15

Na granici sa Srbijom je najočuvanije svetilište islamskog mističnog monaškog reda u Evropi: Legenda kaže da je osnovao Šurak Sulejmana Veličanstvenog (FOTO)

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala

Na izlazu iz Tetova prema Gostivaru, u podnožju Šar planine, na severozapadu Makedonije nalazi se najočuvanije bekteško svetilište u Evropi - tekija Harabati babe, ili Arabati baba teće, kako je nazivaju u Makedoniji. Tekija je poznata i pod imenom Sersem Ali Babina tekija. Izgradnja je počela 1538. godine oko turbeta Sersem Ali Babe, osmanskog derviša, a završio ju je njegov naslednik Arabati baba, koji se smatra za glavnog arhitektu i graditelja tekije, po kome je ona i dobila ime, iako se u mnogim dokumentima Arabati baba tekija naziva po njenom ktitoru - Sersem tekija.

Sva čuda Svetog Nikite: Kažu da ko stane na čarobni kamen, prekrsti se, pomoli i izgovori šta ga muči, želja mu se ispuni (FOTO)

U okviru tekije nalazi se turbe, cvetna bašta, zimski dom, kula osmatračnica, biblioteka, molitvene prostorije, pećnica i kuhinja sa trpezarijom, dve konjušnice, groblje uglednih derviša, vojnički dom, pomoćni objekat, konak i velika mermerna česma unutar drvenog šadrvana.

Foto: Telegraf

Ovaj kompleks, ograđen zidovima visokim 7 metara, jedinstven je na teritoriji Balkana i Male Azije. Do danas je sačuvano desetak planski postavljenih objekata. U centralnom delu tekije se nalaze reprezentativne prostorije za verske obrede, prijem gostiju i život derviša. U južnom delu su se nalazili ekonomski objekti, od kojih su ostali samo temelji, a severni je ograđen visokim zidom na kome je kula i konaci za život.

Foto: Telegraf

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala.

Prema prvoj verziji, kako su nam svojevremeno pričali derviši u tekiji, Ali Baba je bio brat sultanije Mahidevran, supruge sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio šejh visokog ranga u važnoj Dimetoka tekiji, a kada je Mahidevran prognana sa dvora, Ali Baba je proteran, pa je na obroncima Osmanskog carstva, u Tetovo osnovao sopstvenu tekiju.

Foto: Telegraf

Druga verzija kazuje da je Ali Baba bio ministar za verske poslove Osmanskog carstva, koji se odrekao titule da bi živeo prostim životom bekteša. Besan što jedan od njegovih najodanijih sluga odlazi sa dvora, sultan Sulejman je, navodno, kroz dvorsku kapiju viknuo na Alija: „Ako si budala, idi!“ Osmanska reč za „budalu“ je „sersem“, pa je tako od tada ostao nadimak Ali Babe.

Foto: Telegraf

Bez obzira šta je od svega ovoga tačno, činjenica je da je Sersem proputovao celo Osmansko carstvo, sve dok nije stigao podno Šar planine. Tamo je sa svoja četiri učenika u miru ispovedao svoju veru sve do smrti 1538. godine. Nakon toga trojica učenika odlaze, a četvrti, Harabati Baba osniva svetilište u Tetovu, koje i danas slavi život Sersem Ali Babe.

Foto: Telegraf

U drugoj polovini 18. veka, Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša proširuju tekiju. Danas, nažalost, mnoge građevine više ne postoje, a u dvorištu se nalazi kula u kojoj je, u karantinu, živela Fatima, najmlađa ćerka Abdurahman Paše, koja je bolovala od tuberkuloze.

Bekteši su islamski sufijski red koji potiče iz 13. veka, a derviši su bili čuveni kao plemeniti, mirni i gostoljubivi ljudi, u šta smo se u više navrata i sami uverili.

Foto: Telegraf

- Bekteši su islamski mistični monaški red koji sledi tarikat. Islam ima četiri postulata ili stuba: šerijat ili pravo, tarikat ili mistični put, hakikat – pravda i marifet, odnosno znanje. U tarikatu, koji sledimo mi bekteši, postoji bratstvo, a život u tekiji je veoma sličan monaškom životu u pravoslavnim manastirima. Za više bekteške velikodostojnike važi celibat, a za niže, do titule otac, dozvoljen je brak. Centar bekteštva se do 1925. godine nalazio u Turskoj, a kada je na čelo moderne Turske došao Kemal Ataturk on je zatvorio sve tekije.

Foto: Telegraf

Tadašnji bekteški vođa Sali Nijazi Dede baba, poreklom iz Albanije, pet meseci je pokušavao da sačuva red u Turskoj, a pošto u tome nije uspeo, morali su da odu. Utočište su našli kod tadašnjeg albanskog kralja Zogua, koji je bio naklonjen derviškom redu, pa im je dodelio plac u Tirani gde je izgrađena tekija. Od tada se svetsko sedište bekteša nalazi u Tirani - ispričao je za skopski portal sdk.mk derviš Abdulmutalib Bećiri, koji stalno živi u Arabati baba tekiji u Tetovu.

O miroljubivosti, posvećenosti i duhovnom životu derviša svedoči bivši javni tužilac, advokat Stavre Džikov.

Foto: Telegraf

- Ja posebno poštujem bektešstvo, a deda Edmonda, koji je svetski poglavar bekteša smatram kao svog duhovnog brata. Bektešstvo je most između muslimanstva i hrišćanstva. Bektešstvo, kao vera u muslimanskom svetu je filozofska kategorija. Oni su monasi koji šire plemenitu ideju Boga, Alaha. Bekteški deo muslimanskog sveta predstavlja harmonizaciju ljudskog opstanka. Oni nose duhovnost u kojoj nema ekstremizma, već čovekoljublje, kaže Džikov, koji je jedan period bio advokat bekteškog društva i dobar je poznavalac bektešizma.

Arabati baba tekija predstavlja izuzetno značajan istorijski i kulturni objekat u Makedoniji, a zbog svoje arhitekture i lepote privlačan je i za turiste.

Foto: Telegraf

Do početka vojnog konflikta 2001. godine u Makedoniji sa tekijom je upravljao tekstilni kombinat Teteks, koji je tu izgradio ekskluzivni ugostiteljski objekat sa prenoćištem. Nakon završetka konflikta, Teteks napušta kompleks Arabati baba tekiju, a Muzej tetovskog kraja, koji se tu nalazio, bio je nasilno izbačen.

Tada je, pored bekteša koji su se proširili u prostorije napuštenog Muzeja, u tekiju ušla Islamska verska zajednica ( IVZ ), koja sada koristi nekoliko objekata.

Foto: sdk.mk

Od tada tetovski derviši vode spor sa IVZ oko vlasništva nad Arabati baba tekijom. Derviši kažu da je tekija njihova i tvrde da o tome imaju i tapije iz turskog vremena, a iz IVZ ističu da oni, kao predstavnici svih muslimana imaju pravo da koriste i tekiju.

Da bi dokazali vlasništo, tetovski bekteši su pokrenuli spor i pred Međunarodnim sudom pravde, iako prema nekim informacijama Arabati baba tekija se još uvek vodi kao vlasništvo Republike Makedonije.

Foto: sdk.mk

Dok se ne reši ovaj spor, jedan deo tekije će i dalje koristiti bekteši, IVZ koristi jedan objekat kao džamiju, a ostali objekti – hotel, restoran, šadrvan i drugi postepeno propadaju jer nema ko da se brine o njima.

Daljinac

(D.J.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: makedonija tetovo sar-planina svetiliste tekija harabati-babe arabati-baba-tece sersem-ali-babe dervis osmanlija osmansko-carstvo balkan bektesizam muslimani bektesi sulejman-velicanstveni
Najnoviji komentari
 • L
  Ljubica

  Da kazem ovom MIXI!neznas svoju istoriju a mesas se u tugji,uzmi knjige i nauci nesto korisno i pametno a ne trci ispred rudo kao neznalica.

 • N
  Nele

  Za vreme Juge Tekija je bila Makedonski Motel sa najboljim specijalitetima,secam se dok sam ziveo tamo bio sam klinac a Djurovski je doveo Zvezdu na prijateljsku utakmicu sa Teteksom i tamo su presedali a mi deca se slikali i dobijali potpise od Ljukovcana,Musemica,Zec,Miljanic i td.

 • M
  Mixi

  Dragi moji sunarodnici i Tetovo je Srbijansko. Pa tako i gradjevina . E sad ,sto je to u izmisljenoj B.J.R.M. to je druga prica

Marija je krenula na posao, vozila je opušteno, dok nije naletela na VUKA (VIDEO)

Najveći makro na Balkanu podvodio džet-setu Srpkinje za 600 evra: Kod Slobodana je pronađena "crna knjiga" o klijentima i cenama

Srbi u Hrvatskoj izneli svojih 13 ciljeva, a onda je iz Sabora usledio brutalan odgovor (VIDEO)

Na Jahorini za Sretenje svi kapaciteti bili popunjeni (FOTO)

Koliko tačno zarađuje Milo Đukanović i šta sve poseduje od imovine? (PLATA, FIRMA, STAN, AUTOMOBIL, PLAC)

Devojka tukla oca i brata. Kada je došla policija, svi su nasrnuli na njih: Ćerka i trojica pripadnika MUP-a završili u bolnici, majka i brat u pritvoru

Mali Dragan je jedino dete u Triškovcu, sa drugom decom se igra samo u školi udaljenoj 17 km: Težak život u pustom selu bez struje (FOTO) (VIDEO)

Kako je stara i zabranjena municija iz Albanije završila u rukama Islamske države? Šverc oružja balkanskom rutom (FOTO) (VIDEO)

Tri prsta, pa dva prsta: Srbi i Hrvati zajedno pevali Tompsonove pesme na Jahorini (VIDEO)

Eksplozija u diskoteci u Bosni: Bačena bomba na objekat u vlasništvu BiH poslanika, povređena žena

Kolindina ćerka hitno operisana: Katarina Kitarović (17) završila u bolnici

Stjepan Mesić od aprila počasni građanin Sarajeva, jer je Orhan Pamuk "pao" zbog Erdogana

Zvonimir je skupljao skije po ulici koje su ljudi bacali: Deca su ga se stidela, a sada mu svi zavide zbog onoga što je uradio sa otpadom (VIDEO)

Roditelji mučki pretukli ćerku jer im nije dala svoju platu

Veliki požar u Rijeci: Čule su se detonacije, nekoliko vatrogasnih ekipa se bori sa vatrom (FOTO)

Dejan kog je ubila trudna supruga, umro na rukama sina (14): Detalji stravičnog ubistva u Hrvatskoj

Neviđeni zločin u Hrvatskoj: Trudnica zaklala nevenčanog supruga ispred maloletne dece

Epilog nabrutalnije tuče učenica: Poznato je kako su kažnjene srednjoškolke iz Splita (VIDEO)

Crnogorac se predstavljao kao inspektor, legitimisao je građane i pretresao ih, pa im uzimao drogu! (FOTO)

Mile mesar trovao i otimao ljude, držao ih je kao robove, pa je pao zbog onog što je policija našla na njegovom imanju

Goran Sarić oslobođen optužbe za zločine počinjene u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku 1995. godine

Milovan je nadživeo 4 supruge, nijednu nisu vodili kod lekara i sve su umrle na isti način: Njega i dalje niko ne može da zaboravi (FOTO)

ĆIRKA svi znaju, ali ga još niko nije video: Misteriozno biće čekaju u zasedi, ono lupa na vrata i prozore, dok se ne začuje DAJ MI NOŽ

Nova nada za Srbe: Biće obnovljena istraga u slučaju "Dobrovoljačka ulica"? (VIDEO)

Bosanskog vojnika kažnjavaju jer je veličao Ratka Mladića na Instagramu (FOTO)

Turci sve više kupuju stanove u Crnoj Gori: Najprodavaniji su u Podgorici i Budvi, a ovo su realne cene

Kakva bizarna tragedija: Beranca udario automobil na aerodromskoj pisti, nije mu bilo spasa

Radnik Doma za decu bez roditelja silovao maloletnicu (12), ona zatrudnela pa abortirala: Devojčica nije jedina tvrdi Evropski centar za prava Roma

Hrvat preko noći postao BOGATAŠ: Osvojio džek-pot od 3,5 miliona evra, tačno zna šta će da radi kada podigne novac!

Hrvat i Bosanac pljačkali po Hrvatskoj sa plastičnim pištoljem i nožem: Uspeli su da uzmu preko 5.000 evra

Jahorina: milioniti skijaš i humanitarna trka

Muškarac ubio suprugu pred decom: Nožem je ubadao, a kad je video da daje znake života - uzeo je čekić i udarao je po glavi!

Mišković od leta gradi luksuzni hotel u Zagrebu

Plakat sa mrtvačkom glavom zalepljen na ulazu u ambasadu Srbije u Sarajevu: Svi sa strepnjom iščekuju 11h

Plenković: Hrvatska vlada nema nameru da popušta Srbiji

Dva suprotna lica sarajevske Ilidže, koju zovu Kuvajt siti: Sa jedne strane bogati Arapi, sa druge - izbeglice koje noći provode na ulicama (VIDEO)

Horor u Crnoj Gori: Majka i ćerka pronađene mrtve u Beranama

Kako su Hrvati opisali VUČIĆEVU ZVER: Moćna blindirana mašina, otporna na metke, stotku dostiže za 6,5 sekundi, a košta... (VIDEO)

Tompsonova "Stići će vas naša ruka i u Srbiji" trešti u holivudskom filmu: Američki vojnici piju u kafani dok se u pozadini čuje "Čavoglave" (VIDEO)

Ubijena Makedonka koja se borila na strani Islamske države: Pre četiri godine je pobegla od kuće

Venerin vapaj nema ko da čuje: Devojci izgoreo stan, majka se ugušila, a ona sa jednogodišnjom ćerkicom nema gde (VIDEO)

Plaže nisu peskovite, gužva je u gradovima, ulice su uske: Poznati svetski travel bloger otkrio stvari koje šokiraju turiste u Hrvatskoj (VIDEO)