Hag poljuljao ugled "oca hrvatske nacije": Otkrio nezgodnu zaostavštinu Franje Tuđmana

Za mnoge Hrvate, napad na Franju Tuđmana znači napad na zemlju. Oni su bili "s pravom zaprepašćeni" ovom presudom Tribunala, ocenio je Novi list nakon presude

  • 16

Hrvatski "otac nacije" i heroj nezavisnosti Franjo Tuđman za međunarodnu pravdu postao je saučesnik u poduhvatu etničkog čišćenja tokom rata u BiH, piše agencija "Frans pres".

Zmija se bije u glavu, Tuđman je bio zločinac: General bivše JNA tvrdi da se ne boji ničega

Tuđman se za samo dve nedelje iz agresora pretvorio u žrtvu: Hrvatski portal o saopštenju koje je "mnoge zateklo i nasmejalo"

Kada je 2016. godine trebalo krstiti novi zagrebački aerodrom, naziv "Franjo Tuđman" je imao smisla. Ali, Haški tribunal je krajem novembra, u svojoj poslednjoj presudi, šestoricu bivših lidera Hrvata u BiH označio krivima za udruženi zločinački poduhvat, u koji je bio uključen i Franjo Tuđman, piše francuska agencija AFP.

"Krajnji cilj" poduhvata je bio etničko čišćenje Bošnjaka 1993. i 1994. godine.

Tuđmanovu krivicu zasenio je šok koji je izavalo samoubistvo u sudnici jednog od ratnih zločinaca, Slobodana Praljka.

Foto: AP/Tanjug

Ipak, bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte ranije je rekla da je Tuđman izbegao optužnicu samo zbog smrti od karcinoma u 77. godini.

Za mnoge Hrvate, napad na Franju Tuđmana znači napad na zemlju. Oni su bili "s pravom zaprepašćeni" ovom presudom Tribunala, ocenio je Novi list nakon presude.

Ova odluka "dovodi u pitanje šta mislimo o sebi", navodi Frans pres komentar hrvatskog lista.

Svečanost kojom je obeležena godišnjica Tuđmanove smrti održana je 10. decembra kao i svake godine, a najviši zvaničnici polagali su cveće i vence u nacionalnim bojama na njegovu crnu mermernu grobnicu u Zagrebu.

"Tuđman jednako Hrvatska"

Foto-montaža: Wikimedia/Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Profimedia/AFP

Franjo Tuđman, komunistički general koji se pretvorio u nacionalističkog disidenta, vodio je zemlju od proglašenja nezavisnosti 1991. godine do svoje smrti, kroz nekoliko godina rata protiv srpskih snaga, piše AFP.

Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da su Tuđmanova "snaga i veštine" omogućili Hrvatima da izazovu "jednu od najmoćnijih armija u Evropi, Jugoslovensku narodnu armiju".

Za druge Hrvate, Tuđman je odavno pao sa svog pijedestala.

"Nema sumnje da su vojni i politički lideri bosanskih Hrvata", koji su osuđeni u Hagu, "bili pod direktnim uticajem i kontrolom Zagreba", kaže istoričar Hrvoje Klasić, profesor Univerziteta u Zagrebu.

Klasić upozorava na "kult ličnosti i tabue" nametnute u javnoj debati.

Foto: Profimedia/AFP

- Svaka kritika Tuđmana i njegove politike se smatra kritikom same Hrvatske, što je katastrofalno - kaže Klasić.

"Povratak negativnih tendencija"

Pored njegove uloge u ostvarivanju nezavisnosti Hrvatske, Tuđmanove godine bile su obeležene autokratskim tendencijama, kao i korupcijom koja je pratila proces privatizacije.

Odsustvo ključnih stranih zvaničnika na njegovoj sahrani ilustrovalo je Tuđmanovu međunarodnu izolaciju.

Foto: Wikimedia ICTY staff/HDZ

Hrvatski politički lideri su se najpre distancirali od njega, uključujući i HDZ, ali su se ipak "vratili Tuđmanovom negativnom nasleđu", rekla je Vesna Teršelić iz Dokumente, organizacije za zaštitu ljudskih prava koja je specijalizovana za ratne zločine.

Markus Taner, autor knjige "Hrvatska: nacija stvorena u ratu", dovodi u pitanje uticaj presude.

Hrvatska se, kao članica Evropske unije i NATO-a, "oseća manje odgovorno i podložno ovoj vrsti odluke, nego što bi to bio slučaj pre deset godina", ocenjuje Taner, piše Frans pres.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robin Hud

    17. decembar 2017 | 22:41

    Ko koga ovde zaj..bava? Optuzen za etnicko ciscenje bosnjaka u BiH, a iz Hrvatske proterao pola milona srba? Ili je to samo bio nastavak Jasenovca, Gradiske, hercegovackih i dalmatinskih jama...pa je to "normalno" da "lijepu nasu" ociste od pravoslavnih?

  • Гаврило Принцип

    18. decembar 2017 | 05:36

    “Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде”.

  • Acap

    18. decembar 2017 | 03:07

    Tudjman je 🐖

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA