11

Hrvatska sve više uvozi radnu snagu, zovu i omladinu iz Srbije: Plate idu i preko 1.000 evra, a za ove poslove im trebaju ljudi

Poražavajuće je da mladih zidara u srednjoj školi u Splitu uopšte nema, a to je jedina škola za zidare od Karlovca do Dubrovnika

Iako Hrvatska na birou rada ima gotovo 175.000 nezaposlenih, poslodavci veoma teško nalaze radnike za određene poslove, što je uticalo na početak dosad najvećeg uvoza radne snage, piše zagrebački Jutarnji list. Samo u prva tri meseca ove godine, pre početka turističke sezone, poslodavci su prijavili potrebu za gotovo 76.000 radnika.

Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi: Traže sezonce iz Srbije i Bosne

HRVATSKOJ FALE ZIDARI

Svima je jasno da posao zidara nije lak, ali u Hrvatskoj ovaj posao donosi platu od 1.000 evra i više. Ipak niko u Splitu se više ne školuje za ovo zanimanje, piše Dnevnik.hr.

Propadanjem velikih građevinskih firmi mnogi mlađi građevinski radnici odmah su se iseljavali, a oni koji ostaju tražena su radna snaga koja hronično nedostaje.

Čak ni radnika iz susedne Bosne i Hercegovine više nema dovoljno. Kao potencijalni radnici sada se navode Ukrajinci i Kinezi.

Vlada je u ovoj godini odobrila rekordan uvoz od ukupno 31.000 radnika Foto: pixabay.com

Na Zavodu za zapošljavanje tvrde da je u 2018. godine nezaposlenih zidara u Hrvatskoj bilo čak 676, a od toga u Splitu 32. Ali formalno nezaposleni zidari najčešće su ili stariji ljudi, ili im se taj posao uopšte ne radi.

Poražavajuće je da mladih zidara u srednjoj školi u Splitu uopšte nema, a to je jedina škola za zidare od Karlovca do Dubrovnika.

Veliki je problem mentalitet društva i stav državne politike. Mladi godinama gledaju obezvređivanja radničke klase i ne žele da budu deo nje. Srednjoškolci ne žele diplomu sa zanimanjem zidar.

- Možda je rešenje da više zanimanja stavimo u jedno. Zidar i tesar kao jedno zanimanje atraktivnijeg naziva, poput "dizajner za zidove" - našalio se upravnik Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Ivan Kovačević.

Možda za dizajnersko oblikovanje zidova bude veće interesovanje.

Više se gotovo niko i ne školuje za zidara Foto: pixabay.com

HRVATSKA TRAŽI I SEZONSKE RADNIKE

Prema najnovijim podacima, Dalmacija u Hrvatskoj predstavlja obećanu zemlju za sezonske radnike, kako za hrvatske, tako i za radnike iz regiona. Sezonci su do sada najlakše nalazili poslove u Splitu, Dubrovniku, Zadru i Šibeniku, a i ove godine mogu da očekuju uspeh, jer se predviđa još bolja turistička sezona na primorju.

Prošlogodišnja turistička sezona u Hrvatskoj je bila veoma dobra, a tamošnje Ministrastvo turizma ove godine očekuje još bolje rezultate. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje procenjuju da će ove godine za rad u ugostiteljsko-turističkom sektoru biti potrebno između 15 i 20 hiljada radnika.

Portal Index.hr uradio je tim povodom istraživanje i rezultati su više nego dobri, jer bi posao preko leta mogli da nađu i građani Srbije. Kako pokazuje sprovedeno istraživanje, hotelijeri su zainteresovani za radnike iz regiona, a i plate će biti veće.

U prva dva meseca ove godine od traženih skoro 14.000 radnika na sezonskim poslovima, najviše su traženi radnici u oblasti pružanja smeštaja, pripreme i usluživanja hrane i to uglavnom konobara, sobarica, čistačica, kuvara, kuhinjskih radnika, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, prodavaca, recepcionera i turističkih animatora.

Veliki broj ljudi pronađe sezonski posao na hrvatskom primorju Foto> Foter/Flickr/manoel petry, Profimedia

SEZONSKI POSLOVI ZA OMLADINU IZ SRBIJE

Turistička kompanija u Istri "Plava Laguna", pokrenula je veliki konkurs za sezonsko zapošljavanje u svojim objektima za mlade ljude iz Srbije. Ova kompanija godišnje zapošljava oko 3.000 radnika u svojim destinacijama Poreč i Umag, gde će ove godine od 24. do 27. maja biti održano drugo izdanje "Sea Star" festivala, piše Radio-televizija.

Najveći broj upražnjenih mesta namenjen je mladim ljudima koji će biti u svakodnevnom kontaktu sa gostima hotela. Prosečna plata je od 450 do 650 evra, u zavisnosti od radnog mesta, a zaposlenima su obezbeđeni hrana i smeštaj, koji se nalazi na samoj obali, kao i zdravstveno i penziono osiguranje.

- Ako želite da ove sezone radite na obali Jadranskog mora i uživate u jedinstvenom ambijentu čarobne i prelepe Istre, onda je ovo firma za vas, čak i ako ne posedujete kvalifikovanu diplomu. Uslovi zapošljavanja su jedni od najboljih u regionu, ove godine uvećani u proseku sedam odsto za sve radnike - izjavio je Ronald Korotaj, član Uprave Plave Lagune i pozvao sve zainteresovane da se prijave za posao.

Zaposleni će biti prijavljeni na zdravstveno i penziono osiguranje, biće im pokriveni troškovi prevoza u dolasku i odlasku i imaće jedan slobodan dan u nedelji.

Prijavni formular i više informacija o sezonskom zaposlenju u "Plavoj Laguni" možete pronaći na Fejsbuk stranici "Posao u Plavoj Laguni".

Pogled na Umag Foto: Wikipedia/Peko

ISELJAVANJE OSTAVLJA PRVE POSLEDICE 

Veliki broj poslodavaca teško dolazi do domaće radne snage, pa u poslednje vreme sve više zapošljava stranu radnu snagu. Kao prvi razlog nedostatka radne snage u Hrvatskoj se navodimasovno iseljavanje.

Preciznih statistika o tome koliko se Hrvata iselilo poslednjih nekoliko godina nema jer malo tih, kako se navodi, novih gastarbajtera ođavljuje prebivalište u Hrvatskoj.

Ipak, jasno je da se radi o desetinama, ako ne i stotinama hiljada ljudi, koji su bolje sutra odlučili da potraže u nekoj drugoj članici EU ili čak izvan Evrope, prenose Agencije.

Drugi razlog je u tome što je među nezaposlenima malo onih koji raspolažu potrebnim znanjima koja poslodavci traže, a još manje je onih koji su voljni da promene mesto rada i života. Treći razlog su, kako se navodi, male plate.

Najveći gubitnici novog hrvatskog egzodusa su turizam, građevinarstvo, brodogradnja i poljoprivreda. Mada je nedostatak kadrova sve je izraženiji i u IT sektoru, kao i u drugim zanimanjima.

Vlada je u ovoj godini odobrila rekordan uvoz od ukupno 31.000 radnika, od čega se 9.000 odnosi na produženje već postojećih radnih dozvola.

Ukoliko se, međutim, bude nastavila dosadašnja dinamika iseljavanja, kvota će se iz godine u godinu povećavati.

Mnogi Hrvati tvrde da su im plate male Foto: Freeimages.com/kipcurr

Video pogledajte OVDE.

VIDEO: Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: Firma, Hrvatska, Kinezi, novac, Plata, posao, Posao u inostranstvu, Škola, Split, Ukrajinci, Zadar, Zanimanje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
 • P
  P.S

  5000 da mi daju,neka hvala.Ja tamo idem kad dodje vreme!Ali drugim poslom

 • ?
  ?

  Kako će tretirati te radnike što im dođu?

 • I
  Ivan

  Ako neko neće da radi ne mora, nikoga se ne moli, tržište otvoreno, tko želi izvoli, tko neće nemora, netreba opravdanja.

Nisam ga bacio, ispao mi je: Fejsbuk zajednica pronašla osobu kojoj je pre pet godina u Ohridsko jezero upao venčani prsten (FOTO)

Bokser, poznat nakon što je zapalio svoj "porše" u Beogradu, sada je napravio novi skandal u Crnoj Gori

Dajte mi samo da čujem mamu ili baku, molim vas: Kada je videla srpskog konzula, Sara Vidak zaplakala

Slovenačka policija surovo kaznila mlade Kubance: Nisu imali novac da plate pa im uzeli i pasoše

Samo ležanje, bez toaleta i cigareta: Crnogorci brane titulu najvećeg džabalebaroša, a od sada i najduže čekanje na šalteru (FOTO) (VIDEO)

Beograđanka Sara Vidak ostaje u pritvoru od 30 dana u Crnoj Gori posle navodnog napada na sudiju

Veliki požar u manastiru gde je uhapšen Draža Mihailović: Vatrena stihija zahvatila konak na Preobraženje (VIDEO)

Zbog krađe tegova zaustavljeni vozovi na linji Beograd - Bar: Putnici iz revolta blokirali magistralu (FOTO)

Britanka i njen dečko pretučeni u Splitu: Žalili se na smeštaj, a onda su dobili brutalne batine (FOTO)

Monstrum koji je nožem iskasapio trudnu Kristinu, na suđenju počeo da se smeje: Sudija u šoku, tražene posebne mere obezbeđenja

Misteriozne okolnosti tragedije u Splitu: Mladić se kupao sa devojkom, grom ga je udario u plićaku! Čuli su se krici, ali nisu bili sami?

Radomir je skočio u vodu da spase psa i nestao: Policajci i ronioci ga traže danima, a sestra i majka mole za pomoć

Prst sudbine pokazao na njega: Munja ubila mladića dok se kupao s devojkom u Splitu

Mladić iz Hrvatske je u jeftinom avionu sreo poznatog političara i nije mogao da veruje kako se on ponašao

Sigurnim korakom u ambis? Nova "Đenova" preti s mosta Ujin potok kod Bara, pogled na konstrukciju izaziva jezu (FOTO)

Britanka pala sa kruzera u Jadransko more i plutala 10 sati: Hrvatski mornari je spasili nakon duge potrage (FOTO)

Došli na more, a u sobi ih sačekala zmija: Bokeljski vatrogasci imali su pune ruke posla (FOTO SA LICA MESTA)

U ovom hotelu u Ohridu sve funkcioniše savršeno, a radnici komuniciraju preko signalnih lampica (FOTO)

Beograđani brutalno pretukli glumca u Herceg Novom: Kažu da mu je lice deformisano od udaraca

Incident na Preobraženje: Policija sprečila mitropolita Amfilohija da obavi službu

Marko je nešto ozbiljno pogrešio kada ovakvom porukom moli Saru da mu sve oprosti (FOTO)

Još jedna provokacija Hrvata: Postavili Tompsonov plakat na mestu ustaškog logora, gde je ubijeno 3.000 Srba

Povređeni planinar je visio 3 sata na tankom užetu, na 600 metara nadmorske visine: Spasioci ga jedva izvukli živog po kiši i jakom nevremenu

Bizarni zahtevi bogatih turista na Jadranu: Kupe tekilu od 12.000 evra pa je ne otvore, traže da helikopterom vide na kojoj plaži nije gužva

Slika koja pobeđuje sve prepreke sveta: Hrvat i Srpkinja šetaju plažom držeći se za ruke (FOTO)

Beograđanka uhapšena u Kotoru je iz ugledne porodice: Studira 2 fakulteta, poliglota je, a na more je došla da se oporavi posle bolesti (FOTO)

Stravični detalji sudara u Istri u kojem je poginuo Beograđanin: Udario je u kamion i odbio se o drugi auto (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Mahnuo mi je i rekao da ide sa porodicom na izlet: Tuga u Istri nakon pogibije Igora na kojeg je naletela pijana gradska službenica

Makarska izlepljena plakatima srpskih pevača: Jedna Hrvatica se pobunila zbog toga, a onda su je sunarodnici oduvali odgovorom (FOTO)

Kobni "Istarski ipsilon" odneo još jedan život: U teškom lančanom sudaru poginuo Beograđanin, više njih teško povređeno

Rista i Vlatko četvrt veka žive u krevetu: Ocu je srce prepuklo od muke, a iznemogla majka očajna, čeka pomoć koja ne stiže (FOTO) (VIDEO)

Kobno nebo iznad Kruševa: Poginula dvojica paraglajderista, sumnja se da je jednog od njih izdalo srce

Panika u Negotinu: Zmije preplavile groblje, a ima ih i u gradu. Majke ne puštaju decu napolje (FOTO)

Zadraninu koji je odbio da ugosti gej par iz Brazila preti zatvorska kazna

Veliki požar u psihijatrijskoj bolnici: Vatrena stihija odnela jedan život, 16 osoba povređeno

Slovenija od danas ima dva premijera: Bivši komičar izabran za mandatara nove vlade

Gori luksuzna jahta na hrvatskom primorju: Vatrogasci su na terenu, iznad mora se diže gusti crni dim (VIDEO)

Ranjeni Zemunac uhapšen u Bijelom Polju: Osumnjičen za pokušaj ubistva Crnogorca koji je izrešetao pripadnika Crvenih beretki

Hrvatski ratni veterani hoće da zabrane Festival ojkanja u Petrinji, kažu da je to nastavak velikosrpske pobune (VIDEO)

Tragedija na letovanju: Utopio se srpski turista kod Svetog Stefana

Igor se sa ženom i sinom vraćao sa izleta kada je naletela pijana bivša atletičarka: Bio je porodičan čovek i vredan autolimar, a nestao je u sekundi (FOTO)

Pijana žena koja je u saobraćajki ubila čoveka je poznata hrvatska atletičarka: Osvajala je brojne medalje na Olimpijskim igrama (FOTO)