Pored ovog drveta svako zastane, prekrsti se i pomoli: Iza izrezbarene ikone Bogorodice krije se tragedija zaljubljenog para (FOTO)

Jedno drvo u centru Skoplja svedoči o tragičnom događaju zaljubljenog para. Ikona svete Bogorodice urezana je na drvetu kao opomena svim mladim naraštajima

  • 1

U centru Skoplja postoji jedno drvo pored koga retko ko može da prođe, a da bar na kratko ne zastane, prekrsti se i pomoli za pokoj duše.

Izdaleka, drvo je kao i svako drugo drvo, ali nije. Kada mu se približite, na njemu se može uočiti ikona svete Bogorodice, koju je vešti umetnik izrezbario u samom drvetu.

Na dnu ikone urezan je datum: 09.04.1993. godine, kada se u nesrećnom slučaju mladi zaljubljeni par preselio na onaj svet.

Teška saobraćajna nesreća se dogodila pre 25 godina, samo dva dana nakon velikog crkvenog praznika Blagovesti, koji slavi dan kada je sveti arhangel Gavrilo blagovestio Bogorodicu Dijevu da će roditi Isusa Hrista spasioca sveta. Otud i ime Blagovesti – blage vesti, koji se uvek slavi 7. aprila.

Foto: skopjeinfo.mk

Blage vesti, na žalost, nisu bile za porodice mladića i devojke, koje je u smrt odvela prebrza vožnja.

Osim njihovih porodica, njihova imena danas niko više ne pamti. Ostala je samo zabeležena priča o njihovoj tragičnoj pogibiji, i ikona svete Bogorodice urezana na drvetu kao opomena svim mladim naraštajima.

Zaljubljeni par, mladić i devojka, koji su tada imali po 22 godine, bili su i kolege na poslu. Zajedno su radili u jednom kafiću. I tog kobnog 9. aprila 1993. godine, kao i mnogo puta ranije, nakon završenog posla, u ranim jutarnjim satima seli su u automobil ševrolet korvetu.

Foto: skopjeinfo.mk

Verovatno da bi što pre stigli kući, mladić je malo jače pritisnuo pedalu za gas. Vozilo je naglo poletelo. Mladić nije uspeo na vreme da ga obuzda, pa su se velikom brzinom zabili u drvo pored puta. Oboje su ostali mrtvi na licu mesta.

Nekoliko godina kasnije, na drvetu je osvanula izrezbarena ikona svete Bogorodice u spomen na dva prerano ugašena života. Veruje se da su njenu izradu naručile ožalošćene porodice poginulog mladića i devojke. Ikona se i danas može videti na tom drvetu kao podsetnik da se prebrza vožnja često kobno završava.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA