≫ 

Srbi u Hrvatskoj izneli svojih 13 ciljeva, a onda je iz Sabora usledio brutalan odgovor (VIDEO)

U Izjavi, objavljenoj na sajtu SNV-a, istaknuto je da je položaj Srba u Hrvatskoj u nizu aspekata i unazađen, što se posebno odnosi na nivo tolerancije i seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u Evropsku uniju

  • 38

Prava i položaj Srba u Hrvatskoj nisu bitnije promenjeni od 2013. godine, a za sporost, odlaganje pa i zanemarivanje u njihovom ostvarivanju odgovorne su državne institucije, konstatovalo je nedavno Srpsko narodno većeSNV je stoga usvojila Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, koja je objavljena na sajtu te organizacije.

“Srbija je uvek spremna, ima timove umova”: Hrvatski analitičar objasnio zasto je Vučić izdominirao u Zagrebu (VIDEO)

U Izjavi, objavljenoj na sajtu SNV-a, istaknuto je da je položaj Srba u Hrvatskoj u nizu aspekata i unazađen, što se posebno odnosi na nivo tolerancije i seta prava koja su se počela ostvarivati za vreme ulaska u Evropsku uniju.

Dodaje se da se pokušava narušiti čak i položaj koji je osiguran međunarodnim sporazumima, poput Erdutskog sporazuma i Pisma namere, Ustavom, te Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i posebnim zakonima.

Iz tih razloga, SNV ističe da u narednom periodu predstoji borba za ostvarenje 13 ciljeva navedenih u tom dokumentu:

1. Zbog netolerancije i govora mržnje prema Srbima, koji su izvor straha i asimilacije pripadnika srpske zajednice, u narednom četvorogodišnjem periodu potrebno je boriti se za toleranciju, nediskriminaciju i posebno protiv govora mržnje.

2. Potrebno je raditi na osiguravanju nesmetanog povratka izbeglica, kojih je još registrovanih oko 19 hiljada u Srbiji, na zaštiti prava na obnovu u ratu razorenih i uništenih kuća, stambenom zbrinjavanju za one koji su ostali bez stanarskih prava.

Foto: Profimedia

3. Utvrditi sudbine nestalih i ubijenih Srba, identifikovati ih i obeležiti mesta stradanja, kao i omogućiti nesmetano sećanje na njihova stradanja.

4. SNV traži da se izvrše obaveze prema međunarodnom i domaćem pravu, odnosno da procesuiranja za ratne zločine počinjene prema Srbima za vreme rata, posebno u toku i nakon "Bljeska" i "Oluje" ne budu retka, selektivna, te da se ne odvijaju po posebnim kriterijumima.

5. Zatraženo je od Hrvatske da konačno donese programski i zakonski okvir za razvojnu politiku povratničkih sredina, obnovu komunalne i socijalne infrastrukture i dodaje se da je neophodno da se u cilju zaštite vlasništva formira zemljišno-šumski fond, što uključuje sređivanje zemljišnih knjiga, zaštitu zemljišta i šuma.

6. Zbog toga što su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, SNV očekuje i traži od Vlade i nadležnih institucija da zaustave taj trend i da u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim obavezama, počnu aktivno da sprovode politiku zapošljavanja pripadnika srpske zajednice.

Foto: Tanjug/FAH/Dario Grzelj

7. Očekuje se dosledno sprovođenje prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, te nesmetana službena upotrebu jezika i pisma.

8. Navedeno je da medijske institucije u Hrvatskoj trebaju biti unapređene u tri smera, i to da bi HRT trebala u sklopu svojih programa aktivno i pozitivno da prati aktivnost srpskih institucija i izveštava o problemima Srba, zatim osnovati redakciju manjinskog programa na HRT-u, te da srpske organizacije osnuju i vlastiti radijski servis, a da Hrvatska to aktivno pomogne.

9. Zatraženo je da se obnovi kulturna baštine, kako crkvena tako i svetovne, posebno ona koja podseća na prisilnu asimilaciju, proterivanja i masovna istrebljenja počinjena prema Srbima u NDH.

10. Očekuje se da, u skladu sa odredbama Ustava, mišljenjem Venecijanske komisije i mišljenjem Ustavnog suda, se pronađe rešenje i donesu propisi koji će omogućiti slobodno i nesmetano ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina.

Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

11. Potrebno je vratiti Srbima pravo na svoju istoriju, kao delu nacionalne istorije Hrvatske, što treba biti vidljivo u obrazovanju, medijima, politici sećanja i muzejima

12. Institucije srpske zajednice, posebno SNV i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava, u skladu sa Erdutskim sporazumom i Pismom namjera, a u što skorije vreme treba završiti povratak imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SPD "Privrednik".

13. Kao poslednji cilj istaknuto je da je od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije te evropska integracija zemalja prostora bivše Jugoslavije, posebno Srbije, kao pretpostavke stabilnosti i napretka.

Na kraju izjave, navodi se da Velika skupština Srpskog narodnog veća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tesno sarađivati na realizaciji ciljeva ove Izjave sa samim Vijećem, sa izabranim predstavnicima Srba i njihovim organizacijama, te da će tako stvoriti pretpostavke za nesmetano ostvarivanje prava i afirmiran položaj Srba u Republici Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Međutim, na njihove zahteve reagovao je predsednik Sabora Gordan Jandroković.

- Oni mogu slati zahteve kakve žele, ali parlamentarna većina će odlučiti o tome šta je ispravno, a što ne - rekao je on.

On u tačkama koje su sačini predstavnici SNP-a ne vidi ništa što do sada već nije primenjeno u hrvatskim zakonima.

- Postoje zakoni, postoje mere koje je donela hrvatska vlada. Treba se držati onoga što je dogovoreno, treba se držati zakona i prava koja imaju manjine u Hrvatskoj i to je rešenje - rekao je Jandroković za HRT.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

POVODOM OVOG SLUČAJA OGLASILA SE I KOLINDA

Srpsko narodno veće (SNV) ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahteve ima pravo da podrži ili da ne podrži, saopšteno je danas iz kabineta hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović povodom objavljenih 13 zahteva tog veća za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj.

U saopštenju se navodi da ako njihovo ispunjavanje pretpostavlja izmene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i sabor.

- U Republici Hrvatskoj kao demokratskoj državi svako ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, tako i Srpsko narodno veće, a isto tako svako ima pravo da ih podrži ili ne podrži - navode iz kabineta Kitarović, prenela je HINA.

U meri u kojoj bi ispunjenje tih zahteva pretpostavljalo izmene zakona ili donošenje novih, za to su nadležni Vlada Hrvatske i merodavna tela Hrvatskog sabora odnosno Hrvatski sabor, poručili su sa Pantovčaka.

A kako su prošli Srbi u "oluji" saznajte u našem videu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djotun

    19. februar 2018 | 12:29

    Nikada ljudi od njih!!

  • Srpska Krajina-Knin

    19. februar 2018 | 13:13

    Od njih samo lud moze ocekivati nesto dobro za Srbe.Da mogu nekako smaknuli bi i to malo sto ih je ostalo,koji sebe jos uvijek zovu Srbima.To im je najzeljeniji san,Hrvatska bez i jednog Srbina.

  • Wien

    19. februar 2018 | 12:34

    Ostvarili su pavelicev san...Srbe pretvorili u manjinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA