≫ 

Albanski je od danas zvanični jezik u Makedoniji: Sukob Džaferija i Gruevskog sprečilo obezbeđenje, na ulicama protesti (VIDEO)

Pre početka skupštinskog zasedanja ispred makedonskog parlamenta u centru Skoplja trajali su antivladini protesti

  • 52

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji konačno je u sredu usvojen u Sobranju (skupštini) odlukom makedonsko-albanske poslaničke većine, bagatelisanjem zahteva opozicone VMRO-DPMNE za raspravu po 35.569 podnetih amandmana.

Protest u Skoplju zbog albanskog jezika: Makedonci se protive uvođenju dvojezičnog sistema

Bez prethodnog pregledanja i razmatranja amandmana opozicije, spiker parlamenta Talat Džaferi pozvao poslanike da glasaju. "Za" ozvaničenje Zakona bila su 64 poslanika (jednodomni parlament ima 120 zastunika) vladajuće većine - socijaldemokrata (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva i albanske Demokratsjke unije integracija (DUI) Alija Ahmetija.

Džaferi je, posle više od dva meseca političke "trgovine" i pritisaka, protivnika tog akta, masovnih protesta patriotskih privrženika makedonske opozicije, u sredu proglasio Zakon o upotrebi jezika da za usvojen. Time je ozvaničena upotreba albanskog jezika kao drugog službenog jezika u zemlji.

Pre početka skupštinskog zasedanja, kao i posle usvojanja zakona, ispred zdanja makedonskog parlamenta u centru Skoplja, na zatvorenom bulevaru 11 oktobar, trajali su antivladini protesti "ustavobranitelja".

Foto: Tanjug/AP

Prethodno je skupštinsko obezbeđenje u poslednjem trenutku uspelo da spreči ozbiljan incident - fizički obračun između Džaferija i poslanika VMRO-DPMNE, bivšeg lidera te stranke i premijera Vlade - Nikole Gruevskog.

Pomenuti Zakon o upotrebi jezika na prvom glasanju usvojen je polovinom januara ove godine, no, šef države Đorđe Ivanov je odbio da potpiše ukaz o proglašenju kontroverznog akta, pa je vraćen na "popravnu" skupštinsku proceduru i glasanje.

Iz opozicione VMRO-DPMNE istrajavaju na stavu da je Zakon "protivustavan", uz ponovljena politička upozorenja koja su gotovo identična onim koje je naveo i Ivanov u obrazloženju odluke da uskrati potpis na ukazu o proglašenju, da će dovesti do dubljih i po državu opasnih podela u društvu, "na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Konačnim usvajanjem Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, ispunjen je jedan od presudnih uslova albanskih stranaka za podršku i ulazak u koalicionu Vladu premijera Zaeva.

Pogledajte sukob Džaferija i Gruevskog:

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    14. mart 2018 | 19:46

    Тражили су оцепљењ од Србије добили су ,Пустили су нато авијоне на своје.аеродрум ,гласали су за независно косово ,и шта сад? ОВАКО ЋЕ И ЦРНА Г. ДА ПРОЂЕ.

  • Bs kv

    14. mart 2018 | 19:39

    Nemate jezik, nemate ime, ko ste vi?

  • Politkom

    14. mart 2018 | 20:40

    U 1. sv. ratu smo ih oslobadjali od turaka, u 2.sv ratu od bugara i nemaca i opet im nismo bili dobri...sad evo neka uzivaju sa svojom bracom albancima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA