Šverc droge odlazi u prošlost, novi biznis cveta u Hercegovini: Evo koliko uzimaju za prebacivanje migranata od Bileće do Mostara

Migraciona bezbednost u BiH u drugoj polovini 2017. bila je posebno opterećena pojačanim trendom u pokušajima migranata da se preko teritorije BiH prebacuju u države EU

  • 1

U nelegalno prebacivanje migranata na takozvanoj Balkanskoj ruti uključuju se grupe i pojedinci koji su do sada krijumčarili narkotike, uglavnom skank, ali i oružje.

Misterija aviona punog migranata: Sleteo u Mađarsku, ni traga pilotu, ni posadi (FOTO) (VIDEO)

Trenutno je Hercegovina najunosnije područje za prevoz migranata, pa nekadašnji šverceri droge sada za prebacivanje migranata od Bileće do Mostara naplaćaju minimalno 100 evra.

Migraciona bezbednost u BiH u drugoj polovini 2017. bila je posebno opterećena pojačanim trendom u pokušajima migranata da se preko teritorije BiH prebacuju u države EU. Time je u znatnoj meri osnaženo krijumčarenje, a pri tom su zamenjene vrste kriminalnih aktivnosti, navodi se u izveštaju Centra za društvena istraživanja "Global Analitika" iz Sarajeva.

- Krijumčarenje migranata postaje unosnije, a po mišljenju krijumčara i manje rizičan kriminal, jer se za prebacivanje migranata npr. od Bileće do Mostara naplaćuje minimalno 100 evra po osobi. U tom krijumčarenju migranti često budu prevareni ili čak opljačkani, što je teško dokazivo. Prema sadašnjim pokazateljima, ovaj trend korištenja teritorija BiH za kretanje migranata prema državama EU i zapadne Europe će se nastaviti i u 2018. godini, te je na vlastima BiH da u što skorije vreme naprave adekvatne multisektoralne planove i mere na suzbijanju ove pojave - kaže u razgovoru za Fenu direktor CDI Global Analitika Anesa Agović.

U Godišnjoj analizi bezbednosnih događanja u BiH, iz perspektive civilnog društva, a koju je uradio CDI Global Analitika, dat je osvrt na aktualne društvene pojave koje su uicale u 2017. i koje mogu u ovoj i narednim godinama uticati na bezbednosnu situaciju u BiH.

Pogledajte kako je mađarska policija pronašla pun avion migranata:

Daljinac

(Telegraf.rs/Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki

    24. januar 2018 | 09:28

    Ovo je velika zalost sta se sa narodom radi ne zaboravite da se sve u zivotu vraca i svi su na kraju platili zivotom ili vam uniste familije kako radis tako ti se vrati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA