ga uspoređivali sa Sokratom.

Foto: AP/Tanjug

Malo ko se usuđivao napisati da je Praljkov čin zasenio važnu presudu Haškog suda za zločine u BiH i da je Praljak umro kao osuđeni ratni zločinac, a oni koji su to napisali ubrzo su se suočili s ozbiljnim pretnjama smrću, koje već danima istražuje policija.

Da je Praljak svojim žrtvama uskratio pravdu, istakao je prvi glavni tužilac Haškog suda Ričard Goldstone, koji je rekao da je Praljkova smrt "izuzetno žalostan događaj za poslednje dane Tribunala", piše Index.hr.

- Na neki način žrtve su tim činom uskraćene. One nisu dobile punu pravdu - rekao je Goldstone.

Foto: Tanjug / AP

Svetski mediji kritikovali slavljenje Praljka

Hrvatsko slavljenje Praljka i njegova samoubistva u haškoj sudnici popraćeno je vrlo kritičnim reakcijama svetskih medija.

Najtiražniji skandinavski list Aftonbladet tako je objavio oštru kolumnu u kojoj se navodi kako Hrvatskoj nije mesto u Evropskoj uniji zbog slavljenja "kulta zločinca", a britanski Gardijan je premijera Plenkovića opisao kao "prvog zvaničnika članice EU-a koji je podržao ratnog zločinca".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.M

    9. decembar 2017 | 09:11

    Godinama slavi proterivanje preko 250 hiljada Srba i ubijanje Srba u koloni i staraca koji su ostali ...otimajuci i Srpsku imovinu i svi šute o tome jer su proterani i ubijani Srbi ...kao šta su šutili kad su ubijani Jevreji jer nisu hteli da se zameraju močnoj Njemačkoj, tako je i sa Hrvatskom koju su podržale Amerika i Njemačke...

  • pajdo split

    9. decembar 2017 | 09:06

    Krvolok koji nije imao hrabrosti izaci istini pred oci.Immao je obecanje drzave da ce njegova sloboda biti placena kao sto se platilo za gotovinu i ostale krvnike...

  • Bgd

    9. decembar 2017 | 10:38

    Da li živ ili ne,koga briga? Ono što je suština je da je Hrvatska proglašena agresorom je su hteli veliku Hrvatsku.Znači,njihove laži su se srušile kao kule od karata.Započeli rat,napravili etničko čišćenje u Hr,a onda i zločine u Bosni. NDH je dobila oznaku AGRESOR.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA