≫ 

"Hrvati su u depresiji, nestaju, a i dalje se hrane ratom": Nemci o hrvatskim uzavrelim strastima

Nemački javni radio u oštrom tonu iskritikovao naše komšije za koje ne veruje da u 21. veku razmišljaju na tako radikalan način

  • 16

Nemački javni radio, Deutschlandfunk (DF), opisao je Hrvatsku u velikom članku "Hrvatska nerešena istorija" kao zemlju koja u 5 godina članstva u EU uopšte nije napredovala i u kojoj radikalna desnica i dalje uzdrmava društvo.

- Rat, neprijatelj, domovina, narod, izdaja – to su ključni izrazi iz radikalnog političkog rečnika koji se i dalje koriste uz uzavrele strasti. Premijer Hrvatske je posle samoubistva Slobodana Praljka pričao o dubokoj moralnoj nepravdi. Pritom nije mislio na logore za ubijanje i bombardovanje stambenih četvrti za šta je general osuđen. Nepravednom je smatrao presudu - zaključio je Norbert Mapes-Nidik, novinar DF.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On dodaje kako su sve češće rasprave u javnosti s izrazima poput rata, neprijatelja, domovine, naroda i izdaje.

- Hrvatska nije našla način da svoj nacionalni identitet počne graditi na temelju nekih pozitivnih stvari i sada je jasno da je gotova faza uzbuđenosti pred reformama kojom je godinama orkestrovao HDZ. Stanje u Hrvatskoj je "sindrom". U današnjoj Hrvatskoj stvari poput Evrope, izgradnje, demokratije – deluju nestvarno i često se citiraju izrazito cinično. Čak 22 godine nakon kraja rata i nakon 26 godina nezavisnosti u Hrvatskoj niko više nije ničim oduševljen - prenosi hrvatski Ekspres reči Mapesa-Nidika.

Hag poljuljao ugled "oca hrvatske nacije": Otkrio nezgodnu zaostavštinu Franje Tuđmana

Izdavač i esejist Nenad Popović najuverljivijim mogućim primerom argumentuje tvrdnje DF-a.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

- Široka javnost, tzv. stanovništvo, nije masovno pohrlilo na obeležavanje 'Sećanja na Slobodana Praljka'. Parkirališta rezervisana za tu namenu, ostala su prazna. Iz najdalje provincije stigla su samo 3 autobusa.

Nemački radio zgražava se na neobično važnoj ulozi "branitelja" u životu Hrvatske.

- Udruženja ratnih veterana predstavljaju 500.000 ljudi, što je za zemlju od nešto malo više od 4 miliona stanovnika, fantastično preterana brojka". Izraz "branitelj" je novohrvatski izraz, a udruženja bude nad ispunjavanjem njihovih zahteva, očuvanjem njihove slave i slikom njihovih neprijatelja. U politici se takvim veteranima suprotstavlja malo ko. Govori o trijumfalnoj pobedi nad velikosrpskom agresijom i o junačkoj odbrani, podležu strogim pravilima izražavanja - kaže Mapes-Nidik.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

Dalje se u tekstu naglašava uspon radikalnih nacionalista od 2012. godine još od doba kad je Hrvatska imala vladu socijaldemokrata i levih liberala i kada je Tomislav Karamarko, samo zbog tek pokojeg procenta na izborima više, okupio oko sebe radikale.

I pobedio je uprkos korupcijskim aferama oko sebe. Da bi nakon samo pola godine i nakon najnovije afere morao da ode.

- On je otišao, ali se nije ništa promenilo dolaskom Andreja Plenkovića. On pripada, recimo tako, umerenom, centrističkom, proevropskom krilu HDZ-a. Ali iako je predsednik stranke, nije mu uspelo da se distancira od takvog načina izražavanja koji se godinama razvijao i koji je postao sastavni deo partijskog identiteta, pa i cele Hrvatske dok je HDZ vodi - smatra DF.

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Oksana Toskić

Potom se Nemci osvrću i na Milorada Pupovca.

- Kad je Milorad Pupovac o napadima, poniženjima i vređanjima Srba izvestio predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, ona je sve to odbacila. Na primanju za Novu godinu SNV-a, što je uobičajeno za predsednika, ona se demonstrativno držala po strani. Dok je Franjo Tuđman bio živ, ustaše su slovile za zločinačku organizaciju. Tuđman je sada odavno mrtav i odjednom istoričari tvrde da u Jasenovcu nije bilo zločina, ali svakako da su zločine činili neki drugi, da je NDH to morala zbog Nemačke, ili da su tamo bili zatočeni pobunjenici, pa su sami krivi - zaključuje DF.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA