Kristian Novak stiže na 11. Weekend Media Festival

Ovogodišnji Weekend Media Festival ugostiće najveću zvezdu hrvatske književnosti Kristiana Novaka, a govoriće o različitim temama koje otvaraju njegovi romani

  • 0

Od Svetog Martina na Muri do velike pozornice zagrebačkog HNK, od zlatnih medalja na tatamiju do najvećih književnih nagrada, od anonimnog međimurskog dečka do popisa školske lektire – put je to koji je u samo desetak godina prošao Kristian Novak.

Koje je prepreke na tom putu morao svladati, ali i koje bi želje još mogao ostvariti, najveća zvezda hrvatske književnosti otkriće na 11. Weekend Media Festivalu ovoga septembra u Rovinju.

Veliki uspeh njegovih romana "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši", a potom i njihova ostvarenja na daskama ZKM-a i HNK, Novaka je izložilo silnom interesu najšire javnosti, kao retko kojeg književnika poslednjih godina. Uz pohvale i nagrade, bilo je i kritika, pa i udaraca ispod pojasa, s kojima se Novak kao bivši vrhunski karatista prilično dobro nosi.

- Ja zvezda? Dobar štos. Ali da, posljednje dve godine promatram taj buzz koji se ne gasi i polako postajem svestan interesa za svoje romane i teme koje oni otvaraju. Ne bežim od polemike, iako bih voleo da se svi više držimo činjenica, a manje strastvenog optuživanja. Zato sam rado pristao doći na Weekend Media Festival, jer sam čuo da je to mesto gde pametni i kreativni ljudi razumno i kulturno govore o temama koje se tiču svih nas. Veselim se dolasku, spreman sam i za nezgodna pitanja, a potrudiću se da moji odgovori budu na visini zadatka - kaže Kristian Novak.

Foto: Mirko Cvjetko

U mnoštvu tema koje otvaraju Novakovi romani, svakako je i uloga međimurskog zavičaja i dijalekta, odnos gastarbajterskog deteta prema različitim kulturama i izbor Rijeke kao profesionalnog utočišta. U Rovinju ćemo saznati i kako Novak vidi svoja dela u školskoj lektiri i da li mu je to uopšte važno te kako se nosi sa slavom i doživljava li je kao estradizaciju ozbiljnog književnog rada. Biće zanimljivo i njegovo iskustvo rada na scenariju za "Črnu mati" s Evom Svenstedt Ward, koja je u svetu filma poznata po adaptaciji Millenium trilogije Stiega Larssona.

- Uspeh Kristiana Novaka dokaz je da i u ovom vremenu novih medija tradicionalne umetničke forme, poput književnosti i pozorišta, itekako mogu biti društveno relevantne. Weekend je i ranijih godina otvarao šire društvene teme, a ono o čemu Kristian tako upečatljivo piše sigurno su pitanja koja će zaintrigirati i učesnike našeg festivala - ističe direktor programa Nikola Vrdoljak.

Najveći regionalni komunikacijski festival ove se godine održava od 20. do 23. septembra, kao i uvek u bivšoj fabrici duvana u Rovinju, a partneri su Francuska i Nemačka. Svi marketari svoje radove mogu prijaviti na sedmi po redu BalCannes, a najbolje digitalne radove u regiji ponovno će predstaviti najvažnija digitalna nagrada SoMo Borac.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA