Robijaši nikad srećniji, danas polako počinju da se prazne makedonski zatvori: Ko ostane, kaznu neće ni osetiti (FOTO)

Zakonom o amnestiji je obuhvaćeno oko 800 zatvorenika, dok će iza rešetaka, ali sa umanjenom kaznom za 30 odsto ostati 3.097 osuđenih osoba

  • 4

Makedonski zatvori od danas polako počinju da se prazne, a razloga za radost ima oko 4.000 robijaša obuhvaćenih Zakonom o amnestiji, koji je danas stupio na snagu. Iz kazamata će biti pušteno oko 800 zatvorenika, dok je drugim 3.097 osuđenim osobama zatvorska kazna smanjena za 30 odsto.

Najgori zatvori Balkana: U Idrizovu rasulo i smanjene kazne, cinkare u Zenici siluju, "Glina" preti "gumenim sobama", a Spuž - pesnicama (VIDEO)

Foto: Vlada MK

Amnestirani zatvorenici neće svi odjednom biti pušteni iz zatvora, već će dinamika njihovog puštanja na slobodu zavisiti od sudova. Zatvori će od ponedeljka početi da dostavljaju dosijee osuđenika sudovima koji su im izrekli presude.

Foto: fokus.mk

- U roku od pet dana nakon dobijenog obaveštenja, sudovi treba da pripreme rešenje, a osoba koja ispunjava uslove za amnestiju biće pušteno iz zatvora - objašnjava Jovica Stojković, direktor Uprave za izvršavanje sankcija, pod čijom ingerencijom se nalaze svi zatvoru u Makedoniji.

Foto: TV Telma

To znači da neće biti grupnog puštanja svih zatvorenika odjednom, već kako koji osuđenik dobije rešenje o amnestiji iz suda, tako će biti pušten na slobodu.

Foto: TV Telma

Zakonom o amnestiji je obuhvaćeno oko 800 zatvorenika, dok će iza rešetaka, ali sa umanjenom kaznom za 30 odsto ostati 3.097 osuđenih osoba.

Foto: TV Telma

U najvećem makedonskom zatvoru Idrizovo u Skoplju, gde kaznu zatvora izdržava ukupno 1.754 osuđenika, novom Zakonu o amenstiji obradovaće se čak 1.438 osoba. Od tog broja - 621 su Makedonci, 569 Albanci, 257 Romi i 26 Srba i pripadnika drugih nacionalnosti.

Foto: TV Telma

Zakon o amnestiji je donet 15. januara, a cilj je da se omogući proces resocijalizacije i socijalne readaptacije oduđenih lica sa jedne strane, a sa druge da se rasterete prenatrpani zatvori.

Foto: TV Telma

- Amnestijom su obuhvaćeni zatvorenici osuđeni za lakša krivična dela. Počinioci teških krivičnih dela ne mogu biti amnestirani - izjavio je ministar MUP, Oliver Spasovski.

Foto: TV Telma

Sa ovim zakonom na slobodu će biti puštene osobe kojima je bila izrečena kazna do 6 meseci zatvora. Onima koji su dobili iznad šest meseci, kazna će biti smanjena za 30 odsto.

Foto: sdk.mk

Amnestija se ne odnosi na lica osuđena na doživotni zatvor, za ubistvo, silovanje i pedofiliju, za terorizam, za krivična dela protiv države, javnog reda i mira, za krivična dela protiv izbora i glasanja, posredovanja u prostituciji, zločinačkog udruživanja, kao i za krivična dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

Foto: sdk.mk

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA