15

Na granici sa Srbijom je najočuvanije svetilište islamskog mističnog monaškog reda u Evropi: Legenda kaže da je osnovao Šurak Sulejmana Veličanstvenog (FOTO)

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala

Na izlazu iz Tetova prema Gostivaru, u podnožju Šar planine, na severozapadu Makedonije nalazi se najočuvanije bekteško svetilište u Evropi - tekija Harabati babe, ili Arabati baba teće, kako je nazivaju u Makedoniji. Tekija je poznata i pod imenom Sersem Ali Babina tekija. Izgradnja je počela 1538. godine oko turbeta Sersem Ali Babe, osmanskog derviša, a završio ju je njegov naslednik Arabati baba, koji se smatra za glavnog arhitektu i graditelja tekije, po kome je ona i dobila ime, iako se u mnogim dokumentima Arabati baba tekija naziva po njenom ktitoru - Sersem tekija.

Sva čuda Svetog Nikite: Kažu da ko stane na čarobni kamen, prekrsti se, pomoli i izgovori šta ga muči, želja mu se ispuni (FOTO)

U okviru tekije nalazi se turbe, cvetna bašta, zimski dom, kula osmatračnica, biblioteka, molitvene prostorije, pećnica i kuhinja sa trpezarijom, dve konjušnice, groblje uglednih derviša, vojnički dom, pomoćni objekat, konak i velika mermerna česma unutar drvenog šadrvana.

Foto: Telegraf

Ovaj kompleks, ograđen zidovima visokim 7 metara, jedinstven je na teritoriji Balkana i Male Azije. Do danas je sačuvano desetak planski postavljenih objekata. U centralnom delu tekije se nalaze reprezentativne prostorije za verske obrede, prijem gostiju i život derviša. U južnom delu su se nalazili ekonomski objekti, od kojih su ostali samo temelji, a severni je ograđen visokim zidom na kome je kula i konaci za život.

Foto: Telegraf

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala.

Prema prvoj verziji, kako su nam svojevremeno pričali derviši u tekiji, Ali Baba je bio brat sultanije Mahidevran, supruge sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio šejh visokog ranga u važnoj Dimetoka tekiji, a kada je Mahidevran prognana sa dvora, Ali Baba je proteran, pa je na obroncima Osmanskog carstva, u Tetovo osnovao sopstvenu tekiju.

Foto: Telegraf

Druga verzija kazuje da je Ali Baba bio ministar za verske poslove Osmanskog carstva, koji se odrekao titule da bi živeo prostim životom bekteša. Besan što jedan od njegovih najodanijih sluga odlazi sa dvora, sultan Sulejman je, navodno, kroz dvorsku kapiju viknuo na Alija: „Ako si budala, idi!“ Osmanska reč za „budalu“ je „sersem“, pa je tako od tada ostao nadimak Ali Babe.

Foto: Telegraf

Bez obzira šta je od svega ovoga tačno, činjenica je da je Sersem proputovao celo Osmansko carstvo, sve dok nije stigao podno Šar planine. Tamo je sa svoja četiri učenika u miru ispovedao svoju veru sve do smrti 1538. godine. Nakon toga trojica učenika odlaze, a četvrti, Harabati Baba osniva svetilište u Tetovu, koje i danas slavi život Sersem Ali Babe.

Foto: Telegraf

U drugoj polovini 18. veka, Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša proširuju tekiju. Danas, nažalost, mnoge građevine više ne postoje, a u dvorištu se nalazi kula u kojoj je, u karantinu, živela Fatima, najmlađa ćerka Abdurahman Paše, koja je bolovala od tuberkuloze.

Bekteši su islamski sufijski red koji potiče iz 13. veka, a derviši su bili čuveni kao plemeniti, mirni i gostoljubivi ljudi, u šta smo se u više navrata i sami uverili.

Foto: Telegraf

- Bekteši su islamski mistični monaški red koji sledi tarikat. Islam ima četiri postulata ili stuba: šerijat ili pravo, tarikat ili mistični put, hakikat – pravda i marifet, odnosno znanje. U tarikatu, koji sledimo mi bekteši, postoji bratstvo, a život u tekiji je veoma sličan monaškom životu u pravoslavnim manastirima. Za više bekteške velikodostojnike važi celibat, a za niže, do titule otac, dozvoljen je brak. Centar bekteštva se do 1925. godine nalazio u Turskoj, a kada je na čelo moderne Turske došao Kemal Ataturk on je zatvorio sve tekije.

Foto: Telegraf

Tadašnji bekteški vođa Sali Nijazi Dede baba, poreklom iz Albanije, pet meseci je pokušavao da sačuva red u Turskoj, a pošto u tome nije uspeo, morali su da odu. Utočište su našli kod tadašnjeg albanskog kralja Zogua, koji je bio naklonjen derviškom redu, pa im je dodelio plac u Tirani gde je izgrađena tekija. Od tada se svetsko sedište bekteša nalazi u Tirani - ispričao je za skopski portal sdk.mk derviš Abdulmutalib Bećiri, koji stalno živi u Arabati baba tekiji u Tetovu.

O miroljubivosti, posvećenosti i duhovnom životu derviša svedoči bivši javni tužilac, advokat Stavre Džikov.

Foto: Telegraf

- Ja posebno poštujem bektešstvo, a deda Edmonda, koji je svetski poglavar bekteša smatram kao svog duhovnog brata. Bektešstvo je most između muslimanstva i hrišćanstva. Bektešstvo, kao vera u muslimanskom svetu je filozofska kategorija. Oni su monasi koji šire plemenitu ideju Boga, Alaha. Bekteški deo muslimanskog sveta predstavlja harmonizaciju ljudskog opstanka. Oni nose duhovnost u kojoj nema ekstremizma, već čovekoljublje, kaže Džikov, koji je jedan period bio advokat bekteškog društva i dobar je poznavalac bektešizma.

Arabati baba tekija predstavlja izuzetno značajan istorijski i kulturni objekat u Makedoniji, a zbog svoje arhitekture i lepote privlačan je i za turiste.

Foto: Telegraf

Do početka vojnog konflikta 2001. godine u Makedoniji sa tekijom je upravljao tekstilni kombinat Teteks, koji je tu izgradio ekskluzivni ugostiteljski objekat sa prenoćištem. Nakon završetka konflikta, Teteks napušta kompleks Arabati baba tekiju, a Muzej tetovskog kraja, koji se tu nalazio, bio je nasilno izbačen.

Tada je, pored bekteša koji su se proširili u prostorije napuštenog Muzeja, u tekiju ušla Islamska verska zajednica ( IVZ ), koja sada koristi nekoliko objekata.

Foto: sdk.mk

Od tada tetovski derviši vode spor sa IVZ oko vlasništva nad Arabati baba tekijom. Derviši kažu da je tekija njihova i tvrde da o tome imaju i tapije iz turskog vremena, a iz IVZ ističu da oni, kao predstavnici svih muslimana imaju pravo da koriste i tekiju.

Da bi dokazali vlasništo, tetovski bekteši su pokrenuli spor i pred Međunarodnim sudom pravde, iako prema nekim informacijama Arabati baba tekija se još uvek vodi kao vlasništvo Republike Makedonije.

Foto: sdk.mk

Dok se ne reši ovaj spor, jedan deo tekije će i dalje koristiti bekteši, IVZ koristi jedan objekat kao džamiju, a ostali objekti – hotel, restoran, šadrvan i drugi postepeno propadaju jer nema ko da se brine o njima.

Daljinac

(D.J.)

Tagovi: Arabati baba teće, Balkan, bekteši, bektešizam, derviš, Harabati babe, Makedonija, muslimani, osmanlija, Osmansko carstvo, Šar-planina, Sersem Ali Babe, Sulejman Veličanstveni, svetilište, Tekija, Tetovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • L
  Ljubica

  Da kazem ovom MIXI!neznas svoju istoriju a mesas se u tugji,uzmi knjige i nauci nesto korisno i pametno a ne trci ispred rudo kao neznalica.

 • N
  Nele

  Za vreme Juge Tekija je bila Makedonski Motel sa najboljim specijalitetima,secam se dok sam ziveo tamo bio sam klinac a Djurovski je doveo Zvezdu na prijateljsku utakmicu sa Teteksom i tamo su presedali a mi deca se slikali i dobijali potpise od Ljukovcana,Musemica,Zec,Miljanic i td.

 • M
  Mixi

  Dragi moji sunarodnici i Tetovo je Srbijansko. Pa tako i gradjevina . E sad ,sto je to u izmisljenoj B.J.R.M. to je druga prica

U ovom hotelu u Ohridu sve funkcioniše savršeno, a radnici komuniciraju preko signalnih lampica (FOTO)

Beograđani brutalno pretukli glumca u Herceg Novom: Kažu da mu je lice deformisano od udaraca

Incident na Preobraženje: Policija sprečila mitropolita Amfilohija da obavi službu

Marko je nešto ozbiljno pogrešio kada ovakvom porukom moli Saru da mu sve oprosti (FOTO)

Još jedna provokacija Hrvata: Postavili Tompsonov plakat na mestu ustaškog logora, gde je ubijeno 3.000 Srba

Povređeni planinar je visio 3 sata na tankom užetu, na 600 metara nadmorske visine: Spasioci ga jedva izvukli živog po kiši i jakom nevremenu

Bizarni zahtevi bogatih turista na Jadranu: Kupe tekilu od 12.000 evra pa je ne otvore, traže da helikopterom vide na kojoj plaži nije gužva

Slika koja pobeđuje sve prepreke sveta: Hrvat i Srpkinja šetaju plažom držeći se za ruke (FOTO)

Beograđanka uhapšena u Kotoru je iz ugledne porodice: Studira 2 fakulteta, poliglota je, a na more je došla da se oporavi posle bolesti (FOTO)

Stravični detalji sudara u Istri u kojem je poginuo Beograđanin: Udario je u kamion i odbio se o drugi auto (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Mahnuo mi je i rekao da ide sa porodicom na izlet: Tuga u Istri nakon pogibije Igora na kojeg je naletela pijana gradska službenica

Makarska izlepljena plakatima srpskih pevača: Jedna Hrvatica se pobunila zbog toga, a onda su je sunarodnici oduvali odgovorom (FOTO)

Kobni "Istarski ipsilon" odneo još jedan život: U teškom lančanom sudaru poginuo Beograđanin, više njih teško povređeno

Rista i Vlatko četvrt veka žive u krevetu: Ocu je srce prepuklo od muke, a iznemogla majka očajna, čeka pomoć koja ne stiže (FOTO) (VIDEO)

Kobno nebo iznad Kruševa: Poginula dvojica paraglajderista, sumnja se da je jednog od njih izdalo srce

Panika u Negotinu: Zmije preplavile groblje, a ima ih i u gradu. Majke ne puštaju decu napolje (FOTO)

Zadraninu koji je odbio da ugosti gej par iz Brazila preti zatvorska kazna

Veliki požar u psihijatrijskoj bolnici: Vatrena stihija odnela jedan život, 16 osoba povređeno

Slovenija od danas ima dva premijera: Bivši komičar izabran za mandatara nove vlade

Gori luksuzna jahta na hrvatskom primorju: Vatrogasci su na terenu, iznad mora se diže gusti crni dim (VIDEO)

Ranjeni Zemunac uhapšen u Bijelom Polju: Osumnjičen za pokušaj ubistva Crnogorca koji je izrešetao pripadnika Crvenih beretki

Hrvatski ratni veterani hoće da zabrane Festival ojkanja u Petrinji, kažu da je to nastavak velikosrpske pobune (VIDEO)

Tragedija na letovanju: Utopio se srpski turista kod Svetog Stefana

Igor se sa ženom i sinom vraćao sa izleta kada je naletela pijana bivša atletičarka: Bio je porodičan čovek i vredan autolimar, a nestao je u sekundi (FOTO)

Pijana žena koja je u saobraćajki ubila čoveka je poznata hrvatska atletičarka: Osvajala je brojne medalje na Olimpijskim igrama (FOTO)

Dve Beograđanke došle na letovanje u Tivat, pa počele da pljačkaju: Huanita i Hana upale u kuću, ukrale hiljade evra i zlatan nakit

Sva tri aktera pucnjave u Bijelom Polju se poznaju: Sukob Ćatovića, Lazića i ubijenog Pavkova počeo u Nemačkoj, i to oko poslova?

"Odlučili smo da pokrenemo biznis, uzmemo pare i napušimo se ko svinje": Balkanac snimio turu kroz svoju laboratoriju marihuane (VIDEO)

Ponudila je svoj stan na moru besplatno na nedelju dana: Usrećila je porodicu sa tri mališana koji će se brčkati u Jadranu

Snimak poslednjih nekoliko minuta pre pada paraglajdera: Uhapšena jedna osoba zbog pogibije dvoje ljudi u Bečićima (VIDEO)

Hrvatica snimila muškarca koji je pred njom masturbirao: Desilo joj se isto nekoliko puta u životu, neće više da ćuti (VIDEO)

Nova tragedija u Crnoj Gori nakon prevrtanja skutera: Muškarac se utopio, za drugim se i dalje traga

Ispovest Beograđana koje je hrvatski ministar spasao sigurne smrti: "Talasi su nas bacali na stene, da on nije došao..."

Roditelji terali decu da prose, a zatim im nije bilo dovoljno, pa su maloletne ćerke isterali na ulicu da se prostituišu

Crnogorski policajci spasili 7 Rusa iz uzburkanog mora u blizini ostrva Sveti Nikola

Vozio minibus "mortus pijan" kod Baošića, prešao u suprotnu traku, pa sleteo sa puta (VIDEO)

Gradska službenica iz Rijeke pijana vozila u suprotnom smeru, pa ubila čoveka: Ovo joj nije prva saobraćajka (VIDEO)

Brutalna tuča na plaži na Jadranu: Deca plakala dok su gledala ove užasne scene (VIDEO)

Pokvario se zip lajn nasred provalije na Tari: Preplašene ljude zaglavljene u adrenalinskoj avanturi pogodio jak pljusak (FOTO)

Zemljotres pogodio Zenicu: Uznemireni građani bežali iz svojih stanova, delovi grada ostali bez struje

Goreli automobili noćas u Splitu, policija traga za počiniocima

Policija u tajnoj akciji uhapsila 6 osoba u Podgorici: Planirali najteža krivična dela