≫ 

Odluka o izručenju Todorića 20. aprila: "Sagradio sam Hrvatsku. Nisam uzeo ni paru" (VIDEO)

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom delu sudnice iza staklenog zida u društvu prevodioca

  • 1

Sudija Vesminsterskog suda u Londonu, Ema Arbuthnot, kazala je u utorak na završetku saslušanja povodom zahteva hrvatskog pravosuđa za izručenje Ivice Todorića da će odluka o mogućem izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj biti objavljena 20. aprila.

Svi misle da ležim na parama i da ne znam šta ću sa njima, a nikad nisam imao ni 2.700 evra na računu: Todorić objavio svoj prvi vlog (VIDEO)

Na jučerašnjem ročištu na londonskom sudu, tokom kojeg su saslušana dva svedoka, završeno je saslušanje o zahtevu za izručenje Todorića, premda je ranije bilo najavljeno da će trajati dva dana.

Ispred Vesminsterskog sudom saslušana su dva svedoka obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama Vil Bartlet, kao i Todorićeva advokatica Jadranka Sloković.

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom delu sudnice iza staklenog zida u društvu prevodioca, prenosi Index.hr.

Todorićeva advokatica Rozmeri Davidson kao prvog svedoka pozvala je Bartleta, koji je govorio o povezanosti Agrokora sa politikom, ulozi nekih političkih zvaničnika, među njima je i sadašnji ministar finansija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši zvaničnik u kompaniji u vreme kada je Agrokor preuzeo Merkator.

Hrvatsku je zastupala advokatica Kler Montgomeri koja je svojim pitanjima nastojala da dokaže da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlet je često na konkretna pitanja odgovarao kako "na tu stvar treba gledati u širem kontekstu".

TODORIĆ DAO IZJAVU NAKON IZLASKA IZ SUDA

Nakon izlaska sa suda u Londonu nekadašnji čelni čovek Agrokora Ivica Todorić obratio se novinarima kojima je gotovo pola sata objašnjavao šta se po njegovom viđenju događa u Agrokoru i kako je protiv njega na delu zavera na čelu sa Martinom Dalić i drugim zvaničnicima vlasti, prenosi Jutarnji list.

- Pre nekoliko meseci sam ovde bio, dobio vreme, svoje ostvario... Ja se nisam ni branio danas na sudu, mogli ste to da vidite. Kako komentiram optužbe? To je hrvatska sramota. Dobio sam odluku o blokadi imovine i sad kažu ja sam ukrao nešto. Teško mi je da govorim o nagodbi, znam najbolje o svemu. Ćutao sam dugo jer nisam hteo da štetitim investitorima, javio sam se kad sam video da sve ide nizbrdo. To je sramota, toliko neznanje, toliko kršenje ustava i zakona. Neverovatno za zemlju koja je članica EU - rekao je on.

Novinare je zanimalo ima li dokaza za svoje optužbe koje često iznosi na račun potpredsednice Vlade Martine Dalić i drugih ljudi iz vrha vlasti, koje je i prijavio za udruživanje u zločinačku organizaciju.

- Danas se opet javio Plenković, a zadnji put kad sam ovde bio, jako se uznemiro. Slao je ambasadora ovde i tražio da se u moj postupak uključi. Danas proglašavaju nagodbu kao "spasili smo Hrvatsku". Nekoliko puta sam napisao: to će biti debakl Hrvatske i krah Agrokora - rekao je on, piše Slobodna Dalmacija.

- Uzeli su najskupljeg advokata, sramota. Moj tim je isti, još sam ga i smanjio... Kolika je to želja da me uhvate, šta sam ja to uradio? Sagradio sam Hrvatsku. Nisam uzeo ni paru, to znaju i oni. Plenković sa Dalićem i Božinovićem sve dogovara, ali neće im uspeti. Ako neko analizira šta sam ja rekao, matematičari recimo, sve će se videti... Mene su hteli da uhapse, pa zato nisam ostao u Hrvatskoj. Ovde mogu sve i boriću se za istinu, a od nagodbe neće proći ništa- istakao je on.

Kazao je i da je bio šest meseci u stanu koji mu je iznajmio jedan Albanac, koji ga, kako kaže, zove Mentor, jer mu pomaže u nekim stvarima. Nedavno je od njega zatražio da se iseli pa se preselio na drugu lokaciju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    11. april 2018 | 15:30

    Sagradio Hrvatsku, samo nije rekao čijim parama?, i to što je sagradio čije je to sada?, i gdje su pare?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA