Nagruvani bicepsi, tetovaže, zlatni krstovi i oružje: Ko su momci iz "Srbske časti" - doktori, vojnici, MMA borci i bivši kriminalci (FOTO)

Ukoliko se dokaže da su nekoga vrbovali, izvodili vojne vežbe ili da su pretnja po bezbednost bilo kojeg stanovnika, predstavnici ovog udruženja kažu da su spremni da idu i na robiju

  • 57

Organizacija "Srbska čast" u poslednjih nekoliko dana digla je veliku prašinu u javnosti. Ova grupa je inače iz Niša, ali je veoma aktivna i na području Republike Srpske. Oni su takođe bili i u Banjuluci prilikom obeležavanja 26 godina od konstituisanja Republike Srpske. Pojedini zvaničnici i mediji iz BiH okarakterisali su ovu organizaciju kao paravojnu, dok njeni predstavnici u RS tvrde da se bave humanitarnim radom.

Ko su članovi organizacije "Srbska čast" i šta su zapravo ciljevi ovog udruženja? (FOTO) (VIDEO)

"Srbska čast" je udruženje osnovano u Nišu pre pet godina i broji više od 40.000 članova. Osnivač Bojan Stojković tvrdi da su humanitarci, ali je za N1 priznao i da u njihovim redovima navodno ima bivših kriminalaca.

Ukoliko se dokaže da su nekoga vrbovali, izvodili vojne vežbe ili da su pretnja po bezbednost bilo kojeg stanovnika spremni su, kažu i na robiju. U suprotnom traže odgovornost ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića i novinara koji su u javnosti plasirali informacije da je "Srbska čast" paravojna formacija.

"Srbska čast" u Republici Srpskoj nema registrovano udruženje, nemaju članstvo već simpatizere zbog čega nije poznat broj sledbenika.

Ako je suditi prema fotografijama sa društvenih mreža ovi momci vole da posećuju teretane, da se druže po kafićima, ali i da se često okupljaju na brojnim događajima i ističući u prvi plan pripadnost svojoj organizaciji. Takođe, pojedini članovi vole da se slikaju sa oružjem, da pokazuju mišiće, ali i svoje automobile.

Međutim, oni ističu da su društvena organizacija, kao i humanitarci koji nisu naoružani. Ističu da su patriote i pravoslavci koji pokušavaju da pomognu svom narodu. Navode da nisu politički orijentisani i da ih niko ne finansira.

Bojan Stojković

Osnivač je ovog udruženja i priznaje da u njihovim redovima navodno ima i bivših krimanalaca, ali da se ova organizacija bavi humanitarnim radom.

- Jesam dobio orden Ruske federacije od Kaljakina, generala, zato što sam vodio proteste protiv NATO-a u Srbiji, a ne zato što sam tamo neke obuke izvršavao u Rusiji - tvrdi Stojković.

Stojković navodi i da su pojedine fotografije nastale i na određenim svečanostima poput obeležavanja godišnjice 63. padobranske brigade. Kaže da "Srbska čast" ima više od 40.000 članova širom sveta, piše N1.

- Kod nas ima i doktora i vojnika i svih pripadnosti. Možete da budete doktor ili ste bivši kriminalac. Svako ima prošlost svoju, važno je da li se pokajao ako je bio loš - smatra Stojković.

U medijima je tvrdio da nema dosije u policiji, što nikada nije dokazano, piše rtvbn.com.

Igor Bilbija

Igor Bilbija, predsednik udruženja "Srbska čast" za N1 je kazao da njegovo udruženje nije politički obojeno.

- Što se tiče Udruženja "Srbska čast", mi nemamo članove, imamo simpatizere. Moj brat ima registrovano Udruženje u Srbiji, mi ovde nemamo ali radimo na tome. Imamo puno simpatizera, mi smo patriotska organizacija, udruženje pravoslavaca, Srba, koja pokušava da pomogne našem narodu u skladu sa našim mogućnostima - kazao je za N1.

 
Објава коју дели Igor Bilbija (@igor_bili) дана

Udruženje je u prošlosti sprovodilo humanitarne akcije, pomagali su socijalno ugroženima hranom i novčano, istakao je u razgovoru Bilbija.

- Kada smo pravili akciju za pomoć dečaku iz Banjaluke, operacija očiju, 1.200 evra su nam poslali Bošnjaci iz Beča. Na moje ime, Igor Bilbija - kaže on.

 
Објава коју дели Igor Bilbija (@igor_bili) дана

Komentarisao je i izjave ministra sigurnosti Dragana Mektića o Udruženju "Srbska čast".

- Da sam ja lično u pitanju ne bih komentarisao. Jer je to bolesna laž. Pošto je organizacija u pitanju, to je bolesna izmišljotina. Napad je to na mene, moju porodicu, moju bezbednost. Ja kao pravoslavac, Srbin, imam drugara Hrvata, Bošnjaka, Albanaca. Oni su se pokazali u ova tri dana, zvali su me privatno. Neki su hteli da dođu i sede sa mnom. Moji Bošnjaci će da vam kažu ko sam i šta sam - ističe on.

Milorad Dodik i SNSD ne finansiraju rad Udruženja, kazao je.

- Ja predsednika Milorada Dodika ne poznajem. Niti on mene. Slikali smo se, čast mi je slikati se sa predsednikom Republike Srpske. Slavio sam Dan RS, slaviću ga dok RS postoji. Nisam ja sam na ulici bio, hiljade su bile. Nismo ništa uradili - kaže on.

 
Објава коју дели Igor Bilbija (@igor_bili) дана

Kaže da se fotografisao u uniformi ali da se nije slikao sa oružjem.

- Slikali smo se sa veteranima u njihovim uniformama ovde ispred udruženja i skinuli ih. A oružje, ne znam o kojem oružju govorite. Ja se sa oružjem nisam ni fotografisao. Ono Bojan što se slikao možete da pitate njega, a to su airsoft klubovi u Srbiji - kaže Igor Bilbija, "Srbska čast RS".

Igor Bilbija je iz Prijedora, i navodno ima pozamašan policijski dosije. Dovode ga u vezu sa zelenašenjem, trgovinom drogom, premlaćivanjem i prostitucijom, kako piše rtvbn.com.

On je za N1 rekao da ima krivični dosije i da daje svima saglasnost da mogu da imaju uvid u njegov dosije. On ističe da je 2014. godine sam izvadio potvrdu da je neosuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Nije želeo da otkrije koja su mu se to krivična dela stavljala na teret.

 
Објава коју дели Igor Bilbija (@igor_bili) дана

Denis Stojnić

Igor Bilbija, predsednik Udruženja "Srbska čast", izjavio je da prijatelja ima iz svih delova BiH i svih nacionalnosti. Među njima je i jedan Sarajlija, ali i drugi jaki momci koji vole da posećuje teretane.

Naime, Bilbija je svojevremeno na svom Instagram profilu objavio nekoliko fotografija sa poznatim MMA borcem i sarajevskim ugostiteljem Denisom Stojnićem.

 
Објава коју дели Igor Bilbija (@igor_bili) дана

Fotografije na kojim poziraju predsednik "Srbske časti" i Stojnić snimljene su u teretani, ali i kafani.

Na fotografiji sa Bilbijom i Stojnićem može se videti i Nermin Ćulum, brat Armina Ćuluma Bokija iz Sanskog mosta koji je na čelu Udruženja Sportski klub UT. Dvojica braće na čelu su i bajkerske organizacije United Tribuns, piše Depo.ba.

Tokom 2017. godine ispred vrata njegove kuće je postavljena bomba, a tokom 2014. godine je uhapšen, ali je oduvek tvrdio da mu je namešteno.

Nermin Ćulum

Nermin Ćulum je, kako piše Faktor.ba, zajedno sa bratom na čelu su bajkerske organizacije United Tribuns, koje je nemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost. Tačnije, proglašeni su za treću najveću opasnost u Evropi. Njegov brat Armin Ćulum zvani Boki nije nepoznat ovdašnjoj policiji, ali ni policijskim agencijama širom Evrope.

Policija Unsko-sanskog kantona pretresla je krajem 2016. godine prostorije "Udruženja Sportski klub UT" u Prijedorskoj ulici u Sanskom Mostu, u vlasništvu Armina Ćuluma Bokija.

 
A post shared by Nermin Culum (@culumnermin) on

Prema nezvaničnim informacijama, policija je pretresala prostorije kluba u potrazi za nelegalnim oružjem. Pretresi su vršeni na osnovu naredbe Opštinskog suda u Sanskom Mostu, a po zahtevu Tužilaštva USK, koje provodi istragu zbog sumnje na počinjenje krivičnog dela, potvrđeno je za Faktor.ba iz Suda.

 
Објава коју дели Nermin Culum (@culumnermin) дана

Strah vlasti u BiH

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je 12. januara potvrdio pisanje jednog sarajevskog portala da obaveštajno-sigurnosne službe BiH raspolažu saznanjima da udruženje "Srbska čast" radi na formiranju paravojne formacije u Republici Srpskoj.

- Raspolažemo tim informacijama već duže vreme. Prikupili smo dosta informacija vezano za to - rekao je Mektić za portal Klix.ba. Humanitarci, rekao je, ne oblače ratne uniforme i ne nose oružje.

- Na RTRS-u je nedavno bilo humanitarno veče... Bili su tu predsednik RS, premijerka i ostali... I niko nije bio u vojnoj uniformi. Zašto nisu i oni obukli vojne uniforme, zašto se nisu istetovirali i nabildovali i pokazivali oružje - zapitao je Mektić.

On je kazao da je ovo pokušaj da se obmanu narod i građani. Ministar je rekao da ga formiranje paravojnih formacija podseća na početak rata.

Mektić je rekao i da su članovi Srbske časti "okupirali" jedan kafić u Banjaluci pre defilea 9. januara te zapitao zašto se institucije RS nisu ogradile od toga, prenose Agencije.

- U jednom kafiću, pre nego će izaći na paradu, zaposeli su čitav kafić. To je bio strah i trepet, samo što nisu počeli legitimisati ljude. Kakve to veze ima sa insitucijama RS? Zašto se institucije RS ne ograde od takvih pojava? Oni su ih čak i pozvali, pokušali da ih podvedu pod Veterane RS - rekao je Mektić, preneo je sarajevski portal Klix.

MUP Republike Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske do sada nije imalo saznanja ili prijava o nelegalnim delovanjima ili aktivnostima Udruženja "Srbska čast", navode "Nezavisne novine" pozivajući se na Srnu.

- Prema raspoloživim saznanjima, ne postoji Interpolova poternica u vezi sa licima bliskim ovom udruženju - navode u MUP-u Srpske.

U MUP-u dodaju da nisu utvrđeni bilo kakvi propusti zbog kontakata ove organizacije sa štićenim ličnostima Republike Srpske, prenose Agencije.

Resorni ministar Dragan Lukač ranije je rekao za RTRS da na teritoriji Republike Srpske nema paravojnih jedinica, niti bi MUP dozvolio njihovo formiranje, te da će MUP, ako ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić dostavi takve podatke, uhapsiti i razoružati pripadnike bilo koje paravojne jedinice.

Dodik o organizaciji "Srbska čast"

Govoreći o organizaciji “Srbska čast”, Dodik je rekao da je video neku navodnu sliku na kojoj je bio sa njima, ali da nema informacija da se radi o nekakvoj paravnoj formaciji ili ljudima iz kriminalnog miljea, prenosi N1.

- Nema nijedne informacije o protivzakonitom delovanju te organizacije, a svi koji pričaju nešto negativno o njima nemaju nikakav dokaz i potpore da je reč o paravojsci. U Republici Srpskoj nema nikakvih paravojnih formacija, ta priča služi za dnevno-političke potrebe da se diskvalifikuje obeležavanje Dana Republike i da se stavi ljaga na sam taj dan - poručuje predsednik RS.

Izneo je i kritike na račun ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića koji je, kako kaže, izašao sa neproverenim podacima, što “uliva loš osećaj kod ljudi”.

- Kada jedan ministar izađe i kaže nešto kao što je Mektić ovih dana, za to trebaju dokazi, a ne da ga novinari hrane informacijama ili slikama - naveo je Dodik.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novak

    17. januar 2018 | 14:57

    Vidjao sam ovakve dobrovoljce i '99-te,pa kada je krenulo prvo peglanje iz vazduha po nama nisu znali gde je levo.Otisli na polozaje bez pola licne opreme.

  • Ratomir

    17. januar 2018 | 15:15

    Vidi ga pored američkog hamera i američkog staforda, promašio si stajling! Mesto ti je ispred nekog noćnog kluba u Beču u turskom becirku medju muslimanima!

  • 1989

    17. januar 2018 | 14:46

    Ajde uputite im poziv za vojnu vezbu,pa da vidimo koliko ce njih morati da odnese tetki lek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA