≫ 

Hrvatska potpredsednica vlade podnela neopozivu ostavku zbog afere sa mejlovima (VIDEO)

O ostavci Dalićeve, Plenković je novinare obavestio na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom privrede, a nakon višečasovnih sastanaka u Banskim dvorima sa njom i drugim sradnicima, među kojima je bio i predsednik parlmenta Gordan Jandroković

  • 6

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka privrede Martina Dalić podnela je danas ostavku, koju je premijer Andrej Plenković prihvatio. Dalićeva je ostavku podnela nakon skandala sa mejlovima u vezi sa izradom Lex Agrokora, kojim je država praktično preuzela rukovođenje koncernom Agrokor, koji je bio u vlasništvu biznismena Ivice Todorića.

Dalićeva, koja je bila desna ruka premijera Plenkovića, a prema pisanju hrvatskih medija, i najmoćija žena u vladi, je prošle sedmice rekla da neće podneti ostavku zbog mejlova.

Afera oko hrvatske potpredsednice vlade se ne smiruje: Novi mejlovi dospeli u javnost, Plenković znao šta Dalićeva radi oko Agrokora?

Ipak, to se danas dogodilo nakon što je portal Index.hr, koji je pokrenuo ovu aferu, danas nastavio da objavljuje mejlove iz kojih proizlazi da je Plenković znao za sve što je Dalićeva radila, kao i da je finalnu verziju predloga Lex Agrokora dobio nekoliko sati pre njegovog usvajanja po hitnom postupku.

O ostavci Dalićeve, Plenković je novinare obavestio na zajedničkoj konferenciji sa ministarskom privrede, a nakon višečasovnih sastanaka u Banskim dvorima sa njom i drugim sradnicima, među kojima je bio i predsednik parlmenta Gordan Jandroković.

Plenković je uveravao novinare da ni jednim svojim potezom, kako je rekao, ni izjavom nisu hteli da dopuste stvaranju atmosphere krize i haosa, što je, kako tvrdi, moglo da se dogodi zbog Agrokora.

U takvim okolnostima, rekao je Plenković, Dalićeva je kontaktirala i ljude koji su mogli pomoći i koji se nisu mogli naći unutar sistema državne uprave.

- Kriza je bila vanredna i tražila je brzo delovanje. To je važan detalj. U takvim kratikim rokovima pripremljen je zakon. Činjenica je da je on donesen u zadnji trenutak i pripremljen u kratkom roku - rekao je Plenković.

Plenković je podsetio šta bi kriza značila za firme i njihove zaposlene, kao i da je pretila da se prelije na zemlje regiona, u susednim državama, gde je Agrokor poslovao.

Verovatno bi, kazao je, bilo lakše i jednostavnije da je Uprava Agrokora uspela sama da nađe rešenje, ali se to nije dogodilo, pa je imenovanjem vanrednog upravnika dogovoren novi kredit za praktično pet dana.

Prema mejlovima koje je objavio portal Index jasno je da je ministarka Dalić koordinirala pisanje zakona o Agrokoru sa Antom Ramljakom i Tomislavom Matićem iz dotad nepoznatog Texo Managementa, Matkom Maravićem i Tonćijem Korunićem iz InterCapitala, Branimirom Briceljem iz firme Alter Corporate Finance, kao i sa advokatskim društvom Šavorić i partneri.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA