Policija upala u vilu u Zagrebu i zatekla u njoj 60 Kineza: Obećali im laku zaradu, a onda su im oduzeli dokumenta i terali ih da varaju ljude (VIDEO)

Osumnjičeni su prisiljavali Kineze da rade u kol-centrima

  • 0

Zajedničkom akcijom slovenačkog i hrvatskog MUP-a prekinut je međunarodni lanac organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom ljudima.

Hapšenje zbog trgovine ljudskim organima na Kosovu: Pao državljanin Izraela na Kipru

Hrvatski MUP je saopštio da su njegovi policijski službenici u koordinaciji sa državnim tužilaštvom Velike Gorici sprovodili istragu zbog sumnje u eksploataciju većeg broja ljudi, državljana NR Kine.

KORISTILI STRANE DRŽAVLJANE ZA ILEGALNE POSLOVE

Osumnjičeni su, kako se navodi, Kineze prisiljavali da rade u kol-centrima, učestvujući na taj način u kriminalnim prevarama. U akciju je uključena i slovenačka policija s obzirom na to da su kol-centri bili i u Mariboru i u Ljubljani, prenosi hrvatski portal Index.

Slovenački mediji su ranije objavili da je tamošnji MUP otkrio međunarodnu zločinačku organizaciju koja se bavi trgovinom ljudima, prisiljavajući strane državljane da rade ilegalne poslove u kol-centrima širom sveta.

Printskrin/Youtube: Index.hr Portal

KINEZI ZAROBLJENI U DVE VILE

Kinezi su bili zarobljeni u dve vile na širem zagrebačkom području, u jednoj od 800 kvadrata zatečena su 42 Kineza, u drugoj od 400 kvadrata zatečeno je 19 kineskih državljana. Od te brojke, dvojica Kineza bili su čuvari i radili su za Hrvate koji su vodili operaciju. Jedan 48-godišnji Hrvat osumnjičen je da je unajmio te dve kuće koje su bile opremljene tek minimalnim uslovima potrebnim za stanovanje, dok je drugi, 51-godišnjak s područja Zagreba, žrtve dovezao u Republiku Hrvatsku.

Namamili su ih obećanjima o lakoj i legalnoj zaradi, a onda su ih zarobili, oduzeli dokumente i terali da za njih mesecima obavljaju kompjuterske prevare.

Printskrin: Youtube / Index.hr Portal

Policija je započela koordinisanu akciju upada u obe vile, a cilj je bio da se žrtve zateknu dok čine kompjutersku prevaru.

- Radilo se o površinski velikim objektima pa je angažovan veliki broj pripadnika interventne policije. Nasilno su ušli u dva objekta na području Zagreba. Trebalo je da što pre uđu i iskontrolišu situaciju, da bi sprečili uništavanje dokaza. Jedan policajac povređen je prilikom upada - rekao je Damir Barić, zapovednik interventne policije.

Pogledajte policijsku akciju u Zagrebu:

A pogledajte kakvi su rezultati srpskog MUP-a u protekloj godini:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA