15

Na granici sa Srbijom je najočuvanije svetilište islamskog mističnog monaškog reda u Evropi: Legenda kaže da je osnovao Šurak Sulejmana Veličanstvenog (FOTO)

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala

Na izlazu iz Tetova prema Gostivaru, u podnožju Šar planine, na severozapadu Makedonije nalazi se najočuvanije bekteško svetilište u Evropi - tekija Harabati babe, ili Arabati baba teće, kako je nazivaju u Makedoniji. Tekija je poznata i pod imenom Sersem Ali Babina tekija. Izgradnja je počela 1538. godine oko turbeta Sersem Ali Babe, osmanskog derviša, a završio ju je njegov naslednik Arabati baba, koji se smatra za glavnog arhitektu i graditelja tekije, po kome je ona i dobila ime, iako se u mnogim dokumentima Arabati baba tekija naziva po njenom ktitoru - Sersem tekija.

Sva čuda Svetog Nikite: Kažu da ko stane na čarobni kamen, prekrsti se, pomoli i izgovori šta ga muči, želja mu se ispuni (FOTO)

U okviru tekije nalazi se turbe, cvetna bašta, zimski dom, kula osmatračnica, biblioteka, molitvene prostorije, pećnica i kuhinja sa trpezarijom, dve konjušnice, groblje uglednih derviša, vojnički dom, pomoćni objekat, konak i velika mermerna česma unutar drvenog šadrvana.

Foto: Telegraf

Ovaj kompleks, ograđen zidovima visokim 7 metara, jedinstven je na teritoriji Balkana i Male Azije. Do danas je sačuvano desetak planski postavljenih objekata. U centralnom delu tekije se nalaze reprezentativne prostorije za verske obrede, prijem gostiju i život derviša. U južnom delu su se nalazili ekonomski objekti, od kojih su ostali samo temelji, a severni je ograđen visokim zidom na kome je kula i konaci za život.

Foto: Telegraf

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala.

Prema prvoj verziji, kako su nam svojevremeno pričali derviši u tekiji, Ali Baba je bio brat sultanije Mahidevran, supruge sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio šejh visokog ranga u važnoj Dimetoka tekiji, a kada je Mahidevran prognana sa dvora, Ali Baba je proteran, pa je na obroncima Osmanskog carstva, u Tetovo osnovao sopstvenu tekiju.

Foto: Telegraf

Druga verzija kazuje da je Ali Baba bio ministar za verske poslove Osmanskog carstva, koji se odrekao titule da bi živeo prostim životom bekteša. Besan što jedan od njegovih najodanijih sluga odlazi sa dvora, sultan Sulejman je, navodno, kroz dvorsku kapiju viknuo na Alija: „Ako si budala, idi!“ Osmanska reč za „budalu“ je „sersem“, pa je tako od tada ostao nadimak Ali Babe.

Foto: Telegraf

Bez obzira šta je od svega ovoga tačno, činjenica je da je Sersem proputovao celo Osmansko carstvo, sve dok nije stigao podno Šar planine. Tamo je sa svoja četiri učenika u miru ispovedao svoju veru sve do smrti 1538. godine. Nakon toga trojica učenika odlaze, a četvrti, Harabati Baba osniva svetilište u Tetovu, koje i danas slavi život Sersem Ali Babe.

Foto: Telegraf

U drugoj polovini 18. veka, Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša proširuju tekiju. Danas, nažalost, mnoge građevine više ne postoje, a u dvorištu se nalazi kula u kojoj je, u karantinu, živela Fatima, najmlađa ćerka Abdurahman Paše, koja je bolovala od tuberkuloze.

Bekteši su islamski sufijski red koji potiče iz 13. veka, a derviši su bili čuveni kao plemeniti, mirni i gostoljubivi ljudi, u šta smo se u više navrata i sami uverili.

Foto: Telegraf

- Bekteši su islamski mistični monaški red koji sledi tarikat. Islam ima četiri postulata ili stuba: šerijat ili pravo, tarikat ili mistični put, hakikat – pravda i marifet, odnosno znanje. U tarikatu, koji sledimo mi bekteši, postoji bratstvo, a život u tekiji je veoma sličan monaškom životu u pravoslavnim manastirima. Za više bekteške velikodostojnike važi celibat, a za niže, do titule otac, dozvoljen je brak. Centar bekteštva se do 1925. godine nalazio u Turskoj, a kada je na čelo moderne Turske došao Kemal Ataturk on je zatvorio sve tekije.

Foto: Telegraf

Tadašnji bekteški vođa Sali Nijazi Dede baba, poreklom iz Albanije, pet meseci je pokušavao da sačuva red u Turskoj, a pošto u tome nije uspeo, morali su da odu. Utočište su našli kod tadašnjeg albanskog kralja Zogua, koji je bio naklonjen derviškom redu, pa im je dodelio plac u Tirani gde je izgrađena tekija. Od tada se svetsko sedište bekteša nalazi u Tirani - ispričao je za skopski portal sdk.mk derviš Abdulmutalib Bećiri, koji stalno živi u Arabati baba tekiji u Tetovu.

O miroljubivosti, posvećenosti i duhovnom životu derviša svedoči bivši javni tužilac, advokat Stavre Džikov.

Foto: Telegraf

- Ja posebno poštujem bektešstvo, a deda Edmonda, koji je svetski poglavar bekteša smatram kao svog duhovnog brata. Bektešstvo je most između muslimanstva i hrišćanstva. Bektešstvo, kao vera u muslimanskom svetu je filozofska kategorija. Oni su monasi koji šire plemenitu ideju Boga, Alaha. Bekteški deo muslimanskog sveta predstavlja harmonizaciju ljudskog opstanka. Oni nose duhovnost u kojoj nema ekstremizma, već čovekoljublje, kaže Džikov, koji je jedan period bio advokat bekteškog društva i dobar je poznavalac bektešizma.

Arabati baba tekija predstavlja izuzetno značajan istorijski i kulturni objekat u Makedoniji, a zbog svoje arhitekture i lepote privlačan je i za turiste.

Foto: Telegraf

Do početka vojnog konflikta 2001. godine u Makedoniji sa tekijom je upravljao tekstilni kombinat Teteks, koji je tu izgradio ekskluzivni ugostiteljski objekat sa prenoćištem. Nakon završetka konflikta, Teteks napušta kompleks Arabati baba tekiju, a Muzej tetovskog kraja, koji se tu nalazio, bio je nasilno izbačen.

Tada je, pored bekteša koji su se proširili u prostorije napuštenog Muzeja, u tekiju ušla Islamska verska zajednica ( IVZ ), koja sada koristi nekoliko objekata.

Foto: sdk.mk

Od tada tetovski derviši vode spor sa IVZ oko vlasništva nad Arabati baba tekijom. Derviši kažu da je tekija njihova i tvrde da o tome imaju i tapije iz turskog vremena, a iz IVZ ističu da oni, kao predstavnici svih muslimana imaju pravo da koriste i tekiju.

Da bi dokazali vlasništo, tetovski bekteši su pokrenuli spor i pred Međunarodnim sudom pravde, iako prema nekim informacijama Arabati baba tekija se još uvek vodi kao vlasništvo Republike Makedonije.

Foto: sdk.mk

Dok se ne reši ovaj spor, jedan deo tekije će i dalje koristiti bekteši, IVZ koristi jedan objekat kao džamiju, a ostali objekti – hotel, restoran, šadrvan i drugi postepeno propadaju jer nema ko da se brine o njima.

Daljinac

(D.J.)

Tagovi: Arabati baba teće, Balkan, bekteši, bektešizam, derviš, Harabati babe, Makedonija, muslimani, osmanlija, Osmansko carstvo, Šar-planina, Sersem Ali Babe, Sulejman Veličanstveni, svetilište, Tekija, Tetovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • L
  Ljubica

  Da kazem ovom MIXI!neznas svoju istoriju a mesas se u tugji,uzmi knjige i nauci nesto korisno i pametno a ne trci ispred rudo kao neznalica.

 • N
  Nele

  Za vreme Juge Tekija je bila Makedonski Motel sa najboljim specijalitetima,secam se dok sam ziveo tamo bio sam klinac a Djurovski je doveo Zvezdu na prijateljsku utakmicu sa Teteksom i tamo su presedali a mi deca se slikali i dobijali potpise od Ljukovcana,Musemica,Zec,Miljanic i td.

 • M
  Mixi

  Dragi moji sunarodnici i Tetovo je Srbijansko. Pa tako i gradjevina . E sad ,sto je to u izmisljenoj B.J.R.M. to je druga prica

U Hrvatskoj bačena eksplozivna naprava u kuću srpskih povratnika: Zapalili su i štalu dok su vlasnici bili u poseti deci u Srbiji

Nakon skandala "Hotmail": Horvat ministar privrede, Tolušić potpredsednik vlade Hrvtske

Muškarac spustio pantalone i gaće, čučnuo i usred bela dana izvršio nuždu u centru Zagreba (VIDEO)

Ko je Miodrag Kruščić, ubijeni vlasnik diskoteke u Podgorici? Strahovao je za svoju bezbednost, družio se sa škaljarcima (FOTO)

Buknuo požar na RTV Pljevlja: Prostorije potpuno izgorele, gust dim vidi se iz svih delova grada

Ubijen vlasnik diskoteke u Podgorici: Pogođen u vilicu, lekari se bezuspešno borili za njegov život (FOTO)

Titova jahta Galeb postaje muzej na vodi u Rijeci: Hrvati u ovaj projekat ulažu 5,4 miliona evra

12 godina od proglašenja nezavisnosti Crne Gore: Kosovski šef diplomatije čestitao im na srpskom i engleskom jeziku

U Jasenovcu nije ubijeno 700.000 ljudi: Nemački istoričar tvrdi da je broj žrtava veći od 130.000

Nema seksa jer se voda mnogo troši: U zatvoru postoji apartman za ljubavne sastanke, ali u njega niko nije kročio (FOTO)

Znam tačno kad je moj sin David ubijen i bačen u kanalizaciju. Pre toga je mučen 6 dana: Otac nesrećnog mladića izneo nove tvrdnje

Erdogan poručio iz Sarajeva: Sledeći izbori u Turskoj su istorijski, budućnost za naredni vek (FOTO)

Erdoganova poruka iz Bosne: Auto-put Beograd-Sarajevo biće "put mira" i doneće Balkanu korist i zadovoljstvo (VIDEO)

Hrvati tvrde da je princ Hari potomak njihovog plemića?!

Erdogan stigao u Sarajevo, sreo se sa Izetbegovićem i polozio cveće na Alijin grob: Grad pod policijskom opsadom (FOTO) (VIDEO)

Ðukanović preuzeo dužnost predsednika Crne Gore: Umesto srpske provincije postali smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana

Objavljene veoma uznemirujuće fotografije sa obdukcije i prepiska o Davidovom nestanku: Da li su ovo novi dokazi o ubistvu?

Dede pedofili napadaju decu: Silovana devojčica (14), i šestogodišnjakinja prošla kroz pakao u Kičevu

Izabela Tomić je nestala pre nekoliko dana, tri dana kasnije u reci su pronašli njeno telo (FOTO)

Završena višečasovna drama u BiH: Autobusi sa migrantima stigli u izbeglički centar (FOTO) (VIDEO)

25 godina od stradanja sarajevskih Romea i Julije: Smrtno ranjena Admira dopuzala je do mrtvog Boška, zagrlila ga i izdahnula (FOTO) (VIDEO)

Autobusi sa migrantima krenuli, pa vraćeni u Kanton Sarajevo: Ljudi isprepadani i u suzama, niko ne zna ko je doneo takvu odluku (FOTO) (VIDEO)

HRT opet u centru skandala: Voditeljka buduću princezu nazvala pogrdnim imenom

Novi predlog za ime: Makedonija ubuduće "Republika Ilindenska Makedonija"? (FOTO) (VIDEO)

Gej đetići uskoro će legalno moći da se venčavaju i u Crnoj Gori: Da li će moći i da usvoje decu?

Automobili-ubice u Makedoniji: "Golf" zgnječio majstora, "fića" zalepio vlasnika za zid

Izgorelo gnezdo sa pet malih roda: Dok su deca pištala, njihovi roditelji su nemoćno gledali kako im vatra guta dom i porod (FOTO)

Dinastija Izetbegović vlada BiH 28 godina: Bakirova žena želi fotelju svog muža, prate je skandali, a porede je sa Hilari Klinton (FOTO) (VIDEO)

Važno je da se ujedinimo protiv Rusije i sprečimo njen uticaj na Zapadnom Balkanu: Poruka Tereze Mej posle Samita u Sofiji

"Pljušte" otkazi u Crnoj Gori: Zbog zamene beba, smenjen direktor Klinike za ginekologiju Vojislav Mikelić

Davor Dragičević podneo prijavu Tužilaštvu protiv N.N. lica za teško ubistvo njegovog sina: Protesti odjeknuli u svetskim medijima (FOTO) (VIDEO)

Kako izgleda lice mladića iz Hrvatske dok mu izriču presudu zbog brutalnog ubistva majke i oca (VIDEO)

Novo ime Makedonije u junu: Zaev i Cipras u Sofiji razgovarali o rešenju spora (FOTO)

OC Jahorina na Internacionalnom ski kongresu u Grčkoj

Osiječani idu biciklom po kafićima kako bi sakuplili što više soca: Od taloga kafe napravili su BIZNIS (FOTO) (FOTO)

Hrvatskom tinejdžeru 40 godina zatvora zbog hladokrvnog ubistva oca i majke

Mladić, za kojim traga policija zbog ubistva bogate Ukrajinke Anastasije u Kotoru, predaće se uskoro (FOTO)

Radi se o sabotaži, a ne slučajnom propustu? Klinički centar CG podneo krivičnu prijavu nakon skandala sa zamenom beba

Nezapamćeni skandal u Kliničkom centru CG: Porodilji dali tuđu bebu, suprug tek kod kuće primetio da je dete mnogo sitno

Biznismenu Zdravku oteli džip, roleks od 6.000 evra i ostavili ga u gaćama i čarapama ispred policijske stanice

Akcija "Arsenal" uznemirila Banjaluku: Uhapšeno 7 osoba, zaplenjeno oružje i više vrsta droge

Sarajlije ne žele Erdogana: Oštri komentari uoči mitinga turskog predsednika u prestonici BiH