Kolindinu tajnu posetu selima u BiH Hrvati dočekali u neverici: "Kraljica Balkana se krije na mestu tragedije, a onda se krevelji po Fejsu!" (FOTO) (VIDEO)

Hrvatskoj predsednici u jednom trenutku niko nije mogao da uđe u trag

  • 6

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uspela je da postigne nešto što niko pre nje nije - da zbuni sve građane iz komšiluka.

Mediji i javnost ne mogu zdravom logikom da objasne zbog čega je nekoliko puta pretumbavala vreme upravo okončane posete Bosni i Hercegovini i zašto se krila kada je išla u Ahmiće i Križančevo selo.

Prvo je umesto u utorak 16. januara u Sarajevo došla u sredu. Niko od medija u BiH nije dobio informaciju zašto je pomerila dolazak.

- Zaista ne znam šta se događa - rezignirano je konstatovao Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, a onda joj se "osvetio" narednog jutra kada se nije pojavio na Kolindinom dočeku na Butmiru.

Potom se susrela sa majkama Srebrenice s kojima se srdačno izgrlila i izljubila iako su je one pre samo nekoliko meseci napadale.

Na kraju je opet nenajavljeno tajno otišla u Ahmiće i Križančevo selo. Nenajavljena Kolindina poseta pomenutim lokacijama izazvala je podeljene reakcije hrvatske javnosti, a pitanje koje se postavlja je zašto je to "učinila tajno".

"Bravo, predsednice, tako se to radi"

Grabar Kitarović poručila je da je u Ahmićima i Križančevom selu iskazala pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni.

- Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajni zadatak nas i svih budućih generacija. Ja na takva mesta pijeteta volim da odlazim u tišini i jednostavno se poklonim žrtvama, razmišljam o prošlosti, ali pre svega s nadom da se ta prošlost nikada ne ponovi - rekla je hrvatska predsednica.

Hrvatski portal Dnevno navodi da počast žrtvama u Ahmićima nije samo lični i politički čin predsednice Republike, nego i civilizacijski iskorak koji treba pohvaliti.

SKANDAL: Kolinda u Vukovar došla u ustaškim čizmama, a kad su je pitali zbog čega ih je obula, evo šta je odgovorila!

- Najbolji način razoružavanja neprijatelja je u prihvaćanju nepobitnih činjenica, što naravno ne znači da automatski prihvatamo izmišljeni i konstruisani kontekst. Velika je razlika između toga što je učinila predsednica Kolinda Grabar-Kitarović i onoga što su radili njeni prethodnici, pogotovo Stjepan Mesić. Tanka je granica između poštovanja ljudskih života i nacionalne izdaje. Hrvatska konačno ima predsednicu, državnicu novog kova koja je kadra voditi hrvatsku spoljnu politiku - konstatuje se u komentaru na portalu Dnevno.

Foto: Tanjug/AP

"Na mesto tragedije ide tajno, a onda se krevelji na Fejsu"

Kolindinu posetu Ahmićima danas je kritikovao nekadašnji SDP-ov ministar branitelja Predrag Fred Matić.

- Ne možeš posetiti mesto tragedije tajno i kreveljiti se za slikanje na Fejsu. To je tako licemerno. Tamo se ne ide uz pompu, ali se ide javno. Ona je predsednica države, predstavlja našu državu. Puno ljudi je sramota zbog Ahmića, i mene. A ona ode tamo tajno jer jede i pije s (Dariom) Kordićem - oštro je reagovao Matić na N1 televiziji.

Kordić je bio visoki oficir HVO koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina u Ahmićima, a nakon izdržane dve trećine kazne pušten je na slobodu.

Prema njegovim rečima, slično se ponela i prošlog leta kada je obišla Kornate.

- Zašto je išla na Kornate, i tamo mahala i veselila se, a pre toga je plakala zajedno s majkama vatrogasaca. Takav je i Bakir Izetbegović. Pitali su ga da li bi išao u Križančevo selo. Rekao je da bi. Pa od Križančeva je prošlo 25 godina! Što nije otišao već?! - zapitao je nekadašnji ministar branitelja.

Nasmejana Kolinda se fotkala u Borovu sa "zengama", ponovo. Hrvati je napali da "prikuplja jeftine poltičke poene" (FOTO)

"Ovo nije Kolinda, ovo je Tramp!"

U međuvremenu na Jutjubu je procureo video, koji su objavili neki hrvatski mediji, u kojem se vidi kako nepregledna kolona crnih automobila, policijskih kombija i policajaca sa dugim cevima štiti hrvatsku predsednicu koja je za tu priliku odabrala jarko crvenu čipkanu hailjinu.

Objavljeni snimak propraćen je komentarom: "A vidi joj obezbeđenja, k''o da je Donald Tramp".

Jutarnji je tim povodom konstatovao da obezbeđenje zavisi od protokola zemlja domaćina, te da ovako veliku sigurnosnu kolonu ne treba zamerati Kitarovićevoj, koja, kako se navodi, verovatno na to nije mogla imati uticaj.

Od "ista si kao Srbi" do "Kraljice naša"

Kolindin susret sa majkama Srebrenice protekao je u daleko pozitivnijem tonu nego što su to i najveći optimisti očekivali.

Puno će još vode proći Dunavom pre nego što će Hrvatska i Srbija biti prijateljske zemlje: Šokantna izjava hrvatske predsednice u Vukovaru

Pre samo 6 meseci, ove žene napadale su hrvatsku predsednicu nakon što je rekla da je BiH "uporište islamističkih radikala".

- Takve izjave dolazile su pre rata iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da smo Vas nekad smatrale i oslovljavale ’kraljicom Balkana‘ i u Vama videle nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile - stoji u pismu koje je Kolinda dobila početkom septembra prošle godine.

Ove nedelje "kraljica Balkana" uspešno je povratila svoj nadimak.

- Ona je jedina žena na Balkanu koja je predsednica jedne države, važne države i bez obzira na sve ona za nas ostaje 'Kraljica Balkana'. Naša reakcija je bila upozorenje da je sve ono što je govorila uvredilo i nas, ali danas smo razgovarale. Ona to nije rekla nama majkama direktno. Mi njoj jesmo zamerile, ali se nismo naljutile - kazala je Munira Subašić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA