≫ 

Plenković na Božićnom prijemu Srpskog narodnog veća poručio da Hrvatska može biti ponosna zbog jedne stvari (FOTO)

Ne sviđa mu se, kaže, kada se stvara atmosfera haosa..

  • 8

Hrvatski premijer Andrej Plenković prisustvovao je danas božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV), u zagrebačkom hotelu Vestin, i tom prilikom poručio da Hrvatska može biti ponosna jer je zemlja koja daje velika prava manjinama.

NIJE LAKO BITI SRBIN U HRVATSKOJ Pupovac: Ustaštvo se 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu "puklo poput čira"

- Sve vas pozdravljam u ime vlade i u svoje lično ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža priliku da ponovimo kako je moderno savremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osećaju - kazao je Plenković.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Podsetio je da je, kada se razmišljalo o parlamentarnoj većini, rekao da je njegovo duboko opredeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti deo većine.

- Samo na taj način možemo zajednički rešavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo - istakao je premijer.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Drago mu je, kazao je, da uoči Božića može govoriti koliko je postignuto.

- Dvadeset godina nakon mirne reintergracije postigli smo puno, nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na nivo koji želimo. Samo tako možemo težiti k tome da naši sunarodnjaci u Bosni i drugde uživaju isti nivo zaštite prava koju naše manjine uživaju u Hrvatskoj. S tom porukom, da u svakom delu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se niko ne oseća kao da ne živi u 21. veku, to ćemo rešiti, to obećavam. Da prevlada dijalog, interes i znatiženja, a ne predrasude i stvaranje nesnošljivosti u državi. Drago mi je da sve što radimo skupa vrlo konkretno rešava pitanja i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu zadovoljni - naveo je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Podsetio je da njegova vlada ima izuzetno dobar ekonomski rezultat sa ulaskom u 2018.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Ne sviđa mu se, kaže, kada se stvara atmosfera haosa..

- Imamo problem, ne zatvaramo oči pred njim, ali kada u godini iza nas možemo reći da smo postigli budžetski suficit, što znači da smo trošili koliko smo privređivali ... Na tom tragu, tragu privrednog rasta i smanjenja nezaposlenosti, radićemo i u ovoj godini koja će po mom mišljenju zadržati čvrstinu većine, koncentriranost na reforme, da građani imaju optimizam i da se to oseti u njihovom svakodnevnom životu - rekao je i poručio:

- Svima koji sutra slave Božić svako dobro vama i vašim porodicama, da ga provedete u miru i zajedništvo. Mir Božji Hristos se rodi - poručio je Plenković.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Badnji dan i Božić pravoslavnim vernicama je čestitao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poručivši da nema veće sreće nego kada volite ljude.

- A ja volim ljude. Hvala vam za sve ove godine toekom kojih zajedno gradimo metropolu u kojoj ima mesta za sve. Izgradili smo Zagreb po meri čoveka, neka kolege iz evropskih metropola dođu da uče kako se živi zajedno. Zagreb je najmultikulturalnija metropola, to je moj najveći projekt. Svim vernicima pravoslavne vjere želim mir božji, Hristos se rodi - poručio je Bandić.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Prethodno je predsednik SNV i zastupnik u Saboru, Milorad Pupovac, poručio da, kada bismo se merili po Petru Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mera hrvatske slobode.

Zahvalivši gostima na prisustvu, Pupovac je rekao da su se danas okupili u veri da mogu iznaći snage i ostvariti ideje koje će, kako je rekao, od hrvatskog društva napraviti ono što svi građani žele - prosperitetno i pravedno te društvo koje od prošlosti ne nosi ništa što ne treba, a uzima od prošlosti sve ono što je najbolje.

- Mir božji, Hristos se rodi - poručio je Pupovac i dodao:

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

- Kad bismo se merili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigde, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mesta svugde dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mesta nigde.

Kad bismo se merili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mera hrvatske slobode, kazao je, između ostalog, Milorad Pupovac, govoreći o 200 godina Petra Preradovića.

- Što se tiče nas i naše neposredne budućnosti, mi koji smo se ovde okupili delimo jedno uverenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz ove zemlje i učiniti da svako u njoj ima posla, da svako u njoj ima osećaj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem nenom delu živeo, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani - istakao je Pupovac, prenela je zagrebačka N1 tv.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Pupovac, koji je i predsednik SDS S, je poručio da nije jednostavan posao onih koji to treba da organizuju, ni onih u vladi, ni onih u Saboru, niti onih u jedinicama lokalne samouprave, ali nema nikakve sumnje da da druge nema nego da se to postigne jer je to imperativ vremena, okolnosti i očekivanja koje naši građani pokazuju prema nema.

Dodao je da veruje da će u 2018. godini napraviti ono što se od njih očekuje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sole

    6. januar 2018 | 18:06

    ponosan na onoliko poklanih,proteranih Srba sa svog ognjista.Nosi se u tri lepe i u Vatkan,semeniste,genocidu jedan.....

  • Ccc

    6. januar 2018 | 23:23

    Licemer tako su nas napadali za praznike isto ovakve gluposti pricali i ubijali. Ja ovom coveku ne verujem jer ni on covek ne sme biti od ovih njegovih. U procesu je dokazivanja.

  • renata

    6. januar 2018 | 18:13

    jos im nedostaje Bora Drljaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA