Trudnica ubica: Slađana će se poroditi u pritvoru, šta će biti s bebom?

Slađana Brkić trebalo bi da postane prva žena koja će roditi tokom boravka u pritvoru

  • 2

U dosadašnjoj praksi Hrvatske nije bilo slučajeva da se ženama u poodmakloj trudnoći, praktično pred porođaj, određuje pritvor. Slađani Brkić (28) odredili su pritvor u koji ne može s detetom, piše 24sata.hr.

Dejan kog je ubila trudna supruga, umro na rukama sina (14): Detalji stravičnog ubistva u Hrvatskoj

 Da sličnog slučaja dosad nije bilo potvrdili su u Ministarstvu pravosuđa. Slađana, kojoj je određen pritvor pošto je prošle nedelje pred decom u Goli kraj Koprivnice nožem ubila Dejana Slivara (46), tako bi trebalo da postane prva žena koja će roditi tokom boravka u pritvoru.

Foto: Facebook, Public Domain Pictures

- Mera istražnog zatvora u pojedinačnim slučajevima najčešće se izricala posle rođenja deteta i donošenja odluke o tome kome će dete biti povereno na čuvanje i vaspitanje - kažu u Ministarstvu pravosuđa.

ZATVORSKE BEBE

Konkretno, da je Slađana Brkić, kojim slučajem, pravosnažno osuđena i poslata na izdržavanje kazne, ne bi bilo nikakvih problema jer u Kaznionici za žene u Požegi postoji posebno odeljenje koje zovu "porodilište". U toj su se kaznionici do 2016. godine rodile 243 bebe. "Zatvorske bebe" rađaju se u Opštoj bolnici, a u slučaju komplikacija policija ih vozi u zagrebačku Petrovu bolnicu.

Neviđeni zločin u Hrvatskoj: Trudnica zaklala nevenčanog supruga ispred maloletne dece

ŠETNJE ZATVORSKIM KRUGOM

Zatvorenice su sa svojom decom svaki dan, mogu da ih izvedu u šetnju u zatvorski krug, a leti im čak stave bazen s vodom pa mogu I da se kupaju. Sve potrepštine za dete, od odeće, hrane, kolica, kreveca, nabavlja Uprava za zatvorski sistem jer ih zakon na to obavezuje. S navršenih godinu dana, uz majčinu saglasnost, decu na četiri sata vode u dečji vrtić u Požegi kako bi se socijalizovala. Deca u zatvoru mogu da ostanu uz majku najduže do navršene treće godine. Ali, ove pogodnosti mogu koristiti samo majke zatvorenice na izdržavanju zatvorske kazne, ne i one koje borave u pritvoru, odnosno istražnom zatvoru.

Foto: Pixabay

Protiv Slađane je državno tužilaštvo u Varaždinu 17. februara tek otvorilo istragu. U kaznenopravnom smislu, proći će meseci pre nego što protiv nje podignu optužnicu, pa sledi suđenje, presuda, žalbe... Prema Zakonu o kaznenom postupku, ako istražnom zatvoreniku preti kazna dugotrajnog zatvora, kao što je slučaj sa Slađanom, dok čeka presudu prvog stepena u pritvoru može ostati najduže tri godine. Istražni zatvor joj je određen kako ne bi uticala na svedoke ili ponovila delo, a to znači da bi Slađana mogla ostati u pritvoru i nakon što se ispitaju svi svedoci jer će opasnost od ponavljanja dela i dalje postojati.

DRUGI RODITELJ ILI OSTALA RODBINA

Šta će onda biti sa Slađaninim detetom, kada se rodi?

- S obzirom na to da majka ne može da boravi zajedno s detetom u istražnom zatvoru, radi dobrobiti maloletnog deteta odmah nakon porođaja kontaktira se drugi roditelj, a uz saglasnost istražne zatvorenice i ostala rodbina radi utvrđivanja mogućih hranitelja koji su pogodni da im se dete poveri na čuvanje. Svi postupci vezani uz poveravanje deteta na čuvanje u nadležnosti su suda i Centra za socijalni rad prema mestu prebivališta istražne zatvorenice - objašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa i dodaju da su postupanja prema istražnim zatvorenicama-trudnicama regulisana Pravilnikom o Kućnom redu u zatvorima za izvršavanje istražnog zatvora.

Foto: Profimedia/Alamy

Slađana B. već ima jedno dete, sina od pet i po godina, iz prethodne veze. Za njega se pobrinuo koprivnički Centar za socijalni rad koji ga je smestio u hraniteljsku porodicu, a o troje Dejanove dece brinuće se njihov stric, brat ubijenog.

BEBA KOD HRANITELJA?

- Deca su malo bolje, ali duboka je to trauma, posebno za malog, kojem je otac umro na rukama - rekao nam je Davor Slivar. Na pitanje bi li prihvatio Slađaninu bebu, kratko je rekao da o tome ne odlučuje on.

S obzirom na to da je Centar Slađaninog sina poverio hraniteljima, moguće je da bi mogli isto da učine i s bebom, pošto Slađana rodi. Budući da se Slađana nalazi u zatvorskoj bolnici, verovatno će je na porođaj voziti u neku od zagrebačkih bolnica. Inače, trudnice u pritvoru, kažu u ministarstvu, imaju pojačanu ishranu i pod stalnim su nadzorom lekara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    21. februar 2018 | 05:12

    Zbog "drugog stanja"šta god da je uradila u ovom slučaju teško ubitstvo kazna će joj biti prepolovljena na žalost.

  • Lazar. Mड़ञणम

    21. februar 2018 | 02:40

    Ono kad '' majka '' dete u stomaku stavi iza resetaka. 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA