Napisala je P umesto p i dobila kaznu od 1.300 EVRA

Poreska je zbog toga što je na računu veliko slovo, a u njihovoj bazi malo slovo, zaključila da prostor nije prijavljen pa je odlučila da kazni vlasnicu radnje

  • 7

Jedna radnja u Hrvatskoj kažnjena je sa 10.000 kuna (oko 1.300 evra) jer je na fiskalnom računu oznaka za taj poslovni prostor otkucana velikim umesto malim slovom kako je, inače, prijavljen taj objekat Ministarstvu finansija.

Konobar iz Zadra sipao gostima deterdžent umesto rakije: Troje ljudi zadobilo teže povrede

Vlasnici radnje je, naime, stiglo rešenje Poreske uprave, da joj se izriče kazna od 10.000 kuna zbog "neispravne" oznake poslovnog prostora na računu.

U obrazloženju rešenja navodi se da je "na navedenom računu od 10. 11. 2017. godine u iznosu od 30,00 kuna oznaka poslovnog prostora "P1", dok je Ministarstvu finansija na istoj adresi prijavljen prostor pod oznakom "p1", iz čega proizlazi da poslovni prostor oznake "P1" nije prijavljen Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi."

Poreska je zbog toga što je na računu veliko slovo, a u njihovoj bazi malo slovo, zaključila da prostor nije prijavljen pa je odlučila da kazni vlasnicu radnje. Inače, kazne za taj prekršaj, za preduzetnike, kreću se u iznosu od 10 pa sve do 300.000 kuna.

Foto: Profimedia/Alamy

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske slala je dopise u Ministarstvo finansija i pokušala da utiče da se barem u sastav ePoreske ugradi upozorenje ako se prijavljuju računi s pogrešnom oznakom poslovnog prostora, ali do sada nisu dobili nikakav odgovor.

- U navedenom slučaju svi računi su fiskalni i postoje u sastavu Poreske uprave, samo s pogrešnom oznakom prostora, niko nije oštećen, a kazna je ogromna i nesrazmerna "prekršaju" koji se desio zato što nema kontrole u sastavu koja je tražena - kaže Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske i dodaje da je ostavljena ogromna mogućnost greške, jer poslovni prostor prijavljuje po pravilu računovođa, a oznaku poslovnog prostora u softveru definiše programer koji u većini slučajeva komunicira telefonom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dred

    10. decembar 2017 | 09:45

    Eh jadna , bedna i siromaha croatia nalaze razne nacine da uzmu pare

  • eva

    10. decembar 2017 | 09:11

    Lopvi i banditi kao kod nas samo kazne znaju da pisu

  • Mariija

    10. decembar 2017 | 11:04

    Kad bi kod nas kažnjavali za to, mnogi bi se naplaćali. Opštine pišu svoja imena pogrešno, ustanove ne znaju kako se zovu... Pravila služe samo da bi se kršila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA