≫ 

Pitao je da li me moj muž, kada me prvi put j****, to učinio spreda ili zg***: Ispovest Lane koju je lekar iz košmara napao tokom pregleda (VIDEO)

Lana ovakav pristup ni u snu nije očekivala, ali svaka njegova iduća rečenica bila je sve šokantnija

  • 21

Za Lanu Tovarlaža Žugec i Ivicu Milanju rutinski pregled kod istog ortopeda u Kliničkoj bolnici Dubrava pretvorio se u pravu noćnu moru. Ivica je svoju proživeo pre tri godine, a Lana pre 20-ak dana. Emisija "Provjereno" je istražila slučaj ovog lekara na čiji rad brojni pacijenti imaju pritužbe zbog njegove "nestručnosti i neprimerenog ponašanja".

Nisam ginekolog, ali mogu da pogledam: Predstavljao se kao lekar kako bi pipkao i gledao zgodne žene, ali to nije najgore (VIDEO)

- Žalosno je to što ta priča traje od 2011. godine i nije se dogodila samo meni, a taj doktor i dalje radi i nije kažnjen onako kako je zaslužio - kaže Lana.

- Nakon što sam ušla u ordinaciju nema tu "dobar dan, izvolite, što vam je?" Njegov prvi komentar je bio: "A zašto ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, šta vam treba, penzija ili bolovanje? Njegova poštapalica je: "Moliiiim? Hajdemo na hrvatskom i ispočetka, dobar dan gospođo, šta niste razumeli?'" Dijagnozu je već imala. Reč je o skoliozi. Bolovi u leđima postajali su sve jači pa je pomoć potražila u zagrebačkoj KB Dubrava. Na pregled je stigla sa kompletnom dokumentacijom i ranije urađenim analizama.

"Koji k*** ste išli kod fizijatra, oni tako i ničemu ne služe, zašto niste odmah došli kod mene", odmah joj je kazao. Ali, to je bio samo uvod, piše Dnevnik.hr.

Lana Tovarlaž Žugec i Ivica Milanja Printskrin: Provjereno/Dnevnik.hr

- Čitavo vreme je spominjao da imam ogromne grudi. Ne znam spada li to u redovni ortopedski pregled. U jednom me trenutku pitao, da li znam da od rođenja imam grbu - rekla je ona.

Lana ovakav pristup ni u snu nije očekivala, ali svaka njegova iduća rečenica bila je sve šokantnija.

- Pitao me sledeće, citiram, pre toga me pitao jesam li udata i da li imam decu, na što sam rekla da, da. Pa me pitao da li su mi i deca grbava, i onda je pitao da li me moj muž, kada me prvi put j***, to učinio spreda ili zg*** jer ako je bilo zg*** onda je morao da vidi da sam grbava, a ako je bilo spreda onda sam uspela da ga prevarim. Pa me oženio takvu grbavu - kaže ova žena.

U tom trenutku, kaže, ni sama nije svesna šta se događa. Posle toga šalje je na rendgen, nakon čega se ponovno vraća u ambulantu.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

- Pozvao me da dođem bliže ka njemu, da se nagnem nad kompjuter, da zajedno pogledamo slike, i u jednom je prešao preko tih mojih "ogromnih grudi" rukom i rekao: "Joj, sad bi da nema sestre, sad bi se ovo moglo smatrati da sam vas pipkao". Ja i dalje ne reagujem, ukočena, ne znam, valjda zbog poštovanja prema doktorskoj profesiji, ne reagujem, želeći da to što pre završi - kaže ona.

Na pregledu koji je trebao da bude rutinski, u samo 20-ak minuta doživela je, kaže, najgori oblik poniženja.

- Jednog trena, ovo mi je sad stvarno neprijatno da kažem zato što sam to i uradila, on mi je rekao da se pipnem za č***, ja sam rekla: "Moliiim? Ne razumem o čemu pričate?", a on mi je rekao: "Šta niste dobro čuli? Piptnite se za č***". Kad sam u neverici pitala zašto, rekao je šta u p*** m***** zašto? Hoću li da me on primi i da to uradim.

Ja gledam u sestru, ona je okrenuta, ne gleda me. On kaže: "Čekajte, hoćete da vas ja pipnem ili ćete se vi ipak?" Ja se pipnem, i kaže mi da se drugom rukom pipnem za levi bok i da u isto vreme pritisnem i jedno i drugo mesto.

Sramotno i ponižavajuće. To opet uradim u šoku i ne znam zbog čega, možda spada u neki redovan pregled, da je to isto ne znam, i tu se dižem i kažem dosta - ističe ova žena.

Na izlazu susreće i sestru, koja je sve vreme bila prisutna.

Foto: Profimedia

- Prišla sam joj onako uplakana i pitala: "Hoćete mi molim vas reći ponaša li se on tako prema svim pacijentima ili sam ja imala tu izuzetnu čast", na šta je ona odgovorila da se on tako ponaša prema svima - kaže ona.

Nakon toga zaputila se u kancelariju direktora, kojeg nije pronašla, kao ni šefa ortopedije. Ali zato opet sreće lekara.

- U tom času je on pomalo zaprepašćen što me vidi jer misli da sam odavno otišla kući. Vrlo je ljubazan i pita me: "Izvolite, gospođo?" Ja kažem: "Tražim vašeg šefa, gospodine doktore, da bih vas istog trena prijavila za besramno, nedopušteno, vulgarno, neprofesionalno ponašanje".

Potom je kazao kako nemam za to dokaza. Non-stop je govorio: "Mogu vam još nešto reći, mogu vam još nešto reći", a ja sam rekla: "Ne možete, jer ste sve rekli unutra". Na to se okrenuo, ušao u kancelariju i zaključao vrata za sobom. Izašla sam prljava, ponižena, povređena i kao pacijent i kao čovek - kaže ona.

Ništa bolje iskustvo nije imao ni Ivica Milanja.

Lana Tovarlaž Žugec Printskrin: Provjereno/Dnevnik.hr

- Hladan tuš unutra. Doktor je prešao na "ti" momentalno, prostačio je stalno, nije hteo da me sasluša, stalno je prekidao. Na moje reči da me boli koleno vikao je na mene: "Govori hrvatski, šta se praviš pametan, imaš poremećaj ličnosti, ti si narcisoidna osoba!". U početku me nastup iznenadio, ostanete šokirani, kao da vas neko na ulici udari šakom u lice, ne biste se snašli u tom trenutku. Trpeo sam taj razgovor, jedno 20-ak minuta je to trajalo, jer sam hteo da čujem mišljenje. OK, neprofesionalan si, neetičan, nevaspitan, ali želim da čujem šta će biti - kaže on.

Kada je uvredljivi monolog lekara završio, kaže, nije dobio nikakvu novu informaciju o stanju kolena.

- Recite mi šta je sa kolenom, pitao sam. Nije njemu ništa, kaže. Ja kažem, boli me sve više, nekoliko hirurga i ortopeda pre vas reklo je da problem postoji. "Dragi moj Ivica, to ti je sve ovo (pokazuje srednji prst). Ti se proseravaš, nije tu ništa, ti bi hteo ko zna šta od svog života, rekao mi je - kaže on.

Ivica, inače psiholog iz Zadra, uspeo je da se suzdrži i da ne reaguje kako ne bi trebalo, piše Dnevnik.hr.

- Pred kraj sam rekao da ovaj razgovor nema smisla, da sam nezadovoljan. Tu se malo zaustavio i rekao: "Ako si nezadovoljan možeš dobiti natrag svoju knjižicu ili ako želiš mogu ti napisati nalaz" - rekao je on.

Pokupio je knjižicu i odmah napisao žalbu Upravi bolnice.

Foto: Profimedia, Wavebreak

- Mesec dana kasnije dobio sam odgovor koji mi je bio poput hladnog tuša. Ne znam da li me više izbacio iz takta pregled, čekanje na odgovor ili odgovor koji sam dobio.

Doktor i sestra su porekli njegove tvrdnje o neprofesionalnom, prostačkom i neetičnom ponašanju. Odeljenje za pritužbe nije našlo nikakve elemente za sankcije i da li su sledeći odgovor:  "Da smo i našli nekakvo loše postupanje i primenili neku meru protiv doktora, to nažalost ne bi imalo smisla jer taj doktor ima već pet opomena zbog neprofesionalnosti prema pacijentima i to nije urodilo plodom". I pozivaju me da se javim u lekarsku komoru, da oni to unutar bolnice ne mogu da reše - kaže on.

Na pitanje novinara znači li to da bolnica sama priznaje da doktoru ne mogu ništa, ali da imaju saznanja da su se slične stvari događale ili se događaju, Milanja odgovara: "Ne saznanja, nego da su dali pet opomena, to je pisani trag, još pet pacijenata koji su bili jako nezadovoljni".

I ovde je priča za njega završava. Nakon svega, nije imao snage ni volje da isteruje pravdu. A tada je prvi put na internetu potražio detaljnije informacije o navedenom lekaru.Uglavnom se spominje u komentarima na portalu Najdoktor.

"Evo, rutinska kontrola kuka, doktor je bio vulgaran, obraćao mi se sa sad mi se nag***, meni njena g*za dobro izgleda, a vama, sestro? Sada sednite kao da hladite j*ja, sada lezite kako vi žene najviše volite, na leđa, sa jako raširenim nogama".

Ivica Milanja Printskrin: Provjereno/Dnevnik.hr

Ukupna ocena za nivo pomoći, ljubaznost, zakonitost i etičnost je negativna, kao i većina komentara.

"Izvređao me, izvređao mog muža. Pitao ga da li mu se sviđa da bude moj rob, pošto je gurao kolica na kojima sam bila... Obraćao se mom mužu kao da mene nema jer "ženske" su neuračunjive i sa njima se ne može razgovarati..."

"Nakon pregleda kuka na kojem nisam skinula ni pantalone ni cipele zaključio je kako je to sve OK i nadovezao se: 'A i da ne može tu mnogo toga da se učini. Dok služi kuk dobro je'".

"Vulgaran, neprofesionalan, grub... Ako ne morate, savetujem da ga zaobiđete u širokom luku."

Njegovo ponašanje bolnici je dobro poznato. Potvrdili su to u odgovoru na Ivičinu pritužbu. Šta će biti u Laninom slučaju tek će se videti. Njena se prijava našla na kolegijumu tri dana nakon pregleda.

Daljinac

(Telegraf.rs/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ferrari909

    3. februar 2018 | 19:42

    U Srbiji bi mu odavno napravili lobotomiju....mislim otvorili bi mu lobanju za takvo ponašanje prema nečijoj majci , ženi, sestri.....

  • Dia

    3. februar 2018 | 15:25

    KOLIKO JE OVAKIH LEKARA!!! MOGU DA IH NAVEDEM ALI NESMEM!!! Nažalost, pouzdano znam, da su Neke žene ne pristajući na sramne radnje i dijagnoze. Manijaka i alkosa u belim mantilima Slali u Ludnicu, jer. Zaboga. ŽIVCI I UMIŠLJENE BOLESTI,. OVI JOŠ UVEK. RADE I NIKOM NIŠTA Mobig Na nivou

  • Zak

    3. februar 2018 | 15:15

    Eto, sami rekose da nemaju dokaze. Posaljes 10ak ljudi sa skrivenim kamericama i mikrofonima i eto resenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA