≫ 

Skandal u gimnaziji u Danilovgradu: Teraju profesora zbog ćirilice

Profesoru Jugoslavu Blagojeviću preti otkaz zbog zahteva da se obaveštenja izdaju na dva pisma

  • 20

Uprava Gimnazije "Petar Prvi Petrović Njegoš" u Danilovgradu pokrenula je disciplinski postupak protiv profesora Jugoslava Blagojevića, jer je odbio da učenicima pročita saopštenje na latinici.

Milica je prerezala sebi vene, ali je i u poslednjim trenucima želela da pozove pomoć: Taj broj nikada nije našla (VIDEO)

On je zahtevao da uprava izdaje obaveštenja i dokumenta ravnomerno i na ćiriličnom pismu, a kako je naveo za "Dan", on je to učinio u okviru borbe za ravnospravnost ćirilice u toj školi, jer kako kaže "škola nijedno obaveštnje ne štampa na ćirilici i ignoriše želju većine gimnazijalaca, koji su više puta na protestima i proslavama ukazali na kršenje Ustava".

- Direktorka me tereti da sam izvršio težu povredu radne obaveze, za šta mi se može izreći kazna prekid radnog odnosa. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je 25. decembra dao preporuku školi da se ravnomerno ispisuju obaveštenja i dokumenta na ćirilici i na latinici. To je bio zahtev preko 70 odsto učenika, koji su isto tražili od direktorke škole Nataše Latković, ali je ona to uporno ignorisala - rekao je Blagojević.

S druge strane, direktorka Latković kazala je za Alo da se poštuje ustavna odredba "o ravnopravnosti ćiriličnog i latiničnog pisma, te da se javna obaveštenja štampaju na pismu koje je izbor onoga ko obaveštenja piše".

BLAGOJEVIĆ: KAŽNJAVAJU ME ZBOG BUNTA PROTIV NATO

Blagojević sumnja da je na meti uprave škole zbog toga što ga povezuju sa višegodišnjim performansima maturanata, kojim izražavaju bunt protiv NATO bombardovanja SRJ 1999. godine.

- Ja sa tim nemam veze. Deca izražavaju svoj stav na svoj način i to već godinama - kazao je on.

Đaci su i ovog 24. marta imali performans. Iako su roditelji pozvani u školu na razgovor, nije kažnjen nijedan maturant.

VIDEO Da li ovaj slučaj ima veze sa onim što je Milo Đukanović rekao na inauguraciji? Pogledajte priču o čoveku sa najdužim vladarskim stažom u Evropi trenutno:

(Telegraf.rs/Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanco pansa

    24. maj 2018 | 09:07

    Свака част професору Брајовићу на подршци Ћириличног писма!

  • X

    24. maj 2018 | 08:49

    Čuj odgovora, obavještenje se štampa na pismu onog ko obavještava? Pa znači može i Kinez nešto objaviti!

  • Medic Rade

    24. maj 2018 | 21:49

    Jugoslav je ljudska gromada iz srpske pive

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA