KOLINDA SKANDAL MAJSTOR! Kako je za 3 godine upropastila odnose Hrvatske i Srbije

Pretprošle godine dogodio se i takozvani "čokoskandal", posle kog je ostalo nejasno čime je Kolinda više isprovocirala Hrvate

  • 21

Tačno tri godine od inauguracije predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović navršene su juče. Tokom te tri godine predsednica je iza sebe imala veliki broj skandala, a ovo su samo neki od njih, piše index.hr.

"Ona hoda na visokim petama, rešava sve probleme, ona je super, tu nema dileme": Kolinda dobila pesmu

Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Početkom aprila čestitala je srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi izjavivši da je "uverena da će uspešno raditi za napredak Srbije". U prvom govoru koji je održala kao predsednica Hrvatske Kolinda je rekla da će se truditi da izgradi dobre odnose sa Srbijom, ali i Vojvodinom.

ČOKOSKANDAL SA SRPSKIM SLATKIŠIMA

A pretprošle godine dogodio se i takozvani "čokoskandal", posle kog je ostalo nejasno čime je Kolinda više isprovocirala Hrvate. Time što je podelila deci iz vrtića srpske čokadice ili time što je u maniru severnokorejskog diktatora deci poklonila i svoju fotografiju sa potpisom otisnutim zlatnim slovima.

Krajem juna Kolinda, koja je ujedno i studentkinja na doktorskim studijama na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, našla je shodnim da se požali se na bolove u leđima i neudobne drvene stolice na fakultetu, ali ni bol u leđima nije je sprečio da ode na inauguraciju Aleksandra Vučića u Beograd. Novi srpski predsednik njen je dolazak, naravno, iskoristio kako bi ponosno izjavio da je Hrvatska time pokazala poštovanje prema Srbiji.

Printskrin: Tanjug

U januaru Kolinda je počastila samu sebe privatnim putovanjem u SAD na račun građana Hrvatske. Naime, hrvatska predsednica prekinula je tradiciju svojih prethodnika Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, koji su Novu godinu uredno dočekivali u Hrvatskoj i otišla u SAD. Šta je tamo tačno radila, ne zna se do dana današnjeg, dobrim delom i zbog činjenice da je njena poseta proglašena - državnom tajnom.

SVI KOJIMA NIJE DOBRO MOGU DA IDU

Istog meseca Kolinda je dala intervju za austrijski dnevni list Kleine Zeitung, u kom je izjavila da "Hrvatsku mogu da napuste svi oni koji misle da im ovde nije dobro".

Nadalje, u trenucima kad su u samo dve sedmice u Zagrebu napadnuti pripadnici LGBT zajednice, osnivač srpskog muzičkog festivala Exit i prostorije navijača Hajduka, Kolinda je tvrdila da u Hrvatskoj "nije došlo do porasta netolerancije, nego upravo suprotno". Nedugo zatim Kolinda je osudila fašistički skup organizovan u centru Zagreba, ali pritom nije zaboravila da napadne medije koji, prema njenom mišljenju, "marginalnim pokretima ne bi smeli da daju toliku pažnju".

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nedugo zatim dala je još jedan intervju u kom je izrekla niz potpuno suludih teza - od toga da Crkva ne tretira žene kao građane drugog reda, preko toga da političari imaju jednako pravo na privatnost kao i svi ostali, pa sve do toga da je mediji - mobinguju.

SKIDANJE GAĆA

Uz to je priznala da na Fejsbuku često reaguje "iz strasti", a vrhunac je ipak bila rečenica da Hrvatska ne bi trebala da skida gaće ni pred kime, aludirajući pritom na oštru osudu koju je američka ambasada uputila posle neonacističkog marša po centru Zagreba.

Krajem maja Kolinda je građane Hrvatske "počastila" još jednom blamažom. Naime, na samitu NATO u Briselu hrvatska predsednica uporno je pokušavala da se progura do američkog predsednika Donalda Trampa, a njeno guranje uhvatile su kamere. Način na koji je gledala Trampa pošto je uspela da stane u njegovu blizinu najbolje je uopšte ne komentarisati, jer slike govore sve. Da stvar bude još gora, Kolinda je kasnije izjavila da je laktanjem do Trampa - "radila svoj posao".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U oktobru se u Moskvi srela s ruskim predsednikom Putinom, a on je bez najave na taj sastanak pozvao i šefa ruske Sberbanke, kojoj posrnuli Agrokor duguje više od milijardu evra. Kolinda se tada ponudila da bude posrednik između Sberbanke i "ovlašćenih institucija", da bi nedugo nakon toga izjavila da nije "ni ovlašćena ni kompetentna" za nuđenje rešenja problema u tom sporu.

POZVALA PATRIJARHA U GOSTE

Dok je bila u Rusiji, nije zaboravila u Hrvatsku da pozove ruskog patrijarha Kirila, čoveka koji tvrdi da su homoseksualci - znak apokalipse.

Koliko poštuje UN-ov Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, Kolinda je pokazala i u govoru pred Savetom bezbednosti UN, u kom je oštro kritikovala Haški sud. Predsednica je, uz to, izjavila da nema nameru da oduzme odličja Slobodanu Praljku i ostalim ratnim zločincima, uprkos zakonskim propisima koji je na to obavezuju.

Populizam je Kolindi ionako važniji od tamo nekih zakona, piše index.hr.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    12. januar 2018 | 20:25

    Kraljica Balkana i 39 najmoćnija žena sveta po Forbsovoj listi!

  • CROX

    12. januar 2018 | 19:58

    Ne treba nam nikakav odnos sa vama!

  • mix

    12. januar 2018 | 20:08

    To je vrlo opasna osoba, veliki neprijatelj Srbije.To je zadojeni nato zaljubljenik i njegov verni spijun sa Balkana i glavni savetik po pitanju nato operacija, mirnodopskih i vojnih, sa Balkana. Ponavljam, vrlo opasna osoba ,koja ide svake godine kriomice u Centralu na konsultacije i dopunsko pudlanje! Sve to Srbija treba da ima u vidu!Srbija mora da se prema Croatama postavi kao stara, tradicionalna drzava sa svojim regionalnim i sirim interesima i nista im popustati,naprotiv! Uvek mora imati vrlo cvrst stav po svim pitanjima. Ne zaboravimo da zapadnim neprijateljima Srbije nisu potrebni nikakvi obavestajni centri u Srbiji, oni dobijaju sve sto trebaju od info iz Zgb! To je bilo za vreme ratnih dogadjaja , tako je i danas i nista se nije niti ce za jotu da se promeni!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA