ŠANTIĆEVA EMINA DA BUDE BOSANSKA HIMNA? Mnogi žele da konačno dobije tekst, sve ukazuje da od dogovora nema NIŠTA

Analitičari kažu da su velike teškoće da se postigne koncenzus po ovom pitanju jer u zemlji postoje suprotstavljeni nacionalistički stavovi

  • 9

Poslanici glavnih stranaka u Bosni i Hercegovini odbacili su tvrdnje da će njihova zemlja uskoro dobiti tekst koji bi pratio melodiju njihove himne.

Hrvati ubeđeni da su pokradeni: Nemci nam uzeli pesmu i od nje napravili svoju himnu (VIDEO)

- U ovom trenutku stvarno nema teksta sa kojim bi mogli da se slože svi narodi u BiH. Shodno tome, ne postoji tekst koji bi parlament mogao da podrži. Mislim da je ova inicijativa osuđena na neuspeh - rekao je Momčilo Novaković, poslanik Narodnog demokratskog pokreta.

U ponedeljak je na okončanom nastavku 57. sednice Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je zaključak Skupštine Kantona Sarajevo da BiH dobije državnu himnu sa melodijom i tekstom.

Bosna je jedna od nekoliko zemalja u Evropi, zajedno sa Španijom čija himna nema zvanične reči.

Državna himna BiH nekad zvana i Intermezzo, za koju je muziku komponovao Dušan Šestić, na snazi je od 1999. godine.

Njom je zamenjena dotadašnja himna “Jedna si jedina” zbog navodnog isključivanja Srba i Hrvata u tekstu, iako stari tekst himne nije sadržavao nijedno ime etničkih grupa u BiH.

Tako je Bosna i Hercegovina, odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa, dobila novu himnu bez ikakvog teksta. Usvojenu muzičku podlogu komponovao je Banjalučanin Dušan Šestić.

Iako su u međuvremenu pokušavali da dodaju i tekst, taj predlog nije prihvaćen u parlamentu.

Samsudin Mehmedović, poslanik glavne bošnjačke partije, Stranke demokratske akcije, kaže da više nije optimističan po ovom pitanju, s obzirom na opštu političku klimu.

- Budući da je ovo izborna godina i imamo loše političke odnose, nisam optimista, ali vredi pokušati - rekao je on novinarima, pozivajući se na opšte izbore u oktobru.

Aleksandra Pandurević, poslanica iz Srpske demokratske stranke, kaže ova inicijativa nije ništa drugo nego cirkus.

- Već smo pokušali da dođemo do teksta za himnu, ali sve se pretvorilo u farsu. Ovaj put će biti isto - rekla je ona.

Analitičari kažu da su velike teškoće da se postigne konsenzus po ovom pitanju jer u zemlji postoje suprotstavljeni nacionalistički stavovi.

- Mogli bi da se slože da to žele. Tekst himne nije veliki problem ali jeste pogodan za etničku manipulaciju - rekao je Srđan Puhalo, politički analitičar.

Međutim, on ima rešenje.

- Trebali bi da koristimo teskt iz postane bosanske pesme "Emina". To je ljubavna pesma stara 116 godina, o ženi sa zapadne strane grada Mostara, gde danas mahom žive Hrvati, a koju je napisao bosanski Srbin Aleksa šantić - rekao je Puhalo za Balkan Insight.

Daljinac

(Telegraf.rs/Balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Esad

    7. februar 2018 | 14:22

    Nije on Bosanski Srbin,nego Srbin.

  • Рафа

    7. februar 2018 | 14:30

    Тако то кад се измишљају нове државе,нације,....

  • Jeretik

    7. februar 2018 | 22:09

    Nek' potraze inspiraciju u Andricevoj prici , Jelena zena koje nema, o imaginarnoj ( nepostojecoj ) zeni... ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA